A homeopátiáról bővebben

Ritka szerek – ritka jó megoldások Cimicifuga racemosa (fürtös poloskavész)

Kapcsolatok hálójában csapdába ejtve

A CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA​ , azaz a fürtös poloskavész a boglárkafélék népes családjába tartozik, így rokon néhány, a homeopátiában jól ismert szer alapanyagával, mint a Pulsatilla és a Staphysagria. Már az indiánok is sokféle problémát kezeltek vele a női bajoktól kezdve a kígyóharapásig. Ösztrogénszerű hatással bír, forrázata vagy tinktúrája menstruációs zavarok kezelésére, klimaxos kellemetlenségek enyhítésére javallt. A homeopátiában fő hatóterülete a női nemi szervek, az idegek, izmok, és az elme. A kismamák jól ismerhetik, hiszen méhszájérlelő hatásánál fogva a szülésre való felkészítés egyik fő szere, ami az elakadt vajúdásnál is segít, amikor az erős fájások ellenére a méh nem tágul. 

Az a személy, akinek Cimicifugára van szüksége, erősen kötődik az emberekhez, a családjához, ami nagyon fontos szerepet tölt be nála. Úgy érezheti, hogy az ő feladata a család összetartása, boldogsága, ugyanakkor az a vágya is megvan, hogy kitörjön ezekből a keretekből. Szüksége van tehát a szoros kapcsolatokra, ettől mégis ketrecbe zárva érezheti magát, és arra vágyik, hogy elszakadhasson tőlük. Azonban az elszakadás gondolata erős félelmet, szorongást vált ki az egyedülléttel kapcsolatban, így aztán marad az erős ragaszkodás. Ez a szabadság iránti vágy és a kötődésre való igény között húzódó ellentét a Cimicifuga állapot jellemzője, ami sokszor nagy sóhajtozásban nyilvánul meg. 

A Cimicifugát igénylő személy nagyon kreatív, művészi hajlamú, ő maga is rajong a művészetekért, legyen az írás, festészet, fotózás vagy színház. Lelkesen, gyorsan és sokat beszél, egyik témáról a másikra ugrál, ebben a Lachesisre hasonlít, bár kevésbé éles nyelvű és szellemes. A hasonlóság miatt fázós Lachesisként is szokás emlegetni. Ez a túlfűtöttség olyan nyugtalanságig fokozódhat, hogy attól félhet, megbolondul. Nem csoda, ha akárcsak a fejfájására jellemző tüneteit is nézzük. Úgy érezheti, mintha nyitva lenne a feje, vagy az agyában fújna a szél. Vagy mintha az agya túl nagy lenne a koponyájához képest, és azt belülről nyomná. A lépcsőn felfelé pedig olyan érzése van, mintha le akarna repülni a feje teteje. Szinte minden, a fejet érintő fájdalma kiterjed a szemgolyókra. Ebből is látszik, hogy a fejet és elmét érintő furcsa érzetek esetén érdemes a Cimicifugára gondolni. 

Akkor is jusson eszünkbe ez a szer, ha a fejfájást ízületi panaszok váltják fel, vagy ha azokat lehangoltság, depresszió követi. A Cimicifuga állapotnak ugyanis velejárója a változékonyság, a mentális és fizikai panaszok egymást követő váltakozása. Izomfájdalma is vándorló. Érzelmi állapota is változékony, hol levert, szomorú, hol vidám, hol beszédes, hol hallgatag. Amikor mélabús, úgy érzi, mintha egy fekete felhő takarná be. A lehangoltságot álmatlanság is kísérheti. 

Fizikai szinten az említett tünetekkel járó fejfájáson túl a görcsös, csavaró, döfő izomfájdalmak és reumás panaszokban is hasznos segítség. A nyak hátsó része különösen érzékeny a huzatra, de a rossz tartástól is megfájdulhat. Jó szere a nyaki és a csuklyásizmok merevségével járó nyaki, váll- és hátfájdalomnak, amin - más tünetekhez hasonlóan - a hideg, nyirkos levegő ront, a folyamatos enyhe mozgás javít. 

Leggyakrabban női problémák esetén alkalmazzák, menstruációs rendellenességek, terméketlenség, várandósság, elakadt szülés, illetve a változó kor előtti ösztrogéntúlsúly tüneteinek kezelése során gondoljunk rá. Menzesz előtt zavart, hisztérikus lehet, s ehhez elnehezült fej és csípőfájdalom társulhat. A Lachesis állapottal ellentétben minél erősebb a menzesze, annál nagyobb a fájdalma, ami a comb elülső részére is kiterjedhet. Ha ezeket tapasztalnánk, a Cimicifuga segít kiszabadulni a testi-lelki fájdalmaink rabságából. 

(szerk: E.Zs.)

  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024