E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

A menstruációról homeopátiás szemmel. 

letöltöm

  Miért ajánljuk a homeopátiás kezelést női problémákra?

  Az itt tárgyalt panaszok nagy része ciklikus, esetleg életminőséget is zavaró, (pl. görcsös menstruáció) vagy hosszú ideig (pl.hőhullám) kezelésre szorul. A homeopátiás szerek előnye, hogy biztonságosan alkalmazhatók hosszútávon, illetve szedhetők bármilyen hagyományos, allopátiás gyógyszer mellett is.

  A női szervek betegségei, illetve a változó kor problémái gyakran lelki eredetűek is lehetnek. A homeopátiás szerek a lelki egyensúly helyreállításán keresztül is hatnak.

  A homeopátia több, mint kétszáz éve létező orvosi módszer.Lényege, hogy egyéni tünetek, és nem általános diagnózis alapján rendeli a gyógyszereket. Gondoljunk bele, egy menzesz előtti tünetegyüttes milyen különféle panaszokat okozhat. Van, aki depressziós lesz, fáj a melle, más vizesedést tapasztal, a harmadik agresszív és túlpörög, és sorolhatnánk.Ezeknek az egyéni jellegzetességeknek megfelelő szert kell a tünetek alapján megkeresni, és beadni. A homeopátiás szerek a szervezet saját szabályozórendszerét hangolják a megfelelő működés irányába hangolja. A homeopátiás szerek többsége növényi eredetű, de van ásványból és állati alapanyagból készített szer is. 

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A gyógyszerek többnyire golyócskák, vagy tabletták formájában kerülnek forgalomba. Nyelv alá téve kell elszopogatni őket, a szájnyálkahártyájáról szívódik fel a hatóanyag, ezért a szer bevétele előtti és utáni fél órában enni, inni, fogat mosni nem tanácsos. A mentol, kámfor és egyéb aromás anyagok, illóolajok használatát (külsőleg is) kerülni kell, mert ezek ellensúlyozhatják a gyógyszerek hatását.

  A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől(mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott őket tárolni.

  A homeopátiás gyógyszerek neve mellett a tubuson vagy az üvegen fel van tüntetve egy szám, és egy betű is, amely a hígítás mértékét jelzi. 

  A 9-15 CH-s hígítás napi 2-3 alkalommal szedhető. Az egyszeri adag 5 golyó. Erős tüneteknél (pl. menstruációs görcs, vagy erős vérzés) a szerek szedhetők félóránként, a tünetenyhülésekor ritkítani kell az adagolást napi 2-3 alkalomra. A 30 CH-s hígításból erős tüneteknél 6 adag (6x5 golyó) szedhető be egymás után.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele

  Adagolási javaslat

  Mikor szedjük?

  D2-D6, 5 CH, C5

  3-4x5 golyó naponta

  Enyhe testi tüneteknél, vagy amikor kimondottan az alacsony hígítás javasolt.  Az alacsony hígításban az alapanyag fitoterápiás hatása érvényesül. 

  D12, 9 CH, C9, D12, 15 CH, C15

  2-3x5 golyó naponta

  Testi tünetek esetén, pl. hőhullám, ha gyakran szorulunk segítségre.

  D30, 30 CH, C30

  1-2x5 golyó naponta

  Lelki panaszokkal is járó,(PMS) vagy nagyon erős (pl. görcs) testi tüneteknél.

  Magas hígítások

  200 CH, D200, LM, C200, M

  Csak orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyéni.

  Alkati szerként, lelki háttér kezelésére.


  Nőnek lenni teljesen más élmény, mint férfinak. Ezt a mai emancipálódott világban gyakran hagyják figyelmen kívül. A női szervezetciklusokra épül. A menstruációs ciklus a mai napig nem elég részletesen tárgyalt része az emberi test működésének. Pedig a 35 év alatt, amíg egy nő termékeny korszaka tart, mintegy négyszáz alkalommal érik meg egy petesejt, és távozik a szervezetből, vagy lesz belőle új élet.

  A női ciklus működéséért három mirigy felelős. Az agyalapi mirigy,a hypothalamus és a petefészkek.

  A petefészkek termelik a női ivarsejteket, és az ösztrogén és progeszteron hormonokat. Születéstől nyugalomban vannak, majd az agyalapi mirigyben termelődő hormonok (FSH és LH) hatására indul meg a hormon és ivarsejt-termelés. A ciklus első 12 napjában az ösztrogén hormonok mennyisége nő, ami az ovulációhoz, azaz egy tüsző éréséhez és kiszabadulásához vezet. Az ösztrogén hormonok mennyisége a menstruáció alatt a legkevesebb. A peteérés után visszamaradt tüszőben kialakuló új sejtek termelik a sárgatest hormonokat. A progeszteron hormon szerepe a méh nyálkahártyájának előkészítése a petesejt befogadására.  

  A petefészkeket és a méhet csillószőrökkel bélelt petevezetékek kötik össze. A csillószőrök segítik a pete előrehaladását. A megtermékenyítés általában itt történik. Ha nem termékenyül meg pete, a méh nyálkahártyája leválik, és a hüvelyen keresztül távozik. Ez a menstruáció.

  A menstruációt sokféle tényező befolyásolhatja. Szorongás, stressz, bánat, utazás, egy felfázás, vagy egy betegség is megváltoztathatja a kényes hormonális egyensúlyt. A homeopátiás szerek rendkívül jól használhatók a menzesz környékén jelentkező kellemetlenségek kezelésére.

  PMS – azaz menstruáció előtti tünetegyüttes

  A PMS tünetei testiek és lelkiek egyaránt lehetnek. Mi okozza? Elsősorban a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyának felbomlása. Amikor elmarad a rendszeres tüszőrepedés, azaz a változó kor közeledtével, a PMS is rosszabb. De a nagyon drasztikus fogyókúra is súlyosbíthatja a PMS tüneteit. Az ösztrogén mennyisége, mivel zsírsejtekben raktározódik, összefüggésben van a testzsír mennyiségével. Egy állandóan fogyókúrázó nőnél, ahol a testzsír-százalék 15-20% alá esik, teljesen felborulhat a ciklus. De ugyanígy a túlsúly is felborítja a nemi hormonok arányát.

  A PMS egyik lehetséges kellemetlen tünete a vizesedés.  A mellékvese szteroid hormonjai elkezdik  visszatartani a sót és a vizet, amitől duzzadt, ödémás lesz a test. A feszülő mellek tele vannak idegvégződéssel, és a vízzel teli szövet nyomja ezeket az idegeket. Ilyenkor akár 2 kilóval is többet mutathat a mérleg. Az agyban termelődő boldogsághormonok közül a nyugtató hatású dopamin kevesebb lesz, így az érzelmi reakciók hevesebbek.

  A vércukorszint csökken menzesz előtt, ez okozza az édesség utáni vágyat. Ez összefügg az egyik boldogsághormon, a szerotonin szintjének csökkenésével is, amely az ösztrogén mennyiségétől is függ. A boldogsághormon hiánya lelki bajokat és szorongást eredményezhet. A szerotonin szintjének természetes emelésére legjobb módszer a testmozgás.

  A menstruáció előtt lehetőleg kerülni kell az alkohol és a kávé nagy mennyiségű fogyasztását. A finomított szénhidrátok helyett inkább fehérjedús növényi alapú ételek javasoltak, mint pl. a dió. Ha nagymértékű a vízvisszatartás, fogyasszunk kevesebb sót!

  Házi praktikák

  Növényi szerek

  A ligetszépe olaj régi bevált szer a PMS tüneteinek kezelésére. Érdemes a PMS várható idejében naponta szedni. A depressziót is csökkenti. Kapható kapszula formában is, de a kimérve vehető ligetszépe olaj kiváló salátára is! 

  Homeopátiás szerek

  (Közepes hígításban (C30, 30 CH) javasoltak 5-10 nappal a menzesz előtt elkezdve, napi 1x) 

  BOVISTA

  PMS vízvisszatartással, duzzadt végtagokkal, és felfúvódott hassal. Ügyetlenség-érzéssel párosulhat. 

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA

  Fáradtság, súlynövekedés és aggódás jellemzi a ciklus második felét. A mellek érzékenyek, a végtagok hidegek. Kívánja a tojást és az édességet. A menzesz hosszú ideig tart. 

  NUX VOMICA

  Ez az állapot türelmetlenséggel, „nyomulós”agresszivitással és rendszertelen vérzéssel jellemezhető. Gyakori a heves, de eredmény nélküli székelési inger a menzesz előtt. A meleg és a pihenés javítja, a fizikai megerőltetés és az alkohol, kávé rontja az állapotot. 

  IGNATIA AMARA​ 

  A PMS tünetei igen változékonyak és ellentmondásosak. Gombócérzés a torokban, szorongás, sóhajtási kényszerek, emésztési gondok kísérik. Érzékenység, romantika, tehetség és frusztráció jellemzi az élet minden területén. Briliáns, jól teljesít, de amikor összeroppan, hajlamos a görcsökre, hisztériára. 

  NATRIUM CHLORATUM

  Menzesz előtt herpesz jöhet ki a száján. Hajlamos a szomorúságra, búskomorságra. Zárkózott, székrekedésre hajlamos típus. 

  PULSATILLA PRATENSIS​ 

  Vértolulások az arcon, visszértágulatok a lábakon. A hangulat változó, depresszióra hajlamos, azonban vigasztalásra mindig javul. Engedékeny, bizonytalan, nagyon nőies. 

  SEPIA OFFICINALIS

  A menzesz előbb vagy késve jön, és kis mennyiségű. A medencében elnehezülés érzés, gyakran visszatérő hólyaghuruttal. Herpesszel és/vagy ekcémával küszködik. Szomorú, depressziós, a vigasztalást nem igen szereti, „hagyjatok békén” állapotban van. Menzesz előtti este inkább feldobottabb. A tánc, edzés javít a hangulatán. 

  CONIUM MACULATUM

  A mellek duzzadtak, és érintésre nagyon érzékenyek. Nehéz a lába is, csökken a szexuális vágya. Szellemileg tompa és kimerült.

  Menstruációs panaszok

  Görcsös menstruáció

  A menstruációs görcsöket legtöbbször a méhnyálkahártyában termelődő prosztaglandin nevű hormon okozza.  Az összehúzódások segítik leválasztani és kilökődni a nyálkahártyát. A probléma nagyon sok nőt érint, ezért évszázadok alatt rengeteg praktika, népi gyógymód született a görcsök enyhítésére. Ha a fájdalom nagyon erős, orvoshoz kell fordulni, mert petefészekciszta, mióma vagy nyálkahártyaburjánzás is okozhatja a görcsöket. A gyermekszülés után általában ez a tünet enyhül. A magyarázat erre állítólag az, hogy a méhfalban lévő idegek egy része megsemmisül a terhesség és a szülés alatt.

  Hogyan enyhíthetjük a fájdalmat?

  A helyi meleg legtöbbször jó hatású. Ez lehet melegvizes palack, de akár egy gyapjúsál is a derék köré kötözve. Ha tehetjük, mozogjunk. Ilyenkor a legjobb a séta, vagy a jóga. A jógában a szfinx és a híd pozíciókat javasolják. 

  A mozgás emeli a boldogsághormon (endorfin) szintet, ami természetes fájdalomcsillapító. A PMS-nél is javasolt ligetszépe olaj szintén jó görcsoldó, mert a benne lévő gamma-linolén zsírsav szabályozza a prosztaglandin termelődését. 

  Házi praktikák

  Gyömbéres limonádé:

  Reszeljünk le egy diónyi friss gyömbért. Öntsünk rá 3 dl vizet. Fogyasszuk mézzel és citrommal.

  Gyógytea menstruációs görcsökre 

  • 20 g kamillavirág
  • 20 g cickafark
  • 20 g citromfű (Melissa officinalis)
  • 20 g libapimpó
  • 20 g édesköménymag

  (ösztrogéntúlsúly esetén, amit az erős, darabos vérzés is jelezhet, ne tegyünk bele cickafark gyógynövényt)

  Aromaterápiás keverékek a has maszírozásához

  1. recept

  Hozzávalók:

  • 50 ml bázisolaj, (édesmandula, vagy napraforgó)  
  • aromaolajok (tiszta, jó minőségű, nem párologtatóba való olajok):
  • muskotályzsálya  2 ml
  • tárkony 2 ml  
  • római kamilla 1 ml
  • levendula 1 ml
  • ánizs 1 ml

  2. recept:

  Hozzávalók

  • 20 ml növényi olaj (édesmandula, napraforgó vagy olíva)
  • Aromaolajok:
  • tárkony 2 ml
  • keserű narancs-levél 1 ml
  • muskotályzsálya 2 ml
  • mandarin 3 ml
  • levendula 2 ml

  Naponta 2-3 alkalommal kenegessük a hasat.

  Homeopátiás szerek

  (a fájdalom erősségétől és gyakoriságától függően válasszunk potenciát. (lsd. táblázat. 2. oldal)

  A “bevált” szert megelőzésképpen is szedhetjuk, egy-két nappal a menstruáció előtt) 

  BELLADONNA

  A fájdalom a menzesz kezdete előtt a legerősebb, szaggató. A fekvés rontja. A vér élénkpiros.  

  CHAMOMILLA VULGARIS

  Erős görcsök, nyugtalansággal. Mindentől dühös, agresszív, nem találja a helyét. Javul, ha hintázik.

  MAGNESIA PHOSPHORICA​ 

  A görcs hullámokban jön, a meleg, a nyomás és a mozgás enyhíti. Puffadással, vagy csuklással jár.

  COLOCYNTHIS

  Javul, ha összegörnyed, vagy felhúzza a lábát. 

  VIBURNUM PRUNIFOLIUM​ (VIBURNUM)

  A fájdalom a lábakba sugárzik.

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA

  Hátfájdalom és görcsök. Főleg túlsúlyos nőknél.

  PULSATILLA PRATENSIS

  Hányinger és sírós hangulat.

  NUX VOMICA

  Elhúzódó menzesz, fázékony, székrekedéses, ingerlékeny.  

  CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA​ (CIMICIFUGA)

  Szülési fájdalom-szerű görcsök, fejfájás a menzesz előtt.  


  Egyszerű otthoni keverék, ha nincs időnk szert választani:

  COLOCYNTHIS​ + CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA​ + MAGNESIA PHOSPHORICA

  5-5 golyó mindegyikből egy pohár vízbe, félóránként igyunk egy kortyot, javulásig! Napközben érdemes egy félliteres forrásvízbe bekeverni a golyócskákat, és magunkkal vinni!

  Erős vérzés (menorrhagia)

  A nagyon erős vérzés nehezen meghatározható fogalom, hiszen mint minden, ez is egyéntől függ. 

  Lássunk mégis néhány közelítést:

  • A menzesz alatt, több órán keresztül, óránként kell tampont vagy betétet cserélni.  
  • Éjszaka fel kell kelni, mert az esti betét átázik. 
  • A menstruáció 7 napnál tovább tart.
  • A vér alvadt darabokat tartalmaz.
  • A vérveszteség szédülést, fáradtságot okoz.

  A preklimax idején, ami a tényleges klimax előtt akár 10 évvel is elkezdődhet, (lsd. a preklimax, klimax kiadványt) a hormonális változások hatására gyakran válik a menstruáció erősebbé. A méh nyálkahártyája a hormonegyensúly felbomlása miatt vastagabb, és eltávolítása erősebb vérzéssel jár. A változó kor elején elmarad a rendszeres peteérés. Ha nincs peteérés, a vérzés is erősebb lesz (a progeszteron hormon hiánya miatt, amit a peteérés után fennmaradó tüsző termel, és ami az ösztrogén hatását ellensúlyozná.) Ugyanezt tapasztalhatják a fiatal kamaszlányok is, mert a menstruáció első évében gyakoriak a peteérés nélküli ciklusok.

  Erős, fájdalmas vérzést okozhat még mióma, pajzsmirigyprobléma, endometriózis, vagy egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz is (spirál). Egyszeri erős vérzés oka lehet spontán vetélés is. Gyakori erős vérzés esetén érdemes orvoshoz fordulni!

  Házi praktikák

  Gyógytea, gyógynövény

  A palástfű tea progeszteronserkentő hatású,(régi magyar neve boldogasszony palástja), a 15.naptól kezdve igyuk naponta.

  Természetes progeszteronserkentő gyógynövény a barátcserje. (Vitex agnus castus). Szedhető tinktúra formájában a ciklus 10. napjától. Létezik növényi progeszteron tartalmú krém is. Alapanyaga a yam gyökér.

  Az erős vérzés napján nagyon jót tesz egy vastabletta, vagy céklakapszula és bioflavonoidok. Természetes vasforrás a búzafűlé is.

  Lelki okok:

  Az erős menstruáció szimbólumként jelentheti az „elvérzek a terhek alatt” állapotot is.

  Homeopátiás szerek

  (a vérzés erősségétől és a ciklus hosszától   függően válasszunk potenciát. Legtöbbször a C9, 9 CH, C15, 15 CH potencia javasolt

  ARNICA MONTANA

  Vérzéscsillapító hatású, általános szer.

  SABINA

  Erős vérzésnél.

  IPECA​ (IPECACUAHNA)

  Nagyon erős vérzés, hányinger, élénkpiros vér.

  FERRUM METALLICUM

  Sápadt arc, nagymennyiségű, löketszerűen ürülő sötét vér.

  CROCUS

  Sötét, darabos vér, gyengeség, mintha mozogna valami a méhében…

  BORAX

  Erős vérzés, rosszabb éjjel, alhasi görcsökkel és hányingerrel, esetleg hüvelyviszketéssel.

  Egyszerű otthoni keverék, ha nincs időnk szert választani:

  ARNICA MONTANA​ + SABINA​ + FERRUM PHOSPHORICUM

  5-5 golyó mindegyikből egy pohár vízbe, félóránként igyunk egy kortyot, javulásig!

  Vérzéskimaradás (amenorrhea)

  Ha ivarérett, nem változó korban lévő nőnél kimarad a menstruáció, annak számos oka lehet: drasztikus fogyókúra, várandósság, stressz, érzelmi megrázkódtatás vagy akár egyszerű környezetváltozás is. A klimax közeledtével előfordul, hogy a hormonegyensúly megváltozása miatt felborul az addig rendszeres ciklus. Sokszor a szervezet akár fizikai, akár szellemi túlterhelésének első jele a vérzészavar.

  Az ösztrogénhormon termelődése, ha a testzsír százalék 20% alá esik, lecsökken, és így kimarad a menstruáció. Az ösztrogént a zsírsejtek tárolják, és ugyanezek alakítják át a női szervezetben termelődő férfi hormonokat is ösztrogénné. A túlzott fogyókúra nemcsak vérzési rendellenességet, de korai ráncokat és a férfi hormonok miatt szőrösödést is okoz.

  Teljesen normális, hogy szülés után, főleg szoptató anyáknál hónapokig nem tér vissza a menzesz. A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után is előfordulhat vérzési rendellenesség. Az alábbi szerek főleg az érzelmi okokból kimaradó vérzés kezelésére alkalmasak. Érdemes először mindig venni egy tesztet, ha van esély a terhességre. Ismételt, vagy rendszeres vérzéskimaradás esetén forduljunk orvoshoz!

  Homeopátiás szerek

  (Közepes hígításban (C30, 30 CH) javasoltak, napi 2x két héten keresztül) 

  ACONITUM NAPELLUS

  A menzesz sokkhatás után marad ki. 

  DULCAMARA​ 

  Hideghatás vagy megerőltető mozgás után kimaradó menzesz.  

  NATRIUM CHLORATUM​  (MURIATICUM)

  Érzelmi megrázkódtatás miatt elmaradó menzesz, gyakran székrekedéssel.

  IGNATIA AMARA

  Gyász, vagy szerelmi bánat miatt kimaradó vérzés.

  A sorozat további részei

  A változó kor és előzményei 

  Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

  Felhasznált irodalom:

  dr. Andrew Lockie: The family guide to homeopathy

  dr. Laura E. Corio: The change before the change

  Szabó Judit: Fordulópont

  www.homeomami.blog.hu

  J. Boulet, A. Demonceaux, F. Donner et Y. Lévêque, „Homeopathic Therapeutics Frameworks and Protocols“ Kiadó: CEDH

  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024