Homeopátiás kisokos babáknak

Mi is az a kólika? Mitől fájhat a baba hasa?

A napokban telefonon kerestek a rendelőben.

Még jóformán a fülemhez sem emeltem a telefonkagylót, amikor dobhártyaszaggató üvöltés hallatszott belőle. A kétségbeesett édesanya a vonal túloldalán próbált volna hangosabb lenni, mint a kisbabája, de mindhiába, a gyerek sokkal erősebben visított.

A mama meg csak szuszogott kétségbeesetten és megadóan a vonal túloldalán. Ennek a gyereknek nagyon fáj valamilye, - mondtam a szuszogó-visító háttérnek - az ordításból leginkább a hasára gondolnék. És jött a többi kérdés: mikor és mennyit evett, mikor kakilt, hány alkalommal, milyen volt a széklete, mennyit pukizik, puffad-e a hasa, szokott büfizni, hányt-e, szeret hason feküdni, felhúzza a lábait, amikor sír, hátrafeszíti-e magát, mikor kezdett erősödni a sírás, kell dajkálni vagy inkább békén kell hagyni, amikor sír? Mire az összes kérdést szélsebesen végigkérdeztem, egyértelmű volt, hogy nem annyira sürgető a helyzet, hogy kórházba kéne vinni, de megbeszéltük, hogy eljönnek a rendelőbe és megvizsgálom a babát. 

Amíg megérkeztek, azon gondolkodtam, melyik homeopátiás szert adnám először a babának. Lássuk. A szereket közepes (15-30 CH) hígításban javaslom, vízben oldva.

A hirtelen kialakult bélgörcsökre 

MAGNESIA PHOSPHORICA lehet az első választandó szer.

COLOCYNTHIS közepes hígítását választom, ha a fájdalom miatt a lábacskáit a hasához húzná, és a görcs javul, ha masszírozzák a pocakját.

Ezeket kiegészíthetjük majd a 

CHAMOMILLA VULGARIS közepes hígításával, ha a baba nagyon türelmetlen és dühös is a fájdalom miatt, a kakija is kicsit zöldes lett.

CUPRUM METALLICUM​ közepes hígítása jöhet szóba, ha a baba kezei hidegek, a pocakja forró és annyira érzékeny, hogy nem tud hason feküdni. 

LYCOPODIUM CLAVATUM​ közepes hígítását adom majd, ha nagyon feszes, puffadt lenne a hasa, és kiderül, hogy délután 4 órától fokozatosan rosszabbodik az állapota.

Ha nagyevő a gyerek és sokat csuklik, akkor a NUX VOMICA​ kell.

Előfordul, hogy a hogy a kicsi tejcukor érzékeny, ilyenkor a homeopátiás szerek mellé a tejcukor bontását megkönnyítő laktáz enzim tartalmú cseppeket célszerű adni. Gyakran enyhítik a bélgörcsöt a probiotikumok, amelyek segítik kialakítani a vastagbél jó baktériumokkal teli flóráját. Csak anyatejes csecsemő hasfájásakor át kell gondolni a mama étrendjét, mert az általa fogyasztott puffasztó ételek, a nagyobb mennyiségű tej-és tejtermék szintén okozhat a kisbabánál hasi panaszokat.

Hogyan jelzi a kisbaba, milyen szer kell neki? Bővebben a kólikás szerekről Homeomami cikkében itt:

Feliratkozás Doktor Mami YouTube csatornára

 • Dr. Lengyel Boglárka homeopata, gyermekorvos
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Szülés homeopátiával, babaszerek

  tovább
 • letöltöm

  Csecsemőkori bukás e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024