E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

A legtöbb nő életében akkor jön el a pillanat, hogy kockázatokról és mellékhatásokról kezd el érdeklődni, olvasni, amikor kisbabát vár. 

letöltöm

  Ilyenkor kerülnek előtérbe a természetes, szelíd gyógymódok, mint a homeopátia is. A várandósság korai időszaka furcsa fizikai tehertétel, a szervezet alkalmazkodik, átalakul a feladathoz, amit kilenc hónapon keresztül el fog látni. Az alábbiakban a várandósság alatti gyakori problémákra keresünk homeopátiás megoldást.

  A homeopátiáról röviden

  Miért ajánlott várandósság alatt?

  A homeopátiás készítmények támogatják és gyorsítják a védekező immunrendszer munkáját. Megfelelően alkalmazva nincs mellékhatásuk, szedhetik kisgyerekek, kismamák, és idősek is. A természetes alapanyagból készült hígított gyógyszerek olyan információkat továbbítanak, melyek segítségével a szervezet öngyógyító folyamatai indulnak be.

  Kisebb problémákat otthon is gyógyíthatunk homeopátiás szerekkel. Ilyenkor megkeressük a tüneteket kiváltó okot, a tünetek helyét, jellegét, és azt, hogy milyen külső körülmény okoz javulást vagy romlást. A tünetek összessége alapján választjuk ki a megfelelő homeopátiás gyógyszert. Ehhez nyújt segítséget ez a kiskönyv és más homeopátiás kézikönyvek, ahol betegségek szerint csoportosítva megtalálhatjuk az egyes hatóanyagok jellemzőit, javasolt hígítását (potenciáját) és a szedés módját.

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A gyógyszerek többnyire golyócskák, vagy tabletták formájában kerülnek forgalomba. Nyelv alá téve kell elszopogatni őket, a száj nyálkahártyájáról szívódik fel a hatóanyag, ezért a szer bevétele előtti és utáni fél órában enni, inni, fogat mosni, dohányozni nem tanácsos. A mentol, kámfor és egyéb aromás anyagok, illóolajok használatát (külsőleg is) kerülni kell, mert ezek ellensúlyozhatják a gyógyszerek hatását. Csecsemőknek a gyógyszerek kevés vízben feloldva kortyonként itatva, vagy műanyag kanállal adagolva is beadhatók. Monokomponensű szereknél egy adag 5 golyócska, komplex szerek esetében a betegtájékoztatón feltüntetett mennyiség.

  A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől (mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott tárolni. A könyvben szereplő homeopátiás hatóanyagokból készült gyógyszerek patikában vásárolhatók meg. A homeopátiás gyógyszerek neve mellett a tubuson vagy az üvegen fel van tüntetve egy szám, és egy betű is, amely a hígítás mértékét jelzi. Otthoni használatra a 9 CH, C9, 15 CH, C15 hígítások javasoltak általában. Amennyiben más hígítás szükséges, mint például a tejtermelés serkentésénél, azt külön jelezzük az adott témakör elején.

  A 9-15 CH-s hígítás napi 2-3 alkalommal szedhető. Az egyszeri adag 5 golyó.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele: 5 CH, C5, D2-D6

  Adagolási javaslat :3–4x5 golyó naponta

  Hígítás jele: 9 CH, C5, 15 CH, C15, D12

  Adagolási javaslat: 2–3x5 golyó naponta

  Hígítás jele: 30 CH, C30, D30

  Adagolási javaslat: 1–2x5 golyó naponta

  Hígítás jele: 200 CH, C200, D200, LM, M (C1000)

  Adagolási javaslat: Orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyénre szabott.

  Várandósság – homeopátiás szemmel

  A legtöbb nő életében akkor jön el a pillanat, hogy kockázatokról és mellékhatásokról kezd el érdeklődni, olvasni, amikor kisbabát vár. Ilyenkor kerülnek előtérbe a természetes, szelíd gyógymódok, mint a homeopátia is. A várandósság korai időszaka furcsa fizikai tehertétel, a szervezet alkalmazkodik, átalakul a feladathoz, amit kilenc hónapon keresztül el fog látni. Az alábbiakban a várandósság alatti gyakori problémákra keresünk homeopátiás megoldást.

  Hányinger, hányás

  A várandósság első harmadában leggyakrabban fellépő probléma a hányinger, hányás, mely igen kellemetlen tünet. Jól kezelhető homeopátiás gyógyszerekkel, a hasonlóság alapszabálya szerint.

  SEPIA OFFICINALIS

  Akkor javasolható, ha már reggel, ébredéskor jelentkezik az émelygés, hányinger, és étel szagára, látványára erősödik. Evésre nem javul a gyomor ürességérzete, a kismama undorodik az illatoktól, cigarettafüsttől és olyan ételektől is, amelyekkel a terhesség előtt nem volt problémája.

  IPECA

  Szinte állandó a hányinger, gyakori, habos hányás, öklendezés kíséri. A hányinger ilyen esetekben nem csökken a hányás után, és fontos tünet, hogy a kismama nem szomjas. A hányás ellenére a nyelv tiszta marad.

  BRYONIA

  A mozgás vagy a felkelés váltja ki az epés jellegű hányást. Mozdulatlanság, fekvés hatására viszont csökken a hányinger.

  TABACUM

  Nagyfokú sápadtság, hányinger. A hányás mellett hideg verítékezés, szédülés, erős szívdobogás alakul ki. Az állapot enyhe mozgásra is súlyosbodik, de javul friss levegőn.

  COCCUS CACTI

  A hányingert utazás vagy vizuális inger váltja ki, és a hányinger erősödik erős illatok és kialvatlanság hatására. Ekkor szédülés, ásítozás, fáradtságérzet is társul a tünetekhez, viszont meleg szobában, pihenésre javul az állapot.

  IGNATIA AMARA

  Alkalmas szer a szorongó, érzékeny kismamáknak. Gyakran a gyomorszájnál görcsös érzés lép fel, a torokban gombócérzet alakul ki, sóhajtozással, nehézlégzéssel, időnként szapora szívveréssel. A hányinger fokozódik, ha a kismama a problémájára gondol, de evésre javul, kikapcsolódásra elmúlik.

  NUX VOMICA

  A hányinger evés után, erős álmosságérzet mellett lép fel. A hányás megkönnyebbülést hoz, pár korty savanykás vagy szénsavas ital megnyugtatja a felkavarodott gyomrot. Gyakori, hogy a kávé illata erős hányingert válthat ki, még akkor is, ha a kismama szereti a kávét.

  Erős nyálfolyás

  Az első trimeszterben a túlzott nyálképződés néha igen kellemetlen probléma lehet. Az alábbi hatóanyagok javasoltak.

  MERCURIUS SOLUBILIS

  Édes, fémes íz a szájban, éjszaka a nyál átáztatja a párnát.

  PULSATILLA PRATENSIS

  Étvágytalanság, erős nyálzás, sárgásan bevont nyelv.

  VERATRUM ALBUM

  Hideg veríték a homlokon, gyenge és kedvetlen kismama.

  ARSENICUM ALBUM

  Izgulós, fázós, gyenge, de nem tud pihenni.

  Gyomorpanaszok

  Gyomorégés

  A várandósság alatti gyomorégést a terhesség fenntartásáért felelős hormon, a progeszteron okozza. Hatására lazábbá válik a gyomorszáj, és a sav a nyelőcsőbe jut.

  ROBINIA PSEUDOACACIA

  Javasolt a sok gyomorsav miatt fellépő gyomorégés csökkentésére. Éjszaka is éghet a beteg gyomra, savas hányások jelentkezhetnek fejfájással.

  IRIS VERSICOLOR

  A gyomorégés igen erős, a gyakori hányingereket migrénes fejfájás kíséri, mely szinte rendszeres időközökben, főként hétvégén, pihenéskor jelentkezik.

  SULFUR

  Tejivás rontja a gyomorégést. Délelőtt 11 körül rosszabb.

  Puffadás

  ASA FOETIDA

  Állandó böfögés, gombócérzés a nyelőcsőben.

  KALIUM CARBONICUM

  Kis mennyiségű étel fogyasztására is erős hasi feszülés lép fel, fáradtsággal, hát- és derékfájással.A hasfeszülés előrehajlásra javul.

  LYCOPODIUM CLAVATUM

  Alhasi puffadás, mely szinte rögtön evés után jelentkezik. Az alhasi puffadás délután erősödik, evéstől függetlenül is. Ha a kismama éhes, ég a gyomra, de egyszerre csak keveset tud enni, mert hamar eltelik.

  Vashiányos vérszegénység

  CHINA RUBRA

  A vérszegénység javítására adható. Segíti a vörösvértestképzést, ezáltal csökkenti a fáradékonyságot is.

  FERRUM METALLICUM

  Vashiánynál a vasat külső bevitellel kell pótolni táplálék vagy gyógyszerek segítségével, de a vasfelszívódást kiválóan felgyorsítja, javítja.

  Alvászavar, rossz álmok

  A várandósság elején és végén alvászavarok, rossz álmok zavarhatják a közérzetet. Ilyenkor lefekvés előtt javasolt egy adag a közepes (30 CH, C30) hígításból.

  ACONITUM NAPELLUS

  Ha hirtelen ijedtség, félelemérzet vagy szorongás váltja ki az éjfél körüli felébredést. Ez a szer alkalmas a tömegben fellépő ájulási hajlam megszüntetésére is.

  LACHESIS MUTUS

  A kismama nappal bőbeszédű, este nagyon későn tud csak elaludni, éjjel rossz álmok gyötrik, gyakran halálról vagy temetőről álmodik.

  COFFEA TOSTA

  Az elalvást a kismama fejében tolongó gondolatok nehezítik meg. Gyakori, hogy örömhír vagy izgalom miatt nem tud elaludni.

  Aranyér, visszér

  ARNICA MONTANA

  Fájdalmas aranyér, amelyhez zúzódásérzet társul. A visszerek megerőltetésre kidagadnak. Csillapítja a fájdalmat és erősíti a vénák falát. Érproblémáknál általánosan szedhető.

  FLUORICUM ACIDUM

  Viszkető aranyér vagy visszér. Hidegre, jegelésre javul.

  CALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA

  Öröklődött hajlam a vénás pangásra, gyenge érfalak. Kúraszerűen szedhető. Az alábbi, hagyományos gyógynövény készítményekben is aranyérre, visszérre alkalmazott hatóanyagokat homeopátiásan alacsony, (5 CH, C5) hígításban javasolt szedni. Így megőrzik fitoterápiás hatásukat.

  AESCULUS HIPPOCASTANUM

  A végbélben telítettség és tűszúrásszerű érzet, a nyálkahártya száraz.

  HAMAMELIS VIRGINIANA

  Vérzés fekete vérrel, feszítő érzet. Érzékeny, fájdalmas, gyulladásra hajlamos, feszülő visszér. Véraláfutás-hajlam. A panaszok melegre, érintésre romlanak.

  ALOE_

  Kitüremkedő, viszkető, váladékozó aranyér. Akarattól független székletürítés, záróizom-gyengeség.

  COLLINSONIA CANADENSIS

  Vérzésre hajlamos aranyér, székrekedéssel küszködőknél. A széklet nagy, darabos, nehezen üríthető.

  PAEONIA OFFICINALIS

  Viszkető, bíborvörös, gyulladt, nedvedző aranyér, végbélberepedések. A széklet távozásakor végbélviszketés lép fel, a végbél környéke felmaródott, állandó fájdalom.

  Székrekedés

  ALUMINA

  Nincs székelési inger, a széklet nem kemény, birkabogyó-szerű.

  COLLINSONIA CANADENSIS

  Nehezen, erőlködéssel üríthető, nagy, darabos széklet. Várandósság ideje alatt az egyik gyakori székrekedés elleni szer.

  SEPIA OFFICINALIS

  A székelés végén golyóérzet marad a végbélben.

  SILICEA

  A széklet nehezen kinyomható, a végén visszacsúszik. A kismama rendkívül fázós.

  PLUMBUM METALLICUM

  Hasi görcsök és végbélgörcs. A széklet száraz, kemény.

  NATRIUM CHLORATUM

  Makacs, többnapos székrekedés. A széklet bogyós. Gyakran jár együtt ajakherpesszel. Makacs székrekedés esetén homeopátiás

  Bőrproblémák

  A hormonszint változás néha a bőrön is látszik. Az alábbi szereket alacsony potenciában (5 CH, C5) ajánlott szedni, legalább egy hétig.

  SEPIA OFFICINALIS

  Az arcon szeplők, barna foltok jelentkeznek.

  SULFUR

  A bőr száraz, forró, vörös és érzékeny, és a tünetek mosakodás után romlanak.

  Striák

  CALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA

  A terhesség alatt kúraszrűen szedhető, alacsony hígításban, vagy szöveti só formában.

  Viszketés, csalánkiütés

  URTICA URENS

  Víztől erősebben viszkető csalánkiütések.

  APIS MELLIFICA

  Hideg borogatás enyhíti a duzzadt, kiütéses bőr viszketését.

  DOLICHOS PRURIENS

  Kiütés nélküli bőrviszketés, vakarástól romlik.

  HISTAMINUM

  Allergiás reakciók esetén szedhető.

  Felfázás, hólyaghurut

  CANTHARIS VESICATORIA

  Gyakori vizeletürítés, vizelés után is megmaradó égető, csípő érzés. A tünetek mozgástól rosszabbodnak.

  MERCURIUS CORROSIVUS

  Csípő, esetleg véres vizelet, gyakori vizelési ingerrel. Éjjel romlik az állapot, az inger sűrűn felébreszti a kismamát.

  DULCAMARA

  Hideg kövön állva, vagy nedves hidegtől kezdődik a gyakori vizelési inger.

  STAPHYSAGRIA

  Olyan érzés, mintha a vizelet állandóan csepegne. Javul alvástól és melegtől.

  SEPIA OFFICINALIS

  Gyakori vizelés-érzet, nyomás a húgyhólyagban.

  Vizeletcsepegés

  PULSATILLA PRATENSIS

  Az esetek nagy részében segít.

  CAUSTICUM

  Köhögésnél elcseppen a vizelet.

  SEPIA OFFICINALIS

  Olyan érzés kíséri, mintha a méh kicsúszna a hüvelyen keresztül.

  Ájulás, alacsony vérnyomás

  CRATAEGUS OXYACANTHA

  Az ájulás oka az alacsony vérnyomás.

  CHINA RUBRA

  A szédülést, ájulást vérszegénység okozza.

  BELLADONNA

  Ha a nagy melegben ájul el a várandós mama.

  MOSCHUS

  Aggodalom, szorongás miatt ájul el.

  LACHESIS MUTUS

  Zárt térben szédülés, félelemérzet.

  Hüvelyi folyás

  Folyás esetén mindig kérjük ki a nőgyógyász véleményét.

  HELONIAS DIOICA

  Viszketés, fehér, túró-szerű váladék.

  PULSATILLA PRATENSIS

  Bőséges, világos váladék, nincs viszketés.

  KREOSOTUM

  Kellemetlen szagú, maró váladék, égető váladék, viszketés.

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA

  Erős viszketés, fokozódik vizeletürítés után. Fejfájás, és megnövekedett étvágy.

  SEPIA OFFICINALIS

  Égő érzés és fájdalom, kellemetlen szagú fehér színű váladék. Mozgás és meleg enyhíti a tüneteket.

  Vizesedés

  A várandósság vége felé gyakori probléma a végtagok vizesedése. A vérnyomást, és a vizelet fehérjetartalmát ilyenkor ellenőriztetni kell!

  BOVISTA

  Az ujjak éjjel zsibbadnak, nappal duzzadtak.

  NATRIUM CHLORATUM

  Sovány, fáradékony kismama. Bokák, ujjak, vagy a szemhéj vizesedik.

  NATRIUM SULFURICUM

  A lábak és a bokák vizesednek, gyakran hasmenéssel jár együtt. Telt, hízásra hajlamos nőknél ajánlott inkább.

  A következő problémák orvosi kezelést igényelnek. A felsorolt homeopátiás szerek kiegészítésként közepes (30 CH, C30) potenciában javasoltak.

  Görcsök

  Ha a görcsök nagyon zavaróak, az alábbi szerek szedhetők, felváltva is, naponta többször.

  CUPRUM METALLICUM

  MAGNESIA PHOSPHORICA

  Vérzés

  A vérzés csökkenésével ritkítani kell a napi 2-5 alkalommal való szedést.

  ARNICA MONTANA​ + SABINA (világos színű vérzés)

  SECALE CORNUTUM​ (sötét színű vérzés)

  Méhlepény problémák

  Nem megfelelően működő lepény, magzatvíz mennyiségének csökkenése

  Fenyegető koraszülésnél időnyerés céljából javasolt, ha a szülészeti beavatkozást más nem indokolja. Felváltva szedhető, napi 2-3 alkalommal.

  ARNICA MONTANA​ (a vénás mikrokeringést javítja)

  SECALE CORNUTUM​ 

  Szülés

  Vajúdás alatt közepes (30 CH, C30) erősségben szedhetők az alábbi szerek:

  Vajúdás kezdetén

  ARNICA MONTANA​, 1 adag, azaz 5 golyó.

  A vérzékenység csökkentésére szöveti sérülések, vérömlenyek gyorsabb gyógyulása, az ezekből eredő fájdalmak csökkentése érdekében.

  Vajúdás alatt

  Vajúdás alatt a tágulást segítő szereket az éppen tapasztalható tünetek szerint választjuk ki. Kivétel a Caulophyllum, ami alacsony hígításban (5CH, D4) általánosan szedhető méhnyak lazító hatása miatt, akkor is, ha az alábbi jellemző tünetek nem tapasztalhatók. Amennyiben a tünetek is jelentkeznek, közepes, (30 CH, C30) hígításban szedjük, félóránként, óránként.

  CAULOPHYLLUM​ („homeopátiás Oxitocin”)

  Oxitocinra nem reagáló fájásgyengeség, túlhordás, idő előtti burokrepedés esetén segíti a méhszáj tágulását (szúró érzés a méhnyak körül) heves, kimerítő, túl gyors, túl rövid, eredménytelen fájások kitolási szakban, ha csökkennek, vagy teljesen leállnak a fájások.

  PULSATILLA PRATENSIS

  Rendszertelen fájás, ferde-, farfekvés esetén indokolatlanul fájdalmas méhösszehúzódások, álmosság a vajúdás alatt sírás-nevetés, vigasztalhatóság („igen doktor úr”) szülésznőhöz, orvoshoz ragaszkodik, vérszegénység, hideg, visszeres láb, vágyik a friss levegőre

  CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA

  Fájásgyengeség, merev méhszáj esetén hisztérikusan sóhajtozó („megőrülök”), zajra érzékeny vajúdó – sokat beszél őrjítő fájdalmak, motoros izgatottság, nyugtalan járkálás, fájdalom: tépő, görcsszerű, combba, vagy csípőből csípőbe sugárzó.

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS

  Ernyedt fájásgyengeség, merev méhszáj, megrekedt szülés esetén általános izomgyengeség – fekszik, vagy tartani kell, előzetes szorongás a szülés miatt, finom kézremegés, igény a magányra, vizelési inger.

  Kitolási szak elején

  ARNICA MONTANA​ (l x5 golyó)

  Az méhvérzés csökkentésére (megelőzésképpen még a magzati bevérzéseket is kedvezően befolyásolja).

  A magzat megszületése után

  A felsorolt homeopátiás szerek kiegészítő terápiaként, közepes (30 CH, C30) potenciában javasoltak.

  Ha nem válik le a lepény

  CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA​ (korán záródó méhszáj)

  CAULOPHYLLUM​ (renyhe méhösszehúzódás)

  SEPIA OFFICINALIS​ (a lepény nem válik le)

  PULSATILLA PRATENSIS​ (lepény levált, de visszamaradt a méh üregében) (a lepény leválásáig 3-4x5 golyó, utána tovább, javulásig)

  2 órával a szülés után

  STAPHYSAGRIA​ (1 adag)

  Húgycső sérülés (katéterezés) helyreállítása, fájdalomcsillapító, feszültségoldó, bél- és hólyag problémákat megelőzi.

  Gyermekágy

  BELLIS PERENNIS

  3-5 napig („a kismedence Arnicaja”) Különösen nehéz szülések elhúzódó kitolási szak, vákumos szülés, farokcsont- törés után.

  Fertőzésveszély esetén: (Alacsony (5 CH, D4) hígításban!)

  ECHINACEA (Echinacea angustifolia)

  10 napig. Fertőzés megelőzésére, vagy az antibiotikumos terápia kiegészítésére (napi 3x5 golyó.)

  Vérveszteségnél

  (Alacsony (9 CH, C9) hígításban 3x5golyó naponta, 3-6 napig)

  CHINA RUBRA

  fokozott folyadék (hányás is)-, ill. vérvesztés esetén minél előbb elkezdve segíti a regenerálódást, fokozza az erőnlétet

  Császármetszés

  A felsorolt homeopátiás szerek közepes (30 CH, C30) potenciában javasoltak.

  Műtét előtt, szorongás oldására

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS

  Napokkal a műtét előtt és előző este 1-1 adag -általános gyengeség-érzés, remegés, hasmenés, szapora légzés

  IGNATIA AMARA

  Ingerlékenység, zárkózottság, sóhajtozás, „gombóc-érzés” a torokban

  ACONITUM NAPELLUS​ (műtét előestéjén és reggelén)

  Halálfélelem, rögeszmék („meghalok”)

  Műtét előtt, vérzékenység csökkentésére

  ARNICA MONTANA​ (műtét előtt és után 2-3 adag)

  Műtét után: A felsorolt homeopátiás szerek közepes (30 CH, C30) potenciában javasoltak. A kivételeket külön jelezzük!

  Seb-fájdalom csillapításra

  STAPHYSAGRIA​ (alacsony (5 CH, C5) hígításban)

  Idegsérülés, vágott seb:

  HYPERICUM PERFORATUM​ (5 napon át naponta 1-3x5 golyó)

  Zúzott seb (medencei):

  BELLIS PERENNIS (napi 2 x5 golyó egy hétig)

  Gerincérzéstelenítést követő fejfájás csillapítása

  ARNICA MONTANA​+ HYPERICUM PERFORATUM (3-4 adag)

  Bélműködés megindítására

  OPIUM​, CHINA RUBRA (3-4 adag)

  Homeopátiás tanács

  ARNICA MONTANA

  Szülés után adjunk a babának 3 golyócskát vízben oldva (C15, 15 CH, C30, 30 CH potenciák egyike). Az Arnica megelőzi és csökkenti a véraláfutásokat, apró sérüléseket, melyet a szülőcsatornán való áthaladás okoz. Az édesanya is szedheti, segíti a regenerálódást és a gátseb gyógyulását.

  A szülés fejezet dr.Ördög János szülész-nőgyógyász, homeopata protokollja alapján készült

  Születés – az első órák

  Az első órát „arany órának” nevezzük. Nagyon fontos ilyenkor a babának az édesanya testi közelsége, illata. Legjobb, ha a babát születése után azonnal mellre tesszük, mert ekkor a legerősebb a szopási ösztön. A babák általában tudnak és akarnak is szopni a születésük utáni első órában. A mell ilyenkor sárga színű előtejet – kolosztrumot termel. Ez egy koncentrált táplálék, amely a baba összes szükségletét fedezi. Számos ellenanyagot is tartalmaz, véd a fertőzéstől, és segíti az egészséges bélflóra kialakulását.

  Szoptatás homeopátiás segítséggel

  Az újszülött legjobb tápláléka az anyatej. Könnyen emészthető, véd a fertőzésektől és az allergiától. A szoptatás segíti az anyaság megélését, különleges kötődést teremt anya és gyermeke között. Régebben, amikor több generáció együttélése még általános volt, a kislányok úgy nőhettek fel, hogy megtanulhatták a szoptatást a körülöttük lévő, gyermekeiket szoptató édesanyáktól. Ma szinte alig van olyan kismama, akinek ne jelentene kisebb – nagyobb gondot a szoptatás.

  Az utóbbi években a szakemberek rádöbbentek arra, milyen káros következményei vannak a mesterséges táplálás előtérbe kerülésének, és ezért világszerte ismét a csecsemők szoptatását szorgalmazzák. A szoptatás művészetét azonban – bármilyen egyszerű és természetes is az – újra kell tanulni. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

  Az édesanya tudása és tapasztalata csak egy része a szoptatás egészének, mivel sok múlik a babán is. Vannak babák, akik könnyedén elkezdenek szopni, míg másoknak időre, gyakorlatra és bátorításra van szükségük, hogy jól szopjanak. A szoptatás leginkább az első hetekben jelent problémát. A lehetséges sok kérdés, aggódás és probléma ellenére a szoptatás a gyakorlattal egyre könnyebbé válik. Sok általános nehézség elkerülhető, ha tudjuk, mire számíthatunk.

  Homeopátia a szoptatás támogatásában

  A szoptatás során előforduló tejmennyiség-csökkenés, sebes mellbimbó és egyéb más panaszok jól kezelhetők homeopátiás szerekkel. Ezek a szerek szoptató édesanyáknak is biztonsággal, mellékhatás nélkül adhatók, mert a szervezet serkentésével, ingerterápiaként hatnak.

  Hogyan szoptassunk?

  Gyakran szoptassunk – ez a legjobb a mamának és a babának is!

  A kolosztrum nemcsak tökéletes táplálék, de kis mennyisége könnyen emészthető, mivel a baba csak most kezd el szájon keresztül táplálkozni. Nem okoz túlzott jóllakottságot, így a baba gyakrabban szopik, ami segíti a tej belövellését. A kolosztrum hatására ürül ki a magzatszurok (az első sötét széklet) is a kicsi bélrendszeréből. A korai mellretételnél a baba könnyebben megtanulja összehangolni a szopást, a nyelést és a légzést, hiszen ekkor a mellbimbó még puha, nincs tele tejjel, ezáltal könnyű ráharapni.

  A korai és gyakori szoptatás az édesanyának is jó. Segít felépülni a szülésből: fokozza a méhösszehúzódásokat és csökkenti a vérzést. A gyakori szoptatás az első napokban megelőzheti a fájdalmas tejbelövellést is. Így jobban megismerhetjük babánkat, és megbizonyosodhatunk arról, hogy képesek vagyunk szoptatni, megnyugtatni és ellátni őt.

  Milyen gyakran és mennyi ideig szoptassunk?

  Szánjunk sok időt a szoptatásra az első napokban! Ez sokkal könnyebb, ha az édesanya és gyermeke éjjel-nappal együtt vannak. Ha egy baba álmos vagy  nem érdeklődik a szopás iránt, próbáljuk két-három óránként mellre tenni.

  Vegyük figyelembe az ő igényeit, és akkor próbálkozzunk, amikor ébren, vagy csak könnyű álomban van (a szemgolyók mozognak a szemhéjak mögött).

  Hogyan néz ki az anyatej?

  A szülés utáni első három-négy napban a kolosztrum sárga vagy aranyszínű. A harmadik vagy negyedik naptól, amikor a tej már „belövellt”, az anyatej keveredik a kolosztrummal, amitől a tej tejszínszerűen sűrűvé válik. A következő héttől egyre kevesebb és kevesebb kolosztrum termelődik, amíg – kb. a baba kéthetes korára – az érett anyatej teljesen felváltja a kolosztrumot. Az érett emberi tej hígnak és vizesnek tűnik, de a csecsemőnek ez a tökéletes táplálék.

  Mesterséges táplálás, elégtelen tejtermelés

  Az egészséges csecsemőnek nincs szüksége sem tiszta, sem cukros vízre, sem pedig tápszerre. A víztől és a tápszertől jóllakik a baba, így kevésbé fog érdeklődni a szopás iránt. A kutatások szerint a rendszeres tápszerezés gyorsan a szoptatás befejezéséhez vezet, általában 4-8 héten belül. Ez azért van így, mert az anya tejtermelése a kereslet-kínálat elvén működik – minél többet szopik a baba, annál több tej termelődik. De ennek a fordítottja is igaz. Minél ritkábban szopik egy baba (mert jóllakott a tápszertől), annál kevesebb teje termelődik majd az édesanyjának.

  Valamikor a második és az ötödik nap között (általában a harmadik vagy negyedik napon) a tejtermelés beindul. Néha ezt úgy emlegetik, hogy „tejbelövellés”, de igazából az anya mellében már a szülés óta van tej.

  Ha az édesanya gyakran mellre teszi újszülöttjét az első pár napban, azt a bizonyos teltséget vagy mellfeszülést nem biztos, hogy érezni fogja, amikor a tej „belövell”, vagyis beindul. A tejtermelés akkor indult be, amikor a babának több nedves pelenkája és széklete van. Ha a tejtermelés nem indul be, a következő homeopátiás szerek segíthetnek:

  FONTOS! Tejserkentésre kizárólag alacsony (5 CH vagy D4 hígítást alkalmazzunk!)

  Adagolás: 3x5 golyó naponta a tejtermelés megindulásáig, de max. 5 napon keresztül.

  PHYTOLACCA

  A belövellést segíti.

  URTICA URENS

  Általános tejserkentőként használható.

  RICINUS COMMUNIS

  Általános tejserkentőként használható.

  ACIDUM PHOSPHORICUM

  Az Acidum phosphoricumot – foszforsavat – régen erősítő szerként alkalmazták. Homeopátiás gyógyszerként akkor jó, amikor a kimerültségtől a kismama közönyössé, érdektelenné válik, a gondolatait nehezen szedi össze. Bár estére álmos, éjjel mégsem tud aludni. Tejszerű vizelet jelentkezhet kísérőtünetként.

  AGNUS CASTUS

  A barátbors a női hormonháztartásra és tejelválasztásra gyakorolt hatása miatt az ókortól alkalmazott gyógynövény. Enyhe depressziós hangulat, baby blues esetén javasolt, csökkenti a szomorkás hangulatot, s növeli a tejtermelést.

  DULCAMARA

  Ha a tejtermelés nedves hideg hatására csökken, a mellek érzékenyek és duzzadtak, a növényként nedves árokpartokon honos DULCAMARA a választandó szer.

  LAC CANINUM

  A két mellben felváltva jelentkező fájdalom jellemzi. Szédülés és lebegő érzés is kísérheti.

  PULSATILLA PRATENSIS

  A PULSATILLA állapotra a sírósság, megfelelési vágy jellemző, és az, hogy minden tünete javul, ha friss levegőre megy. Női szer, alacsony potenciában tejet serkent, magasban a szülés utáni depresszió, PMS szere.

  Lelki okok miatt csökkenő tejtermelés szerei

  Ha lelki okok állnak a háttérben, magasabb, CH 30, C30 vagy D30-as hígításban adjuk az alábbi hatóanyagokból készült szereket.

  IGNATIA AMARA

  Ha a tej mennyisége gyász miatt csökken. Általános gyengeség, ásítozás, a torokban gombócérzés kísérheti a tüneteket.

  HYOSCYAMUS NIGER

  Akkor lehet rá szükség, ha féltékenység áll a háttérben. A beléndek a középkori boszorkánykenőcsök egyik alapanyaga volt, mert alkaloidái heves érzelmi reakciókat váltottak ki.

  CHAMOMILLA VULGARIS

  Legismertebb gyógynövényünkből készült homeopátiás szer. Már az egyiptomiak is a Napisten virágaként tisztelték. Homeopátiás hígításban felerősödik nyugtató, fájdalomcsillapító hatása. Akkor adható, amikor a tejproblémát hirtelen düh okozza.

  Akkor adható, amikor a tejproblémát hirtelen düh okozza.

  Érzékeny, sebes mellbimbó

  Helyes szoptatási helyzet

  Előzzük meg a mellbimbó kisebesedését: jó szoptatási helyzetet válasszunk, és a baba is jól harapjon rá a mellre. Ha a babát megfelelő helyzetben tartjuk az ölünkben, és helyesen „harap rá” a mellre, a mellbimbó még akkor sem sebesedik ki, ha a szoptatás gyakori és sokáig tart.

  Helyezkedjünk el úgy, hogy a babát közel húzzuk mellünkhöz, és próbáljunk ellazulni. Segíthet, ha a babát egy párnával támasztjuk meg. A babát húzzuk a mellünkhöz, és ne a mellünket a babához.

  Bizonyosodjunk meg arról, hogy a baba feje pontosan szemben van a mellünkkel, és nem kell elfordítania a fejét szopáskor. A legtöbb helyzetnél a baba egész testének szembe kell fordulnia a miénkkel, pocak a pocakkal.

  Támasszuk alá a mellet, amíg a baba ráharap, és végig az etetés alatt is: a hüvelykujjunk legyen felül, és a másik négy ujj alul (C-fogás). Úgy helyezkedjenek el az ujjaink a bimbóudvar körül, hogy a babát ne zavarják a ráharapásban.

  Ösztönözzük a babát, hogy minél szélesebbre nyissa a száját, úgy, hogy azt könnyedén megcsiklandozzuk a mellbimbóval. Ráharapáskor olyan szélesre kell nyitnia a száját, mintha ásítana.

  Amikor nagyra tátotta a száját, húzzuk őt olyan közel, hogy az egész bimbóudvart a szájába tudja venni. Ha már elkezdett szopni, tartsuk olyan közel, hogy az orra és álla hozzáérjenek mellünkhöz. Ha nem kapna levegőt, húzzuk a testét még közelebb magunkhoz, s így az orra kiszabadul.

  Helyes ráharapás esetén a szoptatás nem fáj. Ennek érdekében lehet, hogy a mellretételt többször is gyakorolnunk kell majd. Ha fájdalmat vagy kényelmetlenséget éreznénk, szakítsuk meg a szopást. Ujjunkat helyezzük a baba szájzugába, húzzuk el a mellünket, és kezdjük újra az egészet. Lehet, hogy a babának szélesebbre kell nyitnia a száját vagy közelebb kell őt húznunk magunkhoz. Néhány csecsemő gyorsan beletanul, másoknak több időre van szükségük. Előfordulhat, hogy minden etetésnél többször is kell próbálkoznunk, míg végre kényelmesen szoptathatunk.

  Várjunk, amíg a csecsemő abbahagyja a szopást az egyik mellen; minden etetéskor mindkét mellből szoptassunk!

  Az érzékeny, sebes mellbimbóra alkalmazható homeopátiás szerek

  A repedezett mellbimbók kényelmetlen és fájdalmas problémát jelentenek szoptatáskor. Alacsony hígításban (5 CH, C5) az alábbi szerek segíthetnek:

  GRAPHITES

  Repedezett mellbimbó, melyből mézsárga váladék szivárog. 

  NITRICUM ACIDUM (ACIDUM NITRICUM)

  Vágott sebre emlékeztető repedés, tüske szúrásához hasonló fájdalom.

  PHYTOLACCA

  Az emlőbimbó berepedt, a fájdalom a szoptatás alatt kisugárzik az egész testbe.

  CASTOR EQUI

  Érzékeny, sebes mellbimbó, viszkető mellek a jellemző tünetek.

  Mellgyulladás

  Néhány édesanya melle nagyon teltté és feszültté válik, amikor az anyatej mennyisége nő. A mellgyulladás jele a duzzadt, forró, vörös és fájdalmas mell, ami a többlet vérnek és folyadéknak (anyatej) köszönhető. Azonnal kezeljük a begyulladt mellet. Szoptatás előtt tegyünk rá meleget, óvatosan masszírozzuk a mellbimbó irányában; szoptassunk gyakran, minden 1,5-2 órában; alkalmazzunk hideg borogatást az etetések között, hogy visszaszorítsuk a gyulladást és a fájdalmat. Azonnali kezeléssel a mellgyulladás nem tart tovább 12-48 óránál. A duzzadt mell fájdalma jól enyhíthető, ha hűtőben tartott káposztalevéllel borogatjuk.

  Ha a baba nem tud ráharapni a gyulladt mellre, fejjünk ki egy kis tejet, hogy a bimbóudvar puhábbá váljon. Amennyiben a baba nem szopik eleget ahhoz, hogy mindkét mell megkönnyebbüljön, fejjünk kézzel vagy mellpumpával, amíg a mell puhábbá nem válik. Kényelmes melltartó viselése (ne legyen túl szoros, de azért eléggé tartson) szintén segíthet. A folyadékbevitelt nem kell korlátoznunk.

  Fenyegető mellgyulladás esetén az következő szerek adhatók

  BRYONIA

  Fokozatosan kialakuló gyulladás, a mell duzzadt, érintésre érzékeny. Szoros melltartó enyhíti a fájdalmat. Szomjúság.

  APIS MELLIFICA

  A gyulladással együtt duzzanat is kialakul, amit rózsaszín, és hideg borogatásra javul. Az apis minden olyan tünetnél adható, ahol a méhcsípéshez hasonló duzzanat és bőrpír jelentkezik.

  BELLADONNA

  Fájdalom, hőemelkedés vagy láz fellépte. Láz esetén 2 óránként lehet szedni. Piros csíkok a mellen, duzzanat, láz, fényérzékeny szemek jellemzik állapotát.

  PHYTOLACCA

  Kemény, duzzadt mirigyek, sápadtság.

  Eleget evett a baba?

  Sok édesanya aggódik, hogy elég teje van-e, még ha alaptalan is a félelmük. A tejtermelés beindulása után számos módon bizonyosodhatunk meg arról, hogy gyermekünk eleget eszik.

  A babának legalább 6-8 nedves pelenkája (5-6 eldobható) lesz naponta, és minimum két széklete. A szoptatott babák széklete általában laza és formátlan, mint a borsóleves, és sárga-sárgászöldtől a sötétig minden előfordulhat. Sok babának hathetes kortól kezdve kevesebbszer van széklete.

  Legalább 10-20 dekát hízik hetente, ill.45 dekát havonta. A súlygyarapodást a legalacsonyabb súlytól számoljuk ( a baba súlya a harmadik vagy negyedik napon), és nem a születési súlytól.

  Rendszeresen szopik, általában 8-12-szer naponta. A kevesebb szopás sem gond, ha eleget hízik a babánk.

  Egészségesnek néz ki, jó a színe, bőre feszes, „kitelik”, növekszik, valamint éber és aktív.

  Milyen gyakran szoptassunk?

  Az első hetekben szánjunk sok időt a szoptatásra. Ha nyűgös a babánk, próbáljuk szoptatással megnyugtatni. Születése előtt soha nem érzett éhséget, és egy újszülöttnek kicsi a gyomra. Mindegy, mikor evett utoljára, nyugodtan megszoptathatjuk újra. A szoptatott babát nem lehet túletetni. A szoptatás a baba minden igényét kielégíti: közelséget, megnyugtatást és táplálékot nyújt. Így az első hetek időszaka mindenki számára nyugodtabb és boldogabb lesz.

  A rendszeres szoptatás egészséges tejtermelést eredményez. Mivel a tejtermelés a kereslet-kínálat elvén működik, így minél gyakrabban szopik a baba, annál több tej termelődik. A legtöbb újszülött legalább 10-12-szer szopik 24 óra alatt. De természetesen a babák szopási szokásai különbözőek.

  Felébresszük-e a babát, hogy megszoptassuk? Előfordul, hogy négy-öt órát is alszik egyszerre a baba, és nem tűnik éhesnek, amikor felébred. Ha kevesebb nedves pelenkája és széklete van, mint szokott, vagy nem hízik eleget, lehet, hogy minden két-három órában fel kell ébresztenünk, hogy megszoptassuk. Főleg az első pár hónapban a legtöbb baba többször felébred éjjel, hogy szopjon. A kizárólag szoptatott babákkal az éjjeli etetések egyszerűbbek, mert nincs főzőcskézés vagy várakozás. Ha kéznél van a baba, ki sem kell szállnunk az ágyból, csak odahúzni magunkhoz és megszoptatni. Átpelenkáznunk sem szükséges, amennyiben melegben van.

  Ahogy nő a baba, nő a gyomra is, és az újszülött, aki régen „egyfolytában” csak szopott, nemsokára új szopási szokásokat vesz fel. Az első 4-6 hét az összeszokás ideje mindenki számára. Az újszülött jelzéseit követve biztosak lehetünk abban, hogy igényeit kielégítjük, ezáltal megfelelő lesz a tejtermelés, ami minden édesanya számára megnyugtató.

  Hasznos címek és weblapok

  www.homeopatia.info.hu

  www.boiron.hu

  www.szoptatasert.hu

  www.babamamatudakozo.hu

  www.videoklinika.hu

  www.springmed.hu

  Ajánlott irodalom

  Az allergia rejtélye, Dr. Herjavecz, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Allergia – iskola – sport, Dr. Mohácsi–Dr. Mezei, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Gyermekkori bőrallergia, Dr. Szegedi, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Gyermekkori táplálékallergiák, Dr. Polgár, SpringMed Kiadó, 2003, 2. kiad. 2007,1980 Ft

  Szénanáthás a gyermekem, Dr. Bittera–Dr. Kadocsa, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Asztmás a gyermekem, Dr. Uhereczky, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Allergia – öröklődés – megelőzés, Dr. Cserháti–Dr. Mezei, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Allergia – környezetünk csapdája, Dr. Nékám, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Rovarcsípés-allergiák, Dr. Bánkúti–Dr. Juhász–Dr. Vizi, SpringMed Kiadó, 2003,960 Ft

  Asztmás vagyok – mit tegyek?, Dr. Berta, SpringMed Kiadó, 2004,960 Ft

  Amit a szénanátháról tudni kell, Dr. Hirschberg, SpringMed Kiadó, 2004,960 Ft

  Fulladok, köhögök – COPD-s vagyok?, Dr. Somfay, SpringMed Kiadó, 2005, 2. kiad. 2008,1680 Ft

  Légúti gyulladások – A náthától a tüdőgyulladásig, Dr. Tóta-Dr. Balikó, SpringMed Kiadó, 2007,1680 Ft

  Az inhalációs eszközök használata tüdőbetegségekben, Dr. Szalai-Dr. Rónai, SpringMed Kiadó, 2008,2480 Ft

  Ami rajtunk múlik – Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?, Dr. Cornides, SpringMed Kiadó, 2005,1280 Ft

  Tudatosan az egészségért! – A daganatos betegségek és kockázatuk csökkentése,

  Dr. Igazvölgyi, SpringMed Kiadó, 2005, 2. kiad., 2009,1980 Ft

  Betegségek tünetei – mikor forduljunk orvoshoz?, Dr. Kullmann, SpringMed Kiadó 2006, 1490 Ft

  Tudatos fogyás – Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival, Dr. Pados-Dr. Audikovszky, SpringMed Kiadó, 2008, 3. kiadás 2009,3480 Ft

  Szülőnők kézikönyve, Dr. Berkő, SpringMed Kiadó, várható megjelenés: 2009,3500 Ft

  Tej- tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve, Szőke, SpringMed Kiadó, 2009,2200 Ft

  Homeopátia a mindennapi gyakorlatban, Boiron–Payre-Ficot, SpringMed Kiadó, 2006, 2. kiad. 2007,2980 Ft

  Homeopátia napjainkban, Dr. Buki–Dr. Dérer–Havasi–Dr. Németh –Dr. Zarándi,

  SpringMed Kiadó, 2006, 3. kiad. 2008,1280 Ft

  Homeopátia és a gyermek, Dr. Boulet, SpringMed Kiadó, 2008,1480 Ft

  Homeopátia és a sport, Dr. M. Dellére-Dr. A. Pasquier, SpringMed Kiadó, 2008,1480 Ft

  Homeopátia és a kutya, Dr. Issautier-Dr. Peker, SpringMed Kiadó, 2008,1480 Ft

  Homeopátia és a várandós nő, Dr. C. Rocher, SpringMed Kiadó, 2009,1480 Ft

  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024