Menstruáció, menzesz

Mitől fájdalmas a menstruáció?

Havonta érlelünk meg testünkben egy petesejtet. Azaz havonta készül fel a szervezetünk arra, hogy a megtermékenyített petének ideális környezetet biztosítson.

 Az esetek többségében azonban a petesejt nem termékenyül meg, így a “bölcsőre,” a méh belsejét borító puha, vastag nyálkahártyára sincs szükség. Ilyenkor a test egy prosztaglandin nevű hormont bocsát ki, mely a méhet összehúzódásra készteti. Ismerős? Ezt az anyagot használják akkor is, ha szülést akarnak indítani. Az üsszehúzódások elég erősek ahhoz, hogy leválasszák a nyálkahártyát, és a hüvely felé tolják ki.  

Nem vagyunk egyformák. Abban sem, hogyan éljük meg a havi ciklusunkat, mennyi prosztaglandint termel a testünk, milyen intenzívek ezek az összehúzódások, mennyire erős a vérzés. Vannak köztünk olyanok, akik “újrahasznosítják” a nyálkahártyát, vagy egy részét, náluk a vérzés nem erős, mert a nyálkahártya egy része felszívódik.

Méhünk egy izompacsirta. Gondoljunk bele, elég erős az izomzata, hogy mozgásba hozzon egy 3-4 kilogrammos gyereket. Ezért nem csoda, hogyha sok a prosztaglandin, a reakció is heves – és a görcsök fájdalmasak.

Milyen ez a fájdalom? Mindenkinél más. Sugározhat a lábakba, javulhat, ha összegörnyedünk, enyhülhet melegtől, rosszabb lehet a legkisebb mozgától is, és a mértéke is változó. Különböző a fájdalomtűrő képességünk is. A történet mögött ott van a szokás is – ez egy “női baj”, amiről nem beszélünk. Akkor sem, ha a fájdalom a kutatások szerint néha egyenértékű egy szívrohamnál tapasztalt intenzitással.

A fájdalom kezelésére talán a titkolt, elhallgatott volta miatt született annyi házi praktika és népi gyógymód. Még a közelmúltban sem tekintették a menstruációs fájdalmat orvost igénylő problémának. Pedig az extrém fájdalom mögött néha szervi probléma is állhat. 

Fontos, hogy a fájdalom csökkentése nem jelenti azt, hogy a szervezet nem tudja elvégezni a feladatát – épp ellenkezőleg, csökken a stressz, javul az életminőség – ha figyelembe vesszük, hány ilyen hónap van egy nő életében – ez nem csekély eredmény.

A hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerek kiegészítője, vagy alternatívája lehet a homeopátiás kezelés. A homeopátiás szereket az egyéni tünetek alapján választjuk, így a felírás kicsit időigényesebb és több odafigyelést kíván. De nem erről szól a menstruáció ideje? Arról, hogy figyeljünk magunkra, mert a szervezetünk jelez – nők vagyunk!

Mit figyeljünk meg magunkon?

Mitől jobb, vagy rosszabb a fájdalom? Ezek a homeopátiás szakszóval “modalitásnak” nevezett különbségek segítenek a szerek kiválasztásában.

Jobb, ha bicska módjára összegörnyedünk? Ha erősen szorítjuk a kezünket a hasunkra? Ilyenkor a COLOCYNTHIS​ alapanyag jöhet szóba.

Melegtől enyhül? Ez jelezheti a görcsökre gyakran adott MAGNESIA PHOSPHORICA​ alapanyagot.

Milyen a fájdalom?

Pulzáló, éles, hirtelen nyilalló? Itt a BELLADONNA​ alapanyagú szer segíthet.

Olyan, mint a szülés? Sugárzik a belső combokba, és rosszabb, ha fekszünk? Viszont furcsa módon jobb autóban, menet közben? Gondoljunk a CHAMOMILLA VULGARIS​-ra.

Milyen a hangulatunk? Milyen furcsa tünetet észlelünk?

Ha leordítjuk a családot, rettenetesen türelmetlenek vagyunk és a menzesz alatt hasmenés is jelentkezik – lehet, hogy a “manager” szer, a NUX VOMICA​ lesz a megoldás.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024