Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Homeomami: Miért csípősebbek a mai szúnyogok?

A szúnyogcsípés pillanatát sokszor észre sem vesszük, de az azt követő tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek.

 • Homeomami: Miért csípősebbek a mai szúnyogok?

  Homeomami: Miért csípősebbek a mai szúnyogok?

Lehet, hogy az évek szépítik az emlékeket, de úgy emlékeszem, hogy annak idején egy-egy lusta szúnyogot nyomtunk el a balatoni szalonnasütések alatt, és nyoma sem volt a mostani agresszív hordáknak.

A csípésre rajzoltunk egy keresztet a körmünkkel, vagy lemostuk ecettel, és nem is volt semmi probléma. Most elég pár percre kiülni, és viszkető, piros duzzadt csípések borítják a testünket, a gyerekekéről nem is beszélve.

Magyarországon 48 fajta emlősök vérét is szívó szúnyog él. Érdekes, hogy általában növényi nedveken él a legtöbb, a vér fehérjéje csak a szaporodáshoz szükséges. Szívás közben a szúnyog véralvadásgátló anyagot fecskendez a sebbe.

A gyerekek immunrendszere még nem készült fel a rovar váladékai elleni védekezésre, nem ismeri még fel ezt az idegen fehérjét, ezért erősebben reagál. Sokan vagyunk „halmozottan hátrányosak”, azaz nyáron amúgy is érzékenyek valamilyen pollenre, az alap allergia miatt magasabb a hisztamin szint is a szervezetben – így a csípésre is erősebben reagálunk. Mitől lesz a duzzanat és a viszketés? A szúrás helyén felszabaduló hisztamin tágítja az ereket és áteresztőbbé teszi az érfalat (pirosság, duzzanat), hogy a fehérvérsejtek az idegen anyaghoz jussanak. Maga a hisztamin erősen szövetizgató hatású (viszketés) Ha a rovar, mint például a méh, a váladék mellett valamilyen mérget is fecskendez a sebbe, az allergiás reakciót erős fájdalom is kíséri. Szerencsés esetben csak ennyi, nem pedig az egész testre kiterjedő általános allergiás állapot, ami nagyon veszélyes lehet.

Házi praktikák:

A rovar váladéka vagy savas, vagy lúgos kémhatású. A savas csípést szódabikarbónás vízzel, a lúgosat ecetes vízzel kezeljük a népi gyógymódok szerint. Lássuk melyik, milyen!

Szúnyog

Lúgos

Ecet

Vöröshangya

Savas

Szódabikarbónás víz

Méh

Savas

Szódabikarbónás víz

Darázs

Lúgos

Ecetes víz

Pók

Lúgos

Ecetes víz

   

Mindig nagyon jó, ha van kéznél HISTAMINUM​ és APIS MELLIFICA​ homeopátiás szer. Ha erős a reakció, adjuk 10 percenként 30 CH potenciában, ismételhetjük 5-6-szor, utána térjünk át a 15 CH-ra, ha még mindig vannak tünetek, és szedjük pár napig, napi 2-3 alkalommal. A HISTAMINUM​ a hisztamin felszabadulását akadályozza, az Apis, mely méhből készül, emellett az első szer duzzadt, piros, viszkető kiütésekre. Külsőleg használjunk DAPIS gélt!

 

Fontos! A helyi reakció fájdalom, ödéma, viszketés, vérzés, bőrpír és csalánkiütés, míg az ún. szisztémás reakció általános bőrkiütés, sípoló légzés, nehézlégzés, nyelv-, ajak-és légúti duzzanat, eszméletvesztés, gégeödéma, szapora légzés, a vérnyomás leesése, shock, légzésleállás lehet. Ha szisztémás reakciót okoz a csípés, azonnal forduljunk orvoshoz!

Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Szúnyogcsípés e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Homeopátiás elsősegélycsomag

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024