Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Árnikát mindenkinek

Az Európában is honos Hegyi árnika igen nagyra becsült gyógynövény. Krém, tinktúra, homeopátiás szer és virágesszencia is készül belőle.

A Hegyi árnika, azaz Arnica montana a fészkesvirágúak, azon belül az őszirózsafélék családjába tartozó faj. Európában szinte mindenütt honos, kivéve a Brit-szigeteket és a 

Balkán- félszigetet. Hazánkban és Litvániában sajnos eltűnt, de a visszatelepítésére komoly erőfeszítések történnek mindkét országban. 

Az Európai Gyógyszerügynökség az árnikát helyi izomfájdalmak és véraláfutások, ütések kezelésére külsőleg ajánlott gyógynövényként tartja nyilván, melynek hatását népgyógyászati tapasztalatok igazolják. A növény fő gyulladásgátló hatóanyaga a szekszviterpén laktonok közé tartozó helenalin. Emellett illóolajokat és flavonoidokat is tartalmaz.

Homeopátiás szerként mind fizikai, mind lelki sérüléseinkre gyakran alkalmazott szer. 

Az ARNICA MONTANA​-t érdemes bevetni többek között az alábbi problémák esetén:

 • zúzódás, zúzódás utáni fájdalom
 • vérömleny, véraláfutás
 • csonttörés utáni fájdalom, gyógyulás támogatása
 • trauma, sokk (akár fizikai, akár érzelmi megrázkódtatás)
 • izomláz, izomfájdalom sportolás, fizikai munka vagy sérülés után
 • sebgyógyulás serkentése
 • műtétek utáni regeneráció, és műtétek előtt a vérzés csökkentése
 • fogászati beavatkozások előtt és után, a vérzés csökkentésére és a gyógyulás támogatására (foghúzás, implantáció, gyökérkezelés)
 • nehézláb érzés, visszérgyulladás, visszér fájdalom
 • fejet ért ütés után 
 • szülés alatt és után babának és mamának egyaránt
 • munkahelyi stressz, bántás esetén
 • álmatlanság, amikor túl keménynek érzi az ágyat


Adagolás

Az ARNICA MONTANA​ 9, 15, 30 vagy 200 CH hígításait különböző helyzetekben adjuk. Általában 30 CH-ban vagy 15 CH-ban adjuk akut esetekben vagy műtétek előtt, után. Beavatkozások előtt közvetlenül vegyünk be 1 adagot a 30 CH potenciából, majd a műtét után folytassuk napi 1-2x5 golyócskával, 5 napon át. Trauma, baleset, "sokk" esetén a lehető leghamarabb adjuk a fájdalom és a vérömlenyek csökkentésére. Pl. egy dózist a trauma bekövetkezése után, majd 5 golyócskát óránként, és a javulás mértéke szerint a szedés gyakorisága csökkenthető. 

Komoly baleseteknél, fejsérülésnél, csonttörésnél vagy vészhelyzetben 200 CH potenciát adjunk, rögtön a helyszínen, vagy minél hamarabb a trauma után 1-2 adagot, amit 2-3 naponta ismételhetünk a gyógyulás ideje alatt.

Kisebb sérüléseket, zúzódásokat, izomfájdalmat, sebeket a 9 CH potenciával kezeljük, napi 2-3 alkalommal szopogassunk el 5 golyócskát, a gyógyulásig.

Szülésnél a kitolási szakasz elején adjunk 1x5 golyóxcskát a 30 CH potenciából az édesanyának. A babának születés után 1x5 golyócskát oldjunk fel fél dl babavízben, 1 kiskanálnyi mennyiséget adjunk a baba szájába. Szülés utáni regenerációhoz szedjünk a 30 CH-ból napi 2x5 golyót, 7 napon keresztül.

Régebbi sérülések utóhatásait (pl. a baleset óta fáj a feje)  is lehet Arnica montana-val kezelni, ehhez kérjük homeopata orvos segítségét.

Krónikus betegségek esetén (pl. visszérgyulladás) 15 vagy 9 CH-ban 5 golyócskát adagolunk, naponta kétszer, kúraszerűen- 2-3 héten keresztül.


Forrás:

Demarque-Jouanny-Poitevin-Saint-Jean: Farmakológia és homeopátiás materia medica

https://www.omeomundi.com/en/homeopathy-news/arnica-for-physical-and-emotional-trauma-safe-and-reliable/


  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024