Jól vagyok!

Kullancsveszély

Az idei enyhe télnek köszönhetően a kullancsok egyedszáma kiemelkedően magas ebben az évben.

Ezek a fejlett érzékszervekkel rendelkező kis vérszívók márciustól késő őszig valós veszélyt jelentenek a szabadban tartózkodókra. 

A kullancsok már nem csak egy erdei kiránduláson, de városi parkokban, kertekben, nádasokban és szántóföldeken is egyre gyakrabban jelennek meg.  Érzékelik a hőt, a testszagokat, a mozgást, de még a kilélegzett szén-dioxidot is. A kullancsok nem ugranak, vagy repülnek ránk, hanem mi magunk sodorjuk le őket a bokrok leveleiről, vagy a magas fűről. 

A kullancsok köztes gazdák, azaz vérszívás során a vadon élő állatokból veszik fel a kórokozókat és azokat juttatják az emberbe. Nyáluk érzéstelenítő, véralvadásgátló, így a csípést általában nem is vesszük észre. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy alaposan átvizsgáljuk magunkat a kint tartózkodás után. A kullancsok mérete átlagosan 1-4mm, a vérrel teleszívott kullancs potroha 3-5 mm, fekete és ezért jól látható a bőrön. Régen divat volt a kullancsra olajat, vagy krémet kenni, hogy magától előbújjon a bőrből és ne szakadjon bele a feje a bőrbe, azonban mára ezt a módszert nem javasolják a szakértők. A cél az, hogy az állat ne tudjon fertőzni, azaz amint észleltük, azonnal ki kell szedni kullancs csipesszel, de akár simán ki kell tépni a bőrből. Ha a potroha leszakadt, már nem tud fertőzni. 

A kullancsok többféle, az emberre veszélyes fertőzést terjesztenek, ezért a védekezést nem szabad félvállról venni. A leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegségek közül a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, melyet kullancs encephalitis vírus okoz. A Lyme-kórt ezzel szemben baktérium okozza. A legjobb megoldás magának a kullancscsípésnek a megelőzése.  Ha a Lyme-kórt sikerül időben diagnosztizálni, a célzott antibiotikus kezelés jó eredményekkel jár, azonban kezelés nélkül súlyos állapotromlás és akár életre szóló krónikus betegség alakulhat ki. 

Ha már ennyit beszéltünk a megelőzésről, akkor nézzük, hogy mivel tudjuk megvédeni magunkat!

 • Viseljünk erdőn-mezőn zárt cipőt és világos színű zoknit, amibe tűrjük be a nadrág szárát!
 • Nyári melegben is viseljünk könnyű, világos színű vászon inget és sapkát!
 • Saját kertben rendszeresen vágjuk a gyepet!
 • Kiránduláskor kerüljük a magas fűben és bozótosokban való sétálást!
 • Használjunk kifejezetten kullancsriasztó készítményeket!

Aromaterápiás keverék kullancsriasztásra felnőtteknek és 6 éven felüli gyerekeknek:

 • Cedrus atlantica (Atlasz cédrus) 20 csepp
 • Melaleuca alternifolia (Teafa) 30 csepp
 • Eugenia caryophyllus (Szegfűszeg) 20 csepp
 • Pelargonium asperum (Geránium) 20 csepp

A fenti illóolajokat keverjük el 5 ml növényi (pl. barackmag, olíva, kókusz) olajban majd az így kapott illatos olajat adjuk hozzá 30 ml aloé gélhez! Szabadban tartózkodás előtt ebből a keverékből kenjünk a nyakszirtre, bokákra, hónalj környékére! Háziállatokon is biztonsággal használható ez a keverék.

Homeopátiás megelőzés: mielőtt az erdőbe megyünk, szopogassunk (és a kutyának is adjunk) LEDUM PALUSTRE​5 CH golyócskákat.

(H. S.)


kép forrása: pexels

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Homeopátiás elsősegélycsomag

   tovább
  • letöltöm

   Csípések, szúrások e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024