Kutatások, tudományos anyagok, érvek

Homeopátiát használók szokásai és attitűdjei

A Terápia Natúra Alapítvány kutatása

A Terápia Natúra Alapítvány 2023 nyarán egy kutatásban mérte fel a természetes gyógymódok és ezen belül a homeopátiát használók csoportjának jellemzőit.

A kutatás fő célja a gyógymód használati szokásainak és a felhasználók attitűdjeinek megismerése volt. Összesen 202 fő válaszolt az online kvantitatív kérdőívre. A kutatás mintájában a magyar átlaghoz képest jelentősen felülreprezentáltak a fővárosi, felsőfokú képzettségű, házas, átlagosnál jobban szituált, idősebb nők, ami egybevág a homeopátiát használók demográfiai jellemzőivel, így az eredmények erre a célcsoportra értelmezendők.

A megkérdezettek átlagosan ötféle természetes gyógymódot tudtak spontán, azaz segítség nélkül megnevezni, amiről már hallottak vagy ismerik, kétharmaduk a homeopátiát említette elsőnek és szinte mindenki (92%) felsorolta magától. Rákérdezésre a homeopátiát követően a gyógynövények (94%), az illóolajok (93,6%), a Schüssler sók (91,6%) és a Bach virágterápia (88,7%) voltak a legismertebb módszerek a rokon gyógymódok közül.


A homeopátiát használók mintegy háromötöde az elmúlt évben is, több mint kétharmaduk pedig ezt a módszert használja leggyakrabban a természetes gyógymódok közül, átlagosan 18 éve. Az elmúlt egy év során ismertségükkel összhangban a homeopátia mellett legtöbben gyógynövényekhez és illóolajokhoz fordultak segítségért. A válaszadók csaknem harmada fiatal felnőttkorban, túlnyomó többségük kicsit később, felnőttkorban kezdte el alkalmazni a homeopátiát (58,4%). A várandósság időszakát 12% jelölte meg kezdőpontként. A homeopátiában való bizalom igen magas, ötfokú skálán értékelve átlagosan 4,9. A válaszadók 98%-a bízik a gyógymódban, ebből 92% maximális mértékben.

A homeopátiás szereket szinte mindenki alkalmazza az akut betegségek során, a válaszadók kétharmada (69%) krónikus panaszoknál is, és majdnem ugyanennyien a megelőzésben is használják (66%). Leggyakrabban légúti panaszok, influenza, immunerősítés, elsősegély és gyomorpanaszok esetén nyúlnak a homeopátiához, de nem ritka, hogy lámpaláz és egyéb félelmek esetén is bevetik. A válaszadók fele egy és több hatóanyagú készítményeket is használ vegyesen (52%), de 44% kizárólag az monoszereket részesíti előnyben.
A szerek hatékonyságával nagyon elégedettek a megkérdezettek (ötfokú skálán 4,7), akik szerint a homeopátia legfontosabb előnye, hogy természetes, hatékony és nincs mellékhatása. Az elégedettséget egyértelműen tovább növelné a szerek könnyebb elérhetősége, s ezzel összhangban a bővebb magyar patikai választék. Túlnyomó többség szerint a homeopátia és a konvencionális orvoslás jól megfér egymás mellett, a válaszadók csaknem fele szerint teljesen, további 39% szerint részben kiegészítik egymást. Talán mindezeknek is köszönhető, hogy a betegek homeopátia iránti nyitottságában a túlnyomó többség (58%) javulást tapasztal az elmúlt évekhez képest. 


E. Zs.

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024