Menstruáció, menzesz

Menzesz zavarok kezelése

A női lélek szépsége és a – férfiak szerinti – bonyolultsága mellett a cikluszavarok kezelése is szép és időnként bonyolult feladat.

 • Menzesz zavarok kezelése

  Menzesz zavarok kezelése

A menstruáció előtti napokban fellépő tüneteket érdemes hyperösztrogén, azaz erős ösztrogén hatású és hypoösztrogén, vagyis alacsonyabb ösztrogén hatású  csoportra bontani. A hyperösztrogén tünetekre jellemző, hogy a menzesz előtti napokon, akár már az ovulációtól kezdődően mellfeszülés, alhasi fájdalom, feszülés és ingerlékenység jelentkezhet, míg a hypoösztrogén eseteknél  szomorú, kedvetlen hangulat és deréktáji-keresztcsonti enyhe fájdalmak léphetnek fel.

A PMS (premenstruális szindróma) tüneteinek kezelésére jól bevált szer a Folliculinum, ha hyperösztrogén panaszokat mutat a beteg, akkor magasabb, azaz 15 CH potenciában javasolt szedni, ha hypoösztrogén jellemzői vannak a páciensnek, akkor alacsony potenciában, azaz  5 CH-ban javasolt szedni a szert, a ciklushoz igazítva. Átlagos, kb. 28 napos ciklus esetén a Folliculinum szedése havi kétszer javasolt, a ciklus 7. és 21. napján.

A 40 -50 éves kor körüli nők igen gyakran panaszkodnak menstruáció körüli panaszokról, különösen 45 éves kor után. itt a hormonális ingadozások miatt jelentkezhetnek különböző tünetek, ilyenek az idegesség, hőhullám, verejtékezés, feledékenység, ingerültség.

Az ösztrogén szint hol magas, hol alacsony, hullámzóan változik, a progeszteron szint gyakrabban fokozatosan csökken. Ennek megfelelően a FOLLICULINUM​ 15 CH-ból javasolt a ciklus elején, pl. a 7. napon bevenni, a ciklus második felében a LUTEINUM​ 5 CH 3-5 napon tartó szedésével lehet jól stimulálni a csökkenő progeszteron szintet. Természetesen mindig egyénileg érdemes figyelembe venni a nő ciklusát, hosszát, a menzesz jellegét, erősségét, esetleges fájdalmakat.

 • Rövid ciklusnak nevezzük, ha a vérzés 25 napra, vagy ennél korábban jelentkezik, általában luteális elégtelenség, vagy korai ovuláció miatt alakul ki. Ha a menstruáció ilyenkor bőséges, krónikus anaemia alakulhat ki.  Itt érdemes a LUTEINUM​ 5 CH-t szedni az ovulációtól kezdve (sokszor hamarabb alakul ki, mint a 14. nap, általában ilyenkor a 10-12. nap körül van) a menzeszig.
 • Menstruációk közti vérzés  az ovuláció idején nem feltétlenül kóros, de ki kell vizsgálni.
 • Jól lehet kezelni a FOLLICULINUM​m 5 CH bevételével a ciklus 7. napján, valamint a BOVISTA​ 9 CH golyócska  szedésével, a közti vérzéses napokon.
 • A menorrhagiák / a menzesz bőséges, és elhúzódó /, és a metrorrhagiák  / vérzések, szabályos ciklusok nélkül / joggal nyugtalanítják  a nőket és ki kell vizsgálni ezeket az eseteket.  Egy részükben hormonális eltérések okozzák a működésbeli eltéréseket, az esetek másik részében organikus eltérések váltják ki a panaszokat, ezeket meg kell szüntetni, ilyen például:  fibrómák, polipok, adenomyomák, az endometrium  hiperpláziája, vagy tumoros folyamat.  Kiegészítő vizsgálatok szükségesek, hogy a lézió pontos helyét, méretét, szövettanát tisztázni lehessen / ultrahang, hysteroscopia, biopsia, stb. / és ezek alapján kell eldönteni, hogy gyógyszeres kezelés, vagy műtéti beavatkozás szükséges-e.
 • Átmeneti amenorrheák egy, vagy több hónapig kimaradó menstruációk 45 éves kor után gyakoribbá válnak, illetve erős érzelmi hatásra, stresszre is kialakulhatnak.


Ilyen esetekben jól lehet kezelni homeopátiával a problémát, a homeopátiás hormon hígításokkal stimulálni lehet a petefészek működését, és a lelki történés feldolgozására jól használható szerek vannak, leggyakrabban pl. az IGNATIA AMARA​, NATRIUM CHLORATUM​, ARSENICUM ALBUM​, ACONITUM NAPELLUS

A szabályos időre jelentkező, illetve hosszabb ciklusok /elnyújtott ciklusok / váltakozása a menopausa jelei közé tartoznak. De mindig gondolni kell késői terhesség lehetőségére is!

Végül a másodlagos dysmenorrhoeák okai a következők lehetnek:

 • krónikus gynecológiai infectio
 • endometriosis, mely gyakran a menzesz 2., vagy 3. napján igen erős fájdalmakkal jár.
Mind a nőgyógyászati fertőzéseket, mind a PCO és az endometriosist igen hatékonyan lehet kezelni homeopátiával, személyre szabottan.

Érdemes homeopátiás orvoshoz fordulni, aki részletes kikérdezés, vizsgálat, és a leletek tükrében individuálisan felállítja a megfelelő homeopátiás receptet.

 • Dr. Zarándi Ildikó, Belgyógyász, homeopátiás orvos
kapcsolódó cikkek
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

  tovább
 • letöltöm

  Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

  tovább
 • letöltöm

  A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

  tovább
 • letöltöm

  Túlélési tippek fesztiválozóknak

  tovább
 • letöltöm

  Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024