Utazás, tengeri betegség

Veszélyes nyaralás?

Íme a lista, hogy mire figyeljünk, és mit vigyünk magunkkal a vakációra!

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk magunkkal? Bikini, olvasnivaló kerül legtöbbször a csomagokba. Kisgyerekkel a nyaralás gondos tervezés eredménye az úti cél kiválasztásától kezdve az utolsó kistrikó becsomagolásáig. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata most abban segít, hogy milyen lehetséges veszélyekre kell felkészülnünk, és mi kerüljön be feltétlenül az útipatikánkba, hogy tényleg felhőtlen legyen a nyaralás az egész család számára.

Hurrá, süt a nap – áldás vagy átok a kánikula?

Egyéves kor alatti gyerekek semmiképp ne legyenek a tűző napon, sőt lehetőleg a nagyobbak is csak árnyékban, fa vagy ernyő alatt játsszanak, ott is lehetőleg fejfedőben, kora délelőtt vagy késő délután. Az egyik legveszélyesebb betegség ilyenkor a napszúrás, amelynek tünetei a fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger. Enyhe esetben otthoni, két-három napos ágynyugalom javasolt hűvös, fénytől védett, esetleg sötét szobában. Az ATROPA BELLADONNA​ nem csak az erősen lepirult bőr fájdalmát csökkenti, de lüktető fejfájástól szenvedő, izzadó beteg panaszaira is jó. A BRYONIA​ homeopátiás szert akkor ajánlom, haa beteg szomjas, a legkisebb fejmozdulat is rontja a fejfájását, nyugalomra vágyik a bajával. (ajánlott potencia: 30 CH).

Kiszáradáshoz vezethet, ha nem vesszük komolyan, hogy az izzadás folyadék- és só vesztéssel jár, és ezeket nem pótoljuk. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és végső esetben az eszméletvesztés. Azért, hogy ezeket elkerüljük, fokozottan figyeljük a folyadékbevitelre. Ha a baba még csak szopizik, elegendő neki az anyatej, ha már hozzátápláljuk, akkor evés előtt és után, valamint napközben is többször kínáljuk meg vízzel. Az első tünetek jelentkezésekor a folyadékpótlás mellett adhatunk CHINA RUBRA​ homeopátiás szert. (ajánlott potencia: 30 CH, gyakran). Előfordulhatnak további hőártalmak is, ilyen a hőkollapszus (meleg miatti ájulás), vízmérgezés, hőguta, hőkimerülés, hőpangás is. Ezek ellen általánosságban úgy védekezhetünk, ha kerüljük a hosszan, forróságban való tartózkodást, főleg a fizikai megterhelést, odafigyelünk nem csak a folyadék, hanem a só és ásványi anyag pótlásra is.

Kiütéses, de nem győzelem

Nyáron gyakoribbak a bőrön jelentkező elváltozások, amelyek víztől, naptól, rovaroktól, tengeri állatoktól alakulhatnak ki. Medúzacsípésre az URTICA URENS​ a leggyakrabban javasolt szer. (ajánlott potencia: 9 CH). Az Urtica urens jellemző tünete, hogy a csalánkiütések hideg borogatásra nem javulnak, sőt, rosszabb lesz a viszketés és az égő fájdalom. A rovarcsípéseket megelőzhetjük különböző rovar-, szúnyog-, kullancsriasztó szerekkel, amelyek bizonyos típusai már egészen csecsemőkortól is alkalmazhatók. Tapasztalatom alapján eredményes homeopátiás szúnyogtávoltartó a LEDUM PALUSTRE​ gyógyszer alacsony hígítású (5 CH, 9 CH) változata, mely magára a csípések okozta kellemetlenségekre is alkalmazható, ha a csípés helye kékes, és tapintása hideg. Rovarcsípés után, ha a csípés területe vörös, duzzadt, és a hideg borogatás enyhíti a tüneteket, a méhecskéből készült APIS MELLIFICA​, és az antihisztamin-jellegű HISTAMINUM​ a jól bevált kombináció. (gyakran adjuk, 15 CH vagy 30 CH potenciában).  

Napégés ellen a legjobb támadás a védekezés! Napon kizárólag jó minőségű, magas faktorszámú naptej használatát követően tartózkodjunk, ezt semmiképp ne hagyjuk ki a bőröndünkből! A nyaralás során rendszeresen kenjük az egész családot, és ne csak strandolás, hanem például városnézés közben is.

A lepirult, égő bőrre a levendula aromavíz, vagy aloe vera gél javasolt, és belsőleg az ATROPA BELLADONNA​is adható. 

A melegkiütés a babák és kisgyermekek testén bárhol jelentkezhet, ilyenkor az érintett felületet tartsuk szárazon, ha lehet, akkor ne fedje ruha a nap egy részében, így a kiütések hamar elmúlnak. A csomagunkba rejtsünk egy kis hintőport, ez enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

Gyakori sérülések, a vakáció elkerülhetetlen „vendégei”

Kötszert feltétlen vigyünk magunkkal a nyaralásra. Korszerűtlen és tilos sebhintőport a sebekre tenni, helyette valamilyen fertőtlenítő oldat használata javasolt, amit szintén ne felejtsünk otthon. Az, hogy az ARNICA MONTANA​ homeopátiás szer milyen látványosan felgyorsítja a sérülések utáni fájdalmak és tünetek megszűnését, közismert.

Trópusi betegségek, nem csak a trópusokon! 

Hasmenéses megbetegedések a trópusokra utazóknál nagyon gyakran jelentkeznek. Az emésztőrendszeri fertőzéseket leggyakrabban a fertőzött étel és ital okozza. Elővigyázatosságból ne fogyasszunk palackozatlan, nem ellenőrizhető forrásból származó italt, pasztőrözetlen tejet, nem kellően megfőzött vagy átsütött húst. Egzotikus országokban fontos szabály, hogy fogyasztás előtt mindent forraljunk, süssünk, hámozzunk meg! Ám nem is feltétlenül kell egy kis hasmarsért túl messzire utaznunk, hiszen nyáron minden hamarabb megromlik, a kicsik hajlamosak leszedni a mosatlan gyümölcsöt, beleinni a medence vizébe, ezek pedig hasmenést okozhatnak. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a folyadékpótlásra és általában nem ajánlott „hasfogót” alkalmazni, mert fontos, hogy a „rossz” étel mihamarabb kiürüljön a gyerek szervezetéből. A számos hasmenésre ajánlható homeopátiás szer közül az ARSENICUM ALBUM​ a romlott, fertőzött ételek és italok után lehet nagyon hasznos, míg az amerikai tojásbogyóból készült szer, a PODOPHYLLUM​ a fájdalmatlan, híg, vizes borsólé-szerű hasmenésnél vált be.

Szemgyulladás a lubickolás megkeserítője

Gyakran elronthatja a vízparti nyaralást egykis szemgyulladás is. A víz alatt lubickoló gyerekre tegyünk úszószemüveget, az úti csomagban pedig legyen nálunk az EUPHRASIA OFFICINALIS​ gyógyszer.

A felsorolt alapszereken kívül több más homeopátiás szert is megismerhetsz az utazási e-könyvből! 

A felsorolt homeopátiás szerek csak a legeslegfontosabbak. Aki jártasabb a homeopátiában,  tegyen el még néhány jól használható szert (HEPAR SULFUR​, ALOE_​, CANTHARIS VESICATORIA​, DULCAMARA​, ACONITUM NAPELLUS​), de  nagyon bízom benne, hogy  szükség nem lesz egyikre sem.  

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Homeopátiás elsősegélycsomag

   tovább
  • letöltöm

   Szúnyogcsípés e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Allergia - napallergia e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024