A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások

Folliculinum

Cikk-sorozatunkban a hazánkban is elérhető homeopátiás szerek közül azokat vesszük sorban górcső alá, melyek a nagyközönség és talán még a szakemberek által is kevéssé ismertek, mégis kiváló szolgálatot tesznek egyes tünetképek, patológiák kezelésében, így érdemes közelebbről is megismerkednünk velük.

FOLLICULINUM​: visszatalálás a női lét ritmusához

A modern orvostudományi gyakorlatban rendkívül elterjedt a hormonterápia és az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása. Ez utóbbiakat az 1960-as évek óta írják fel az orvosok a nemi életet élő, de a nem kívánt terhesség ellen védekezést kereső nőpácienseiknek. A hüvelygyűrű, az implantátum és a spirál felhelyezése valamint a hormoninjekció is mind tartalmaznak ösztrogént, amelyek mind a véráramba juttatják ezt a női nemi hormont. 

Bármilyen fogamzásgátló módszert is alkalmazunk, ezek a megoldások mind úgy érik el a hatásukat, hogy leállítják az ovulációt (peteérést), ezáltal jelentősen beavatkoznak a szervezet normál biológiai ritmusának természetes működésébe. Ezáltal megváltozik a méh nyálkahártyája, sűrűbbé válik a méhnyak-nyák, valamint a menstruációs ciklusra és a menzesz lefolyására is jelentős hatással bír. 

Mindezek nemcsak a hormontartalmú védekezési módszer alkalmazása alatt, hanem hosszabb távon is kellemetlen tüneteket tudnak előidézni a szervezetben. A migrén, hányinger, székrekedés, hüvelygomba, hüvelyszárazság viszketéssel, a fogyási képtelenség vagy akár a hangulatzavarok, depresszióra való hajlam, a menopauza alatt jelentkező erősebb hőhullámok mögött is szerepe lehet az ösztrogénháztartásba való mesterséges „belepiszkálásnak” és annak hosszú távú hatásainak.

A fogamzásgátlás célján túl a nőgyógyászati praxisban teljesen bevált praktikának számít, hogy a pubertáskorban a kamasz lányoknak fogamzásgátlót ír fel a szakorvos, hogy csökkentse a fájdalmas, görcsös panaszokkal járó menzesz tüneteit, a menstruáció alatt jelentkező esetleges aknés bőr formájában jelentkező bőrpanaszokat, a fogyasztói igényeknek megfelelően. Mindez azonban csak tüneti kezelése egy problémának, amelyért súlyos árat fizethetnek az ösztrogéntartalmú gyógyszert felhasználók. A fentiekben felsorolt tüneteken kívül súlyosabb esetekben akár mélyvénás trombózist, szívinfarktust, keringési zavarokat, epekövet és májelégtelenséget is okozhat a hormonkezelések a későbbiekben. (Ne felejtsük, hogy hiába hagytuk abba pl. a hormontabletta szedését 10-15 évvel ezelőtt, a sejtmemóriában tárolódnak ezek az információk, és a későbbiekben is tudnak panaszokat okozni.)

De nemcsak a fogamzásgátlás esetében kerül szóba a hormonkezelés, hanem a kívánt terhesség elmaradásakor is, így meddőség esetén is elfogadottnak számít ez az orvosi protokoll, amely későbbi kellemetlen hatásokat is előidézhet. Bóna László homeopata és filozófus, író a kérdésről így fogalmaz: „Több sikertelen terhesség, spontán vetélés után a terhesség stabilizálására is hormonkezelést alkalmaznak, ha lombikprogramra kerül sor, a fogantatást szintén hormon segíti. Előfordul, hogy mire egy anya eljut egy sikeresen kihordott terhesség végére, már évtizedes hormonkezelésen van túl.” A homeopata író széleskörű tapasztalata szerint a saját nemükhöz vonzódó személyek kórtörténetében szinte mindig kimutatható, hogy az édesanya az érintett gyermekkel való fogantatás előtt valamilyen hormonkezelésben részesült. Ennek a hatása transzgenerációs szinten képes „belenyúlni” egy gyermek pszichoszexuális fejlődésébe, így nemi orientációjának definiálásába. Nemcsak amiatt növekedett meg érzékelhetően, drasztikus mértékben a homoszexualitásban érintett személyek száma a mai társadalmakban, mert nyíltabban felvállalhatják nemi orientációjukat a nyugati demokratikus gondolkodásnak köszönhetően az érintettek, hanem amiatt is, hogy az ösztrogén hormon dominancia hosszú távon lenyomatot képez az emberi genetikában, egyfajta generációs örökség formájában definiálva a születendő gyermekek nemi orientációját.

A FOLLICULINUM​ gyógyszer a női ösztrogén hormonból készül. Szinonima neve az ESTRONUM. Az alábbiakban a gyógyszer tünetképével ismerkedhetünk meg.   

A Folliculinum a homeopátiás gyógyszerek speciális csoportjába, a szarkódák közé tartozik. A szercsoport tagjainak az a közös jellemzője, hogy egészséges állati- vagy humán eredetű szövetekből, hormonokból készült készítményekről van szó, melyek harmonizálják egy adott szövet vagy szerv működését vagy az adott hormon kibillent hatásait. A Folliculinum kiindulási anyaga a Graaf tüsző, amely az ösztrogéneket, más néven tüszőhormonokat termeli.

Erre a homeopátiás szerre elsősorban azoknak a nőknek van szüksége, akiknek a szervezetében felborult a női lét ciklikussága, túlbecsülik az energiatartalékaikat és különféle fogamzásgátlók (antibébi tabletta, spirál, stb.) vagy hormonkezelések, szteroidos kezelések után a legkülönfélébb testi-lelki tüneteik jelentkeznek. 

Sokszor elfoghatja őket a pánik (pánikbetegség), sokszor szoronghatnak. Egzisztenciális létkérdések foglalkoztathatják őket. Könnyen összetéveszthető a szer a SEPIA állapottal, így fontos a két szert eldifferenciálni egymástól, amely szakember feladata kell, hogy legyen. Hasonlít a szer tünetképe a CARCINOSIN homeopátiás gyógyszer (nozóda) tüneteihez is, így ha ez az említett nozóda nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sokszor indokolt lehet ennek a FOLLICULINUM „bevetése.”

Homeopátiás tünettan tekintetében olyan lelki alkatú nőkről van szó, akik mások befolyásoltsága alatt állnak. Úgy érzik nem élhetik a saját életüket. Perfekcionisták lehetnek, a maximumra törekednek mindenben, de emiatt teljesen felélik energiatartalékaikat, minden szinten kifáradnak. Hol eksztatikus, testen kívüli (megvilágosodásszerű) élményeik lehetnek, hol a teljes kimerültség állapotában vannak. Szélsőségesen viselkednek. Leginkább a női ciklusuk borul fel és sokféle nőgyógyászati rendellenesség, tünet (policisztás ovárium, petefészek kétoldali fájdalma, miómák, endometriózis, fájdalmas mellduzzanat, stb.) alakulhat ki náluk. Ciklus előtti súlygyarapodás előfordulhat. Szabad levegőn javulnak a tüneteik.

A PMS és a klimax tünetei (hőhullámok, izzadás, nyugtalanság, felfokozott aktivitás, légszomj, szédülés, hüvelyszárazság; zajra, érintésre, melegre túlérzékenyen reagálnak) is sokuknál jelentkezhet. A premenstruációs időszakban (PMS) érzik magukat a legrosszabbul. A FOLLICULINUM a szülés utáni depressziónak is potenciálisan jó gyógyszere lehet. Ha az anya nem érzi szülés után magáénak a babát, akkor is érdemes erre a szerre gondolni. 

A FOLLICULINUM enyhíti a fájdalmas és erős menstruációs panaszokat. Ez a gyógyszer a változó korban, a menopauza kellemetlen tünetei (pl. erős szívdobogás, éjszakai izzadás és hüvelyszárazság) esetén is jó szolgálatot tesz.

Sterilitás, meddőségi problémák esetén a termékenység elősegítésére is javallott lehet olyan nők esetében, akiknél a tüneteik a hormonterápiát követően alakultak ki.

Szeretik a megmentő szerepét játszani, túlzott áldozatot hozni a családjukért, barátaikért, bárkiért, aki arra rászorul (karcinotikus jelleg). Ha mélyen magukba néznek, gyakran „lelki szemetesládának” vagy „érzelmi lábtörlőnek” érezhetik magukat, megtagadják a saját ösztöneiket, vágyaikat. A kapcsolataikban hajlamosak elveszteni önmagukat. Azt csinálják, amit mások elvárnak tőlük, amely tartós pszichés, érzelmi (vagy gyógyszeres) elnyomás, dominancia következtében alakulhatott ki.

Nagyon érzékenyek, hiperszenzitívek; nagyon érzékenyen reagálnak a kritikára. Könnyen sértésnek vesznek egy ártatlan megjegyzést is. Ez nagyban hasonlít a STAPHYSAGRIA​ szerképére. Ha valakit bántalmazás ért (pl. gyermekként mutogatós bácsival találkozott, nemi abúzus áldozatává vált), akkor a STAPHYSAGRIA szer helyett vagy annak alkalmazása előtt/után, ez a homeopátiás gyógyszer is indikált lehet, ha a tünetképnek megfelelő az esete. Ezt a lelki megalázottságot támasztja alá a FOLLICULINUM állapotban lévő emberek álomtartalma is, amely arról szólhat, hogy szeretnének elmenekülni valaki elől, de képtelenek rá. 

Akkor is érdemes erre a szerre gondolni, ha azt szeretnénk, hogy valaki visszavegye az irányítást az élete felett, mert az már oly rég elveszett, hogy nem is tudja, miképp kell a dolgaiért kiállni, hogyan hozzon döntéseket saját maga érdekében. Ennek köszönhetően visszaállítható a női lét ritmusa és a gyógymódban részesülő újra az érzéseit megélő és azokat szabadon kifejező nőként, „élettelibb” formában folytathatja az életét.

Ebben az állapotban alacsony lehet a libidó szint, aszexuális tendenciák érvényesülhetnek. Sírós alkatú lehet az illető, érzelmileg könnyen csalódik; gyakran lehet rossz hangulatú, deprimált. Határozatlan és döntésképtelen. A csapongó beszéd is jellemző lehet rá. Mindenben a szélsőségeket éli meg az érintett. Nagyon kívánhatja a csokoládét, a cukros, édes ízeket, a péksüteményeket, a szénhidrátokat. A szer a Candida (hüvelygomba) tüneteire is sokszor beválik.

A szívtünetek mellett fejfájás, ödémás láb szindróma is kialakulhat. Zsírosodhat a haja. A herpesz is gyakori tünetként jelentkezhet. Figyelmesek lehetünk az elhidegülő kezekre (elfehéredő bőr), a Raynaud szindrómára is ilyenkor.

Ez a homeopátiás gyógyszer a férfias nők (fiús lányok) és a nőies férfiak (lányos fiúk) egyik fontos homeopátiás gyógyszere lehet a kezelési folyamat során. Ezért is áll közeli rokonságban a SEPIA OFFICINALIS​-al, az ACTEA RACEMOSA/CIMICIFUGA​-val és a LAC CANINUM​ gyógyszerekkel, amelyekkel tudjuk, hogy sok karcinotikus jellegű és hormonális eredetű problémát tudunk homeopátiásan gyógyítani.

A megfelelő szer, potencia és adagolás kiválasztása érdekében konzultáljunk szakemberrel!


ADAGOLÁS: A homeopátiás gyógyszer minden hígításban elérhető (megrendelhető) a hazai patikákban (5, 9, 15, 30 és 200 CH). 

Menopauza alatt jelentkező hőhullámok esetén az 5 CH hatáserősségű szert használjuk, 5 golyócskát, minden reggel alkalmazva, hat hónapig.

Hüvelyszárazság esetén 5 vagy 9 CH potenciában alkalmazzuk, heti 5 alkalommal, a tünetek megszűntéig.

Amennyiben menstruáció előtt jelentkező migrénes fejfájásra alkalmazzuk, amely a menzesz elindulásakor ér véget, 9 CH hígítást használjuk a ciklus 14. és 21. napján. 

Ugyanezt a potenciát is adagolási ritmust alkalmazzuk menstruációs ciklussal párhuzamosan jelentkező herpesz tünetek esetén is.

Ha a menstruáció előtt aknék, pattanásos bőrpanaszok jelennek meg, a 9 CH potenciájú szert alkalmazzuk a ciklus 14. napján.

PMS tünetek esetén a 15 CH potenciát alkalmazzuk, egy adagot minden vasárnap este, lefekvés előtt, három hónapon keresztül.

Termékenységi problémák esetén 5 CH potenciát használjunk a LUTEINUM​ 5 CH szerrel felváltva. 5 golyócska egy adag, minden nap alkalmazva; két héten át az egyik, majd ugyanígy alkalmazva a másik szer. Utána is ezt a váltakozó adagolást folytassuk a terhesség megtörténtéig.

Alkati kezelés esetén (homeopata szakemberrel konzultálva) a 30 vagy 200 CH hatáserősségű gyógyszert szerezzük be. 

5 golyócska az egyszeri adag. A későbbiekben sűríthetjük vagy ritkíthatjuk az adagokat a tünetek megjelenése vagy azok enyhülésének mértéke szerint. 


(Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

D. Demarque – J. Jouanny – B. Poitevin – Y. Saint-Jean: Phamacologie & matière médicale homéopathique (CEDH)

Dr Gaurang Gaikwad: Materia Medica of Nosodes & Sarcodes 

Ton Jansen: Fighting fire with fire – Homeopathic Detox Therapy

Bóna László: A homoszexualitás kérdéséről – homeopátiás nézőpontbó

https://hormonmentes.hu/2016/01/20/ezt-teszi-a-testeddel-a-fogamzasgatlo/ 

https://cassieeverett.com/the-homeopathic-remedy-folliculinum/ 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Tengeri betegség e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024