Menstruáció, menzesz

Görcsös menstuáció? Mivel segíthetünk tinédzser lányunknak és magunknak?

A fájdalamas menstruáció valahogy a köztudatban nem számít orvosi problémának, régen mint a női lét "keresztjét" viselték, otthon kezelgették.

 Nem véletlenül van annyi népi gyógymód és otthoni praktika a görcsoldásra.

A görcsös menstruációt a tudomány mai állása szerint a méhen belül, a nyálkahártyában termelődő prosztaglandinnak nevezett hormon, vagy ennek egy bomlásterméke okozza. A leváló méhnyálkahártya sejtjei termelik, hatására a méhizom oxigénellátása csökken, és ez fájdalmas összehúzódásokkal jár.  Ahogy ürül a nyálkahártya a vérzéssel, úgy lesz egyre kisebb a fájdalom. Általában a két első nap a legrosszabb. A magas prosztaglandin szint okozza a menstruáció alatti hasmenést, fejfájást és hányást is.

Miért jelentkeznek a menstruációs problémák elsősorban tinédzserkorban, és később a negyvenes években, a preklimax idején?

A női ciklus működéséért három  mirigy  felelős. Az agyalapi mirigy, a hypothalamus  és a petefészkek.

A petefészkek termelik a női ivarsejteket, és az ösztrogén és progeszteron hormonokat. Születéstől nyugalomban vannak, majd az agyalapi mirigyben termelődő hormonok (FSH és LH) hatására indul meg a hormon és ivarsejt-termelés. A ciklus első 12 napjában az ösztrogén hormonok mennyisége nő, a méh nyálkahártyája növekszik. Az ösztrogén hatására jön létre az ovuláció, azaz egy tüsző érése és kiszabadulása. A peteérés után visszamaradt tüszőben kialakuló új sejtek termelik a sárgatest hormonokat. A progeszteron hormon szerepe a méh nyálkahártyájának előkészítése a petesejt befogadására. Progeszteron hatására a nyálkahártya vastagodása megáll. Közben csökken az ösztrogén hormonok mennyisége, ez a menstruáció alatt a legkevesebb. Ha nem termékenyül meg pete, a méh nyálkahártyája leválik, és a hüvelyen keresztül távozik. Ez a menstruáció.

A menstruációt sokféle tényező befolyásolhatja. Szorongás, stressz, bánat, utazás, egy felfázás, vagy egy betegség is megváltoztathatja a kényes hormonális egyensúlyt. A stressz az egyik legnagyobb hormongyilkos, a kortizol nevű stresszhormon gátolja a progeszteron képződését.  Hatással van az étkezés és a mozgás is a hormonok egyensúlyára. Tinédzserkorban és klimax előtt sok olyan hónap van, amikor nem képződik tüsző, és a sárgatest hormon mennyisége csökken. Ilyenkor borul a hormonegyensúly, erősebb lehet a vérzés. Az ösztrogén túlsúlya felelős áltlában a PMS-ért, azaz a menzesz előtti tünetegyüttesért is.

Hogyan enyhíthetjük a fájdalmat?

A helyi meleg legtöbbször jó hatású. Ez lehet melegvizes palack, de akár egy gyapjúsál is a derék köré kötözve. Ha tehetjük, mozogjunk. Ilyenkor a legjobb a séta, vagy a jóga. A jógában a szfinx és a híd pozíciókat javasolják.


Milyen homeopátiás alapanyagok segíthetnek görcsös menstruáció esetén?

Görcsoldó koktélok: 

MAGNESIA PHOSPHORICA​ - COLOCYNTHIS​ - CHAMOMILLA VULGARIS​ - szinte elviselhetetlen fájdalom

MAGNESIA PHOSPHORICA​ - COLOCYNTHIS​ - CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA​ - ahogy nő a vérzés mennyisége, úgy erősödik a fájdalom

 

Az alap koktélhoz a tünetek szerint adjunk:

IPECA​-t , ha hányás és állandó hányinger jellemző

BELLADONNA​-t, ha láz, vagy piros arc, forró test, hideg végtagok, érzetre forró vér kísérik a görcsöt

ARNICA MONTANA​-t, ha a vérzés nagyon erős

NUX VOMICA​-t, ha hasmenés is van, állandó ingerrel

VERATRUM ALBUM​-ot, ha hányás, hasmenés és ájulás-szerű érzés együtt jelentkezik

IGNATIA AMARA​-t, ha nehéz lelki időszakban jelentkezik a görcsös menzesz.

Az erős görcsöket okozhatja gyulladás, ciszta vagy nyálkahártya rendellenesség is, ezeket mindig érdemes kizárni!


Töltsd le az ingyenes e-könyvet a női problémák, menstruáció, PMS természetes kezeléséről!


Forrás: homeomami.hu


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024