GYIK- gyakori kérdések

Mit jelent a név és a szám a homeopátiás tubusokon?

A homeopátiás gyógyszerek eredete:

 • Mit jelent a név és a szám a homeopátiás tubusokon?

  Mit jelent a név és a szám a homeopátiás tubusokon?

A homeopátiás szerek előállításának szabályai

A homeopátiás szerek törzskönyvezett gyógyszerek, az alapanyagok leírása a mindenkori vonatkozó, hivatalos gyógyszerkönyv előirataiban található meg, ugyanígy a homeopátiás szerek készítésének  folyamata is. A homeopátiás alapanyagokra vonatkozó előírások, direktívák a legszigorúbbak! Mindenféle növényvédő, rovarirtó szertől mentesnek kell lennie a növénynek és begyűjtése nagyon körültekintően történik! A gyűjtéstől, az alapanyag származásától kezdve a kész homeopátiás szerig a dokumentáció nagyon szigorú! A növényekből alkoholos kivonatot készítenek, így készítik elő a hígításra. A nem oldódó ásványi anyagokat finom porként használják fel, és az első pár lépésben porként hígítják.

A homeopátiás szerek tubusán szerepel: pl. ARNICA 15 CH golyócska

Mit jelent ez?

ARNICA- jelenti, hogy miből, milyen növényből vagy ásványi esetleg állati alapanyagból készült a homeopátiás szer, ebben az esetben ez az ARNICA MONTANA​, a hegyi árnika növény.

15 CH - a homeopátiás szerek lépésenkénti hígítással készülnek, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben az ARNICA növényből készült alkoholos oldatból (őstinktúrából) kivesznek 1 részt (például 1 ml-t) és ezt egy másik üvegben hozzáadnak 99 rész (a példánál maradva 99 ml) megfelelő százalékú alkoholhoz, mint oldószerhez.

És ezt az elegyet tízszer egy kemény, de rugalmas felülethez hozzáütik, azaz dinamizálják. Így készül el az 1 CH potencia.

Az elkészült 1 CH potenciából kivesznek megint 1 részt (pl. 1 ml) és ezt egy újabb üvegben hozzáadják 99 rész (99 ml) megfelelő százalékú alkoholhoz és tízszer egy kemény, de rugalmas felülethez ütik, azaz dinamizálják – így készül el a 2 CH oldat.

És ezt ismétlik 15 alkalommal összesen, így készül el a 15 CH oldat, ahol a 15 a hígítások és dinamizálások számát jelenti, a CH pedig azt, hogy ezek a hígítások 1:100 arányban történtek meg!

 Homeopátiás golyócska

Az elkészült 15 CH alkoholos oldattal szacharóz vagy szacharóz/laktóz golyócskákat itatnak át, ez a folyamat az impregnálás.

ALAPANYAGOK:A homeopátiás szerek nagyrészt (60-70%-ban) növényekből készülnek! Például: ARNICA MONTANA​, ACONITUM NAPELLUS​, BELLIS PERENNIS​, SYMPHYTUM​ .

Ásványi szerek adják a szerek 20-30%-át. Például: ARGENTUM NITRICUM​, SULFUR​.

Állati eredetű a szerek kb 5 %-a. Például: APIS MELLIFICA​, CANTHARIS VESICATORIA​, SEPIA OFFICINALIS

A golyócskákat hagyják megszáradni, vagyis az alkohol elpárolog és a golyócskákat becsomagolják üvegbe, vagy műanyag tubusokba.

Az így elkészült homeopátiás szerek a monokomponensű szerek.

A monokomponensű szerek csomagolásán nem találhatunk indikációt!

Potenciák/Higítások

A hahnemanni gyógymód egyben különleges gyógyszergyártási módszer kifejlesztését is jelentette, melynek szabályai a mai napig érvényesek. Az őstinktúrákat (ősoldatokat) ritkán alkalmazzák közvetlen terápiára, viszont a különböző hígítású homeopátiás készítmények kiindulási anyagául szolgálnak.

Hahnemann a tízes és százas potenciák készítésénél kifejezetten a „több edény” módszer alkalmazását írja elő.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes hígítás számára új edényt alkalmaznak, amelybe a mindenkori hígítandó potenciát és az oldószert pontosan belemérik.

A másik eljárás az úgynevezett egyedényes eljárás, mely Korsakoff nevéhez fűződik. Ez azon az elven működik, hogy a megtöltött üveg kiürítésekor egy kevés az üveg falára tapad az üveg adhéziós sajátosságától és a kiindulási anyag felületi feszültségétől függően. A kiöntés után visszamaradó mennyiség a kiindulópontja a következő potenciának. A módszert általában nagyon magas hígítások előállítására használják.

A POTENCIÁK KIVÁLASZTÁSA

Erősségük alapján a potenciákat három részre bontjuk. Megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas potenciát.

Alacsony potencia: TM, D2-D6, 5 CH.

Közepes potencia: D12, 9 CH. 

Közepes-magas potencia: D30, D200, 15 CH, 30 CH

Igen magas potencia: 200 és 1000 CH és felette. Ezek használatát csak orvosi megbeszélés alapján javasoljuk.

Az alacsony és részben a közepes potenciák fizikai, testi tüneteket gyógyítanak. A magas hígítások alkalmazásánál már számos tünet pontos egyezése szükséges a gyógyszerképpel.

Pszichés problémákra, tünetekre, krónikus betegségekben is javasolhatók, emiatt ritkábban vagy rövidebb ideig kell szedni őket.  

  

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024