Változó kor

Változókori tünetek enyhítése homeopátiával

Nem szeretem a klimax szót, mert ez a kifejezés magában hordozza az „innen már lefelé vezet az út” negatív üzenetét.

Az élet természetes velejárója az állandó változás. Így, ha az életünk során szert tettünk kellő rugalmasságra a fizikai, szellemi és lelki kihívások kezelésében, akkor a változókor sem lesz számunkra különösebben nehéz. 

A leggyakoribb panaszok már pre-klimaxban (45 éves kortól) és a menopauza tényleges beállta időszakában (kb. 50-52 éves korban)

 • hőhullámok
 • verejtékezés
 • csontritkulás (ideje ilyenkor az első csontsűrűség vizsgálatnak)
 • hangulatingadozás, melankólia
 • vizelettartási gondok
 • súlygyarapodás
 • bőr öregedése
 • hajhullás
 • hüvelyszárazság
 • szemszárazság és érzékenység
 • memória romlása


A változókori tünetek súlyosabbak valamely kóros elváltozás esetén, így például mióma, ciszta ronthatja a tüneteket.

Mivel ténylegesen egy új életszakasz kezdődik ilyenkor a nők életében, nem folytathatjuk az életünket úgy, mint azelőtt. Még soha ennyire nem volt fontos és életbevágó a valódi élet- és gondolkodásmód váltás.

1. Maradj mozgásban!

A vizelettartási nehézségeken (is) segít az intim torna.
A csonttömeg megtartásához hozzájárul a kisebb súlyzókkal végzett edzés.

A jóga, vagy Pilates segít megőrizni a rugalmasságunkat.

2. Barátcserje tartalmú gyógynövény készítmények, gyümölcs kivonatot tartalmazó készítmények, nagy adagú flavonoid tartalmú készítmények kúraszerű szedése is ajánlható a tünetek kezelésére. A férfiaknak gyakran javasolt fűrészpálma kivonat a nőknél is enyhíti a hormonális hajhullást. 

3. Keress örömforrást, hobbit, barátokat, tanulj valami újat!

4. Nem szégyen segítséget kérni! Pszichológus, vagy életvezetési terápia is sokat segíthet a változások feldolgozásában vagy kérdezz homeopátiás szakértőinktől rovatunkban ingyen!

5. Mennyiség helyett minőség! Ez legyen ennek az új életed jelszava. Egyél sokkal kevesebbet, de minőségi tápanyagokban gazdag élelmiszert. A bőrödre, hajadra is körültekintően a legjobb minőségű kozmetikumokat használd. 

A homeopátia egy valódi holisztikus, tehát az ember egészét, testi lelki tulajdonságainak összességét figyelembe vevő gyógyítási módszer. Ha homeopatához fordulunk a menopauzás tünetekkel, nem csak az aktuális tünetre kapunk gyógyszert, hanem a fizikai-lelki-mentális állapotunk összességére. Az egyensúlyából kibillent szervezetet a homeopátiás gyógyszer helyes vágányra állítja. 

Egyes zavaró tüneteket meg lehet próbálni otthon is kezelni, de a menopauza mindenképpen egy olyan komplex változások időszaka, ahol javasolt szakértő homeopata tanácsát kérni. Ha saját magunkat kezeljük, és a panasz elmúlik a szer beszedése után, addig ne ismételjük, amíg a panasz nem jelentkezik újra.


HOMEOPÁTIÁS SZEREK RÖVID ÁTTEKINTÉSE VÁLTOZÓKORI TÜNETEKRE

Ösztrogéntúlsúly esetén:


FOLLICULINUM​ 15 CH

A​ homeopátiás szer az ösztrogén hormonból készül. A homeopátiás hígítás mértéke miatt ez NEM hormonterápia, hanem a hormonális rendszer receptorain keresztül ható szabályozó módszer.

Amikor a tünetek (pl. erős vérzés, mellfeszülés) ösztrogéntúlsúlyra utalnak, 15 CH hígításban szedjük, ez az ösztrogéntermelést szabályozza, csökkenti.

SZEDÉS SZABÁLYA: 5 golyócska a ciklus 8. és 20. napján. (a menstruáció első napja a ciklus első napja). Ez 28 napos ciklusra vonatkozik.

Miért ekkor? A 6. naptól (átlagos ciklusnál) kezdve kezdődik a nyálkahártya újraépítése. A 8. napon alkalmazott Folliculinum hatására ez normális mértékű marad. Ezután éri el az ösztrogén a csúcsot, körülbelül a 14. napon. A 20. nap után ismét emelkedik az ösztrogén mennyisége, itt is fontos, hogy ez normális mértékű maradjon.

A Folliculinum kiegészíthető a Luteinum​ homeopátiás hígításával.  


LUTEINUM​ 5 CH

SZEDÉS SZABÁLYA: a ciklus 20., 21., 22. napján napi 1x5 szem, 28 napos ciklus esetén. Miért ekkor? Az ovuláció után (kb. 14 nap) a  20 nap környékén kezd el ismét emelkedni a progeszteron hormon mennyisége, a sárgatest termeli.  Az alacsony hígítás serkenti a folyamatot.  

Ösztrogénhiány esetén

Ha a jellemző tünet a menzesz kimaradása, bőrszárazság, nyálkahártyaszárazság, esetleg hőhullámok, akkor az ösztrogén mennyisége nem elegendő.

Ebben az esetben a FOLLICULINUM​ 5 CH hígítása javasolt, mely serkenti az ösztrogén hormon termelését.

SZEDÉS SZABÁLYA: heti 3x5 golyócska.

A hormonok teákkal (Gyuri bácsi női tea) és fitoösztrogén olajokkal  (ligetszépe, len) is jól karban tarthatók.


Hőhullámokra

A homeopátiás szereket szedjük igény szerint, közepes potenciában (15 CH, 30 CH)

LACHESIS MUTUS​​

A hőhullámok erős kipirulással, izzadással, melegségérzettel járnak. A kipirulás jellemzően az arcon, a nyakon, a mellkason jelentkezik. Melegvérű, a nyakát szabadon hagyja, nem bír elviselni a nyakán sem ruhát, sem ékszert. Ingerlékeny. A vérnyomás ingadozik. Jellemzője, hogy a fejtető fáj. Evéstől és friss levegőn javul a panasz.

ACONITUM NAPELLUS​​

Esti hőhullámok. Idegességgel, esetleg pánikrohamokkal. Legrosszabb éjfél előtt, és meleg, túlfűtött szobában. A mozgás, az izzadás és a friss levegő javítja az állapotot.

SANGUINARIA CANADENSIS

A hőhullámok az arcon orcapírként jelentkeznek, a fülek is pirosak. Többszöri hőhullám éjjel. Szapora szívverés (tachycardia) is felléphet.

BELLADONNA​​

A hőhullám főleg a délutáni órákban, az arc nagyon kipirul, az arcon bő verejtékezés indul el, nagy cseppekben. Javul, ha fekszik, hideg borogatástól ROMLIK az állapot. 

ACTEA RACEMOSA/CIMICIFUGA

Este 10 órakor jelentkező hőhullám.

SEPIA OFFICINALIS​​

A hőhullámok melegségérzettel, verejtékezéssel járnak. Nincs kipirulás, csak rossz közérzet. A hőhullámok felfelé terjednek. Ájuláshajlam és alvászavar. Szexuális vágy csökkenése. Az izzadtság gyakran kellemetlen szagú. Délutáni és esti órákban jellemző.

SULFUR​​

Nagyon melege van, sokszor kipirul. A hőhullám a mellkastól terjed az arc felé. Ingerültebbé, vitatkozóssá válik. Magas vérnyomás léphet fel. Bőrtünetek kísérik.  

További tanácsokat a változókori tünetekre ingyenesen letölthető e-könyvünkben találsz.


Hogy minden helyzetre legyen homeopátiás megoldás otthon, itt a 16 ajánlott alapszer a házipatikába.


Forrás: https://www.peacehealth.org/


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024