Változó kor

Klimax egyenlő Világvége. Vagy mégsem?

A homeopátiás szerek hatékony társak lehetnek a változókori tüneteknél is. Menopauza. Klimax. Vége a női létnek? Hőhullámok, álmatlanság és csupa panasz?

Vagy éppen most kezdődik az új, élvezetes életszakasz? Szabadság ? Mindenkinek saját válasza van erre a kérdésre. Az viszont biztos, hogy sok múlik a hozzáálláson, hogyan kezeljük ezt a változással teli időszakot.  Van választásunk, hogyan vesszük fel a harcot a kellemetlen tünetekkel.  Jó hír, hogy a menstruációs ciklus elmaradását kísérő panaszokra léteznek  természetes homeopátiás gyógymódok, amelyek a nők érzékenységéhez alkalmazkodva szelíden enyhítik ezeket a zavaró tüneteket.

A nők életében fontos állomást jelent a menstruáció megszűnése, a menopauza. A változókor kezdetét azonban nem lehet egy konkrét időponthoz kötni, ez inkább egy időszaknak, átmenetnek tekinthető. A változás lassan kezdődik, eleinte csaknem észrevétlenül csökken a nemi hormonok termelődése. A menopauza általában a 49-51 éves korban következik be, erre az életkorra a nők 50 százaléka eljut ide, míg 55 éves korukra a nők 90 százalékát biztosan. 

Ezt az időszakot, a változókort  (melynek előszelei már akár 38 éves kor körül is mutatkozhatnak) több tünet is kíséri, amely sok nőnél kellemetlen és zavaró. A menopauza legtöbb tünetét a női nemi hormon, az ösztrogén termelődésének drasztikus visszaesése okozza. Ennek az egyik, a nőkre ez idő tájt váratlanul rátörő következménye a hőhullám. A hőhullámok többnyire hirtelen, erős hőségérzést és kipirulást okoznak előbb az arcon, majd onnan tovább terjednek a hajas fejbőr, a nyak, a mellkas és a felkarok területére. Ilyenkor rövid időre megemelkedik a testhőmérséklet, szaporává válhat a pulzus, megnőhet a vérnyomás. 

A hőhullámok kezelésében gyakran és hatásosan alkalmazott homeopátiás alapanyagok az ATROPA BELLADONNA​, a LACHESIS MUTUS​ vagy a SANGUINARIA CANADENSIS. A homeopátiás szereket közepes ( 9 CH, 15 CH) hígításban alkalmazva segíthetnek  a kellemetlen tünetek enyhítésében.

A menopauza alatt végbemenő hormonális változások nemcsak a testünket viselik meg, de rányomják a bélyegüket pszichés állapotunkra is. Ezzel pedig befolyásolják az alvásunk minőségét, mennyiségét is. Az alvászavarok igen gyakran függnek össze depresszív és szorongásos problémákkal, amelyek a hormonális változásokon túl az életkor előrehaladtával óhatatlanul bekövetkező fizikai, külső, és szociális változásokkal is magyarázhatók. Felmérések szerint ebben a periódusban a nők 60-65 %-a panaszkodik alvászavarról. Érdekesség, hogy a kávé, (Coffea) mint alapanyag homeopátiás hígításban, szelíd segítő alvásproblémákra. 


Emellett fontos tudni, hogy a nőknél a kalcium beépülését a csontokba szintén az ösztrogén hormon szabályozza, amelyből a szervezetünk a változó korban jóval kevesebbet termel.  Az így kialakuló posztmenopauzás oszteoporózis során a csukló törése mellett a csekély erőbehatásra keletkezett csigolyatörések, majd az időskori csípőtáji törések ("combnyaktörés") a legjellemzőbbek.

A tünetek általában 51 és 75 éves kor között, a havi vérzés megszűnése után alakulnak ki, de kezdődhetnek korábban vagy később is. Bár a változókor előtt a csontvesztés fokozatos, a menopauza után felgyorsul. A csontállomány 20%-a is elveszhet a menopauzát követő 5-7 év során, de nem minden nőnél azonos a változókor utáni csontritkulás kockázata.

Szerencsés a helyzet abban az esetben, ha a klimax gondozása minél előbb, már a vérzési rendellenességek megjelenésével egy időben elkezdődik. Ilyenkor ugyanis jelentős csontvesztéssel csak nagyon idős korban lehet számolni, így a csontvesztés üteme az életkilátásokat és az életminőséget kevésbé veszélyezteti. A kálciumsók homeopátiás formája (CALCIUM PHOSPHORICUM / CALCAREA PHOSPHORICA​, CCALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA​, CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​ a elősegíti a kálcium beépülését, de önmagában nem pótolja az elvesztett kálciummennyiséget. Fontos olyan étrend alkalmazása, mely pótolja a kálciumot a szervezetben. 

A homeopátiás kálciumsókról, hőhullámok, alvászavar és egyéb tünetek enyhítését segítő szerekről, aromaterápiás tanácsokról bővebben olvashatsz a letölthető e-könyvben.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024