E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

Hogyan segítheti a homeopátia a változókor kellemetlen tüneteinek enyhítésében?

letöltöm

  Miért ajánljuk a homeopátiás kezelést női problémákra?

  Az itt tárgyalt panaszok nagy része ciklikus, esetleg életminőséget is zavaró, (pl. görcsös menstruáció) vagy hosszú ideig (pl. hőhullám) kezelésre szorul. A homeopátiás szerek előnye, hogy biztonságosan alkalmazhatók hosszútávon, illetve szedhetők bármilyen hagyományos, allopátiás gyógyszer mellett is. 

  A női szervek betegségei, illetve a változó kor problémái gyakran lelki eredetűek is lehetnek. A homeopátiás szerek a lelki egyensúly helyreállításán keresztül is hatnak.

  A homeopátia több, mint kétszáz éve létező orvosi módszer. Lényege, hogy egyéni tünetek, és nem általános diagnózis alapján rendeli a gyógyszereket. Gondoljunk bele, egy menzesz előtti tünetegyüttes milyen különféle panaszokat okozhat. Van, aki depressziós lesz, fáj a melle, más vizesedést tapasztal, a harmadik agresszív és túlpörög, és sorolhatnánk. Ezeknek az egyéni jellegzetességeknek megfelelő szert kell a tünetek alapján megkeresni, és beadni. A homeopátiás szerek a szervezet saját szabályozó rendszerét hangolják a megfelelő működés irányába hangolja. A homeopátiás szerek többsége növényi eredetű, de van ásványból és állati alapanyagból készített szer is.  

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A gyógyszerek többnyire golyócskák, vagy tabletták formájában kerülnek forgalomba. Nyelv alá téve kell elszopogatni őket, a száj nyálkahártyájáról szívódik fel a hatóanyag, ezért a szer bevétele előtti és utáni fél órában enni, inni, fogat mosni nem tanácsos. A mentol, kámfor és egyéb aromás anyagok, illóolajok használatát (külsőleg is) kerülni kell, mert ezek ellensúlyozhatják a gyógyszerek hatását. 

  A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől (mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott őket tárolni.

  A homeopátiás gyógyszerek neve mellett a tubuson vagy az üvegen fel van tüntetve egy szám, és egy betű is, amely a hígítás mértékét jelzi.  

  A 9-15 CH-s hígítás napi 2-3 alkalommal szedhető. Az egyszeri adag 5 golyó. Erős tüneteknél (pl. menstruációs görcs, vagy erős vérzés) a szerek szedhetők félóránként, a tünet enyhülésekor ritkítani kell az adagolást napi 2-3 alkalomra. A 30 CH-s hígításból erős tüneteknél 6 adag (6x5 golyó) szedhető be egymás után.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele

  Adagolási javaslat

  Mikor szedjük?

  D2-D6, 5 CH, C5

  3-4x5 golyó naponta

  Enyhe testi tüneteknél, vagy amikor kimondottan az alacsony hígítás javasolt.  Az alacsony hígításban az alapanyag fitoterápiás hatása érvényesül. 

  D12, 9 CH, C9, D12, 15 CH, C15

  2-3x5 golyó naponta

  Testi tünetek esetén, pl. hőhullám, ha gyakran szorulunk segítségre.

  D30, 30 CH, C30

  1-2x5 golyó naponta

  Lelki panaszokkal is járó,(PMS) vagy nagyon erős (pl. görcs) testi tüneteknél.

  Magas hígítások

  200 CH, D200, LM, C200, M

  Csak orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyéni.

  Alkati szerként, lelki háttér kezelésére.


  Klimax – azaz a változó kor

  A klimax első tüneteit sokkal előbb tapasztalhatjuk, mint ahogy a vérzés elmarad. Nézzük át ehhez a menstruációs ciklus részeit. Az első, follikuláris (tüsző) szakasz 28 napos ciklusnál a menstruáció első napjától kb. a 14. napig tart. Ezalatt az idő alatt a tüszőben az ösztrogén hormon hatására megérik egy petesejt. Az ösztrogén szintje a 14. nap körül a legmagasabb, ilyenkor a petefészkek férfi nemi hormonokat is termelnek. A legtöbben a ciklus közepén energiától duzzadónak, kreatívnak, és nem utolsó sorban szexinek érzik magukat. A hormonok egymással finom egyensúlyi szabályozó rendszerben működnek. A magas ösztrogénszint az agyban elindítja az LH hormon kibocsátását, ami progeszteron hormon termelődéséhez, és a pete kilökődéséhez (ovuláció) vezet. Ez a ciklus leginkább érzelmi, romantikus szakasza.

  Az ezt követő sárgatest fázisban a progeszteron hormon mennyisége nő, amely felkészíti a méh nyálkahártyáját egy lehetséges terhesség kihordására. Ha ez nem következik be, a sárgatest elhal, a nyálkahártya lelökődik, és a ciklus kezdődik elölről.

  40 éves kor körül rövidebbé válik a ciklus első, follikuláris része, így nem minden ciklus alatt következik be ovuláció. Ennek gyakori jele az erős vérzéssel járó menstruáció. Mivel nem jön létre sárgatest, a progeszteron hormon szintje nem elegendő, felborul az egyensúly, ösztrogén-hatás túlsúly alakul ki. Ez, mint már a menstruációs problémák alatt tárgyaltuk, vastagabb nyálkahártyához, és erősebb vérzéshez vezet.

  Az ösztrogénszint csökkenése az agyi alvás és hőközpontokat is érinti. Szerepe van a boldogsághormonok termelődésében (szerotonin, dopamin), ezért kevesebb ösztrogén mellett gyakoribbak a hangulatváltozások, érzelemkitörések, gyengülhet a memória is. Az ösztrogén hiánya szerepet játszik a fejbőr ereinek összehúzódásában is, ami migrénhez vezethet. 

  A preklimax, azaz klimax előtti állapot első jele általában a menstruáció megváltozása, rendszertelenné válása. 

  Milyen egyéb tünetei lehetnek?  

  • PMS tünetek, görcsök, mellfájdalom, felfúvódás
  • éjszakai izzadás és hőhullámok
  • álmatlanság és fáradtság
  • gyors szívverés
  • hangulatváltozások és ingerültség
  • migrén
  • memóriaproblémák
  • a koncentrációs képesség csökkenése
  • bőrszárazság
  • hajhullás
  • deréktáji hízás
  • hüvelyszárazság és viszketés
  • szexuális vágy csökkenése
  • visszatérő hüvelyfertőzések
  • hólyaghurut
  • inkontinencia
  • ízületi fájdalmak

  A szervezetben rendkívül sok helyen találhatók ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron érzékelő receptorok. Ezért, amikor a petefészek hormonok termelése csökken, olyan testrészeken is jelentkezhetnek panaszok, amit soha nem hoznánk a ciklussal összefüggésbe.

  Az ösztrogénszint csökkenése egyes ingerületátvivő anyagok mennyiségét is megváltoztatja, ami a fent felsorolt tünetekhez vezet.

  Honnan tudhatjuk, hogy tüneteink preklimaxos állapotot, és nem PMS-t jeleznek?

  A PMS a ciklus második felére jellemző. Ha a panaszok az első napokban is jelentkeznek, vagy állandóak, akkor inkább preklimaxos eredetű a probléma.

  Mit tehetünk? 

  A hormoningadozások nagyon jól kezelhetők homeopátiás, hormonokból készült szerekkel. Érdemes homeopata orvos tanácsát kérni, hogy milyen készítményekkel tudjuk az egyensúlyt helyreállítani. Ez nem hagyományos hormonpótlás, hanem a szabályozó rendszer optimalizálása. Egyénre szabott, ún. alkati kezelés, melyet homeopata orvos rendel a beteg testi-lelki tüneteinek összességére, sokat segít klimax idején is. 

  A természet nem „konstrukciós hibát” követett el a nőknél, amikor csökkentette a hormontermelést. A női szerepek változnak. A testi termékenység korának végével a nő egy szellemibb, spirituálisabb időszakba, a lelki termékenység korába kerül. Régen ez természetes volt. Ma az a probléma, hogy sokan 40-50 évesen is húszas éveik külsejét, fizikai állapotát szeretnék fenntartani, mert a divat ezt kívánja. Egy lelki gátat teszünk az átalakulás útjába, így a panaszok feltorlódnak. (pl. hőhullám) A változó kor üzenete egyértelmű – változz! És ez nem jelent átmenetet az öregasszony létbe, csak egy váltást a külső és belső minőség megélése között.

  A klimaxos tünetek ritkábbak azoknál, akik:

  -lelkileg kiegyensúlyozottak (a mellékvese stresszhormonjai hatnak a nemi hormonokra is)

  -rendszeresen mozognak (ez is segít a testi-lelki stressz levezetésében, és a csontok egészségének megőrzésében)

  -kevés alkoholt fogyasztanak

  -egészségesen táplálkoznak

  -nem hajlamosak depresszióra

  Házi praktikák

  Az alábbi olajkeverék ún. növényi, fitoösztrogéneket tartalmaz. Rendszeres szedése csökkenti a hormonális eredetű panaszokat, és nem utolsó sorban a hajnak és a bőrnek is nagyon jót tesz.

  Női olaj:

  egyenlő mennyiségben:

  búzacsíra

  ligetszépe

  len

  javasolt adagja napi 2 mokkáskanál, salátára, pirítósra is tehetjük. 


  Gyakori preklimaxos és klimaxos panaszok homeopátiás kezelése

  Hőhullámok

  A hőhullámokat az erek nem megfelelő összehúzódása-elernyedése okozza. A keleti gyógyászat szerint a tűz energia túlsúlyát mutatja. A test hőmérséklete akár 7 fokkal is megnőhet. A stressz rontja a tüneteket. A hőhullám tünetei is egyéniek lehetnek. Van, aki úgy leizzad, mintha zuhany alól lépett volna ki, és van, aki csak onnan veszi észre, hogy megváltozott a hőháztartása, amikor pólóban megy dolgozni télvíz idején.

  (a hőhullámokat gyógyszerek is okozhatják, többek között értágítók, vérnyomáscsökkentő kálcium-csatorna blokkolók, egyes Parkinson kórra felírt szerek, stb.)

  A hőhullámok erősödnek erős, fűszeres ételek, csokoládé, a vörös borban lévő szulfitok, és a koffein hatására.

  A mozgás csökkenti a hőhullámok gyakoriságát. Az ösztrogénszint csökkenése miatt az agy által termelt, vérben keringő ópiátok mennyisége csökken, a noradrenaliné nő (lsd. diagram fent), és a magas noradrenalin felelős a hőhullámokért. Ha mozgással növeljük az ópiátok mennyiségét, a folyamat megfordul.

  Házi praktikák

  A gyakori szex nagyon jó a hőhullámok ellen. A probléma az, hogy a klimaxos tünetek között általában a vágy csökkenése is szerepel.

  Gyógytea, aromaterápia

  A borsmenta tea és a borsmenta aromaolaj hűsítő hatású. Homeopátiás szerekkel egyidőben ne alkalmazzuk. Ha jönnek a hőhullámok, szagoljunk bele a borsmentás üvegcsébe, vagy tegyünk spriccelős flakonba borsmenta aromavizet, és szórjuk magunkra, ha jön a hőhullám.  

  Hőhullám elleni aromás fürdő:

  4 csepp geránium

  2 csepp citrom

  1 csepp borsmenta

  kicsi kerek kávétejszínbe tegyük az olajokat (mert vízben nem oldódik) és ezt keverjük bele a fürdőbe.

  Homeopátiás szerek

  A homeopátiás szereket szedjük igény szerint, közepes potenciában.

  LACHESIS MUTUS

  A hőhullámok erős kipirulással, izzadással, melegségérzettel járnak. A kipirulás jellemzően az arcon, a nyakon, a mellkason jelentkezik. Melegvérű, a nyakát szabadon hagyja, nem bír elviselni a nyakán sem ruhát, sem ékszert. Ingerlékeny. A vérnyomás ingadozik. Jellemzője, hogy a fejtető fáj. Evéstől és friss levegőn javul a panasz.

  ACONITUM NAPELLUS

  Esti hőhullámok. Idegességgel, esetleg pánikrohamokkal. Legrosszabb éjfél előtt, és meleg, túlfűtött szobában. A mozgás, az izzadás és a friss levegő javítja az állapotot.

  SANGUINARIA CANADENSIS

  A hőhullámok az arcon orcapírként jelentkeznek, a fülek is pirosak. Többszöri hőhullám éjjel. Szapora szívverés (tachycardia) is felléphet.

  BELLADONNA

  A hőhullám főleg a délutáni órákban, az arc nagyon kipirul, az arcon bő verejtékezés indul el, nagy cseppekben. Javul, ha fekszik, hideg borogatástól ROMLIK az állapot. 

  AMYLUM NITROSUM

  A hőhullám váratlanul jön, nagymennyiségű izzadással, és vértolulással a fejben, égő érzéssel a füleken. A legkisebb érzelmi változásra is elpirul. A nemi szervek erősen izzadnak. Nem tud nyugodtan ülni, feszült, hisztérikus.

  BRYONIA

  Úgy leizzad, mintha vízzel leöntötték volna.

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA

  Alulról felfelé terjedő hőhullám, főleg a menzesz ideje előtt. A kezek és a fej izzad.

  CIMICIFUGA RACEMOSA /ACTEA RACEMOSA

  Este 10 órakor jelentkező hőhullám.

  SEPIA OFFICINALIS

  A hőhullámok melegségérzettel, verejtékezéssel járnak. Nincs kipirulás, csak rossz közérzet. A hőhullámok felfelé terjednek. Ájuláshajlam és alvászavar. Szexuális vágy csökkenése. Az izzadtság gyakran kellemetlen szagú. Délutáni és esti órákban jellemző.

  SULFUR

  Nagyon melege van, sokszor kipirul. A hőhullám a mellkastól terjed az arc felé. Ingerültebbé, vitatkozóssá válik. Magas vérnyomás léphet fel. Bőrtünetek kísérik.

  Egyszerű otthoni keverék, ha nincs időnk szert választani:

  Belladonna-FSH-Lachesis minden reggel mindháromból.

  Csontritkulás

  Csontjainkat már a méhen belül elkezdjük növeszteni, ezért kell a várandósság alatt az édesanyának saját és a baba csontépítéséről is gondoskodnia. A gyerekkortól a fiatal felnőttkorig nő a csontállomány, utána lassan elkezd csökkenni. A nők csonttömegük legnagyobb részét a menopauza idején vesztik el. A csontritkulás elsősorban a rugalmas üreges csontokat, a gerincet, a csuklót és a bokát érinti. Ez a csonttípus mikroszkóp alatt olyan, mint a törökméz. Ha a test az élettani folyamatokhoz szükséges kálciumot nem kapja meg az étrendből, elveszi a csontoktól. A szervezetünkben lévő mintegy 1-2 kg kálcium 98 százaléka a csontokban található. Ha nincs elég kálciumbevitel, a kálciumháztartásért is felelős mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) elkezdi a kálcium kivonását a csontokból. 

  Együnk tehát kálciumban gazdag ételeket, magnéziumot és D-vitamint, ami a felszívódást segíti.(kb 1000 mg kálciumot-ot naponta) 

  FIGYELEM! Az éjszakai lábikragörcs nemcsak kálciumhiányt, de az ösztrogénszint esését vagy magnéziumhiányt is jelezhet!

  Kálciumban gazdag ételek:

  • a mák 968 mg / 100 g
  • tej és tejtermékek, 
  • kemény sajtok 600-800 mg/100 g
  • olajos szardínia 270 mg/100 g
  • mandula 200
  • brokkoli
  • kálciumban gazdag ásványvizek

  A csontritkulásra való hajlam öröklődik. Kialakulásában szerepet játszik a testsúly is, vagyis az ösztrogénhiánynál már tárgyalt testzsír-százalék. Ha túl kevés a zsír, bizonyos zsírban oldódó anyagok (főleg vitaminok) nem tudnak felszívódni. A zsírsejtek raktározzák az ösztrogént. A csontvelő is gazdag zsírsejtekben. Ha ez az arány megfelelő, akkor az ösztrogénben gazdag környezet megakadályozza a csont lebontását. 

  Különösen veszélyeztetettek azok, akik egész életükben fogyókúráztak (pl. táncosnők) vagy anorexiában szenvedtek. A dohányzó nők esélye is nagyobb a csontritkulásra. Miért? A dohányzás felgyorsítja az anyagcserét, és csökkenti az étvágyat. Felgyorsítja a májban az ösztrogénhormon lebontását, így nem lesz elegendő hormon. A dohányzás a vér oxigénellátását is csökkenti – a csontok és a bőr egészsége szempontjából a megfelelő mennyiségű oxigén elengedhetetlen.

  A pajzsmirigy betegségei és a magas vérnyomás is vezethet csontritkuláshoz.

  Érdemes:

  • csontsűrűség vizsgálatot végeztetni,
  • figyelni, hogy a BMI index ne essen 22 alá, azaz ne legyünk túl soványak, (lsd. táblázat)
  • mozogjunk, hogy a csont megfelelő mennyiségű oxigént kapjon,
  • megfelelő mennyiségű kálciumot fogyasszunk,
  • a D vitamin és a magnézium is segít. Elegendő D vitamin termeléshez min. 15 perc napozás szükséges naponta! Ha ez nincs meg, szedjünk D vitamint!
  • A túl sok protein elősegíti a kálcium ürülését, a só szintén.

  Nem javasolt

  • a túlzásba vitt edzés és fogyókúra, mert elmaradhat a menzesz
  • dohányzás
  • sok alkohol
  • foszfor tartalmú üdítők (kóla)

  Homeopátiás szerek

  (Alacsony hígításban (C5, 5 CH, D6) javasoltak, naponta váltva, kúraszerűen) 

  A kálciumsók homeopátiás formája a kálcium beépülését segíti elő, önmagában nem pótolja az elvesztett kálciummennyiséget. Fontos az étrend!

  A 3 fő homeopátiás kálcium só:

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA

  CALCIUM PHOSPHORICUM / CALCAREA PHOSPHORICA

  CALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA


  Álmatlanság

  Általában elég nehéz eldönteni, hogy az álmatlanságot hormonális változás okozza, vagy egyszerűen az életkorral jár. Állhat a háttérben egyéb, pl. gyakrabban kell WC-re járni éjjel, vagy stresszes életmód, egyéb szervi probléma is. 

  Házi praktikák

  Altató olajkeverék

  Citrus reticulata/mandarin 2ml

  Lavandula angustifolia/ levendula 3ml

  Origanum majoranna 1ml


  Ezt két módon lehet alkalmazni: vagy lefekvés előtt a szobában párologtatni 30 percig  vagy tenyérbe cseppenteni 2-3 cseppet és mélyen belélegezni belőle.

  Sárkánytej

  3 dl tejet lassan főzzünk 1 összetört kardamommaggal, egy csapott kiskanál kurkumával, majd igyuk mézzel ízesítve. Segíti a nyugtató ópiátok felszabadulását.

  Homeopátiás szerek

  A krónikus alvászavar alkati kezelést igényel. Vannak az alvásproblémákra ható tüneti szerek is, ha azonban a tüneti szer hatására nem javul az állapot három héten belül, érdemes megfontolni az alkati kezelést. Legelőször érdemes a SEDATIF PC​ komplex készítményt kipróbálni, ez főleg akkor hatásos, ha stressz, ideges nyugtalanság áll a probléma hátterében.

  A tüneti szerek szedési szabálya a következő: Egy órával lefekvés előtt kell öt golyócskát bevenni, közepes potenciában (30 CH, C30) 10 napon keresztül.  

  COFFEA TOSTA​  

  Jó vagy rossz hírek miatt túl izgatott, és nem tud kikapcsolni – jár az agya egész éjjel.

  NUX VOMICA

  Túl sok evés vagy alkohol miatt nem alszik, esetleg abbahagyta az altatók szedését, nappal ingerült, éjjel három körül felébred és hajnalban alszik vissza.

  ACONITUM NAPELLUS

  Sokkhatás után nem tud aludni, rémálmai vannak és halálfélelme.

  CHAMOMILLA VULGARIS

  Éber és ingerült az éjszaka első felében.  

  LYCOPODIUM CLAVATUM

  Lefekvéskor lejátssza magában a napi problémákat, beszél és nevet álmában, reggel négy körül ébred.  

  IGNATIA AMARA

  Sokat ásít, de nem tud aludni, főleg érzelmi csalódás, gyász után, elalvás után rémálmok.  

  ARNICA MONTANA

  Úgy érzi, hogy az ágy túl kemény, túl fáradt, álmában állatok kergetik.

  ARSENICUM ALBUM

  Éjfél és éjjel kettő között ébred, tűzről álmodik.

  Szexuális vágy csökkenése

  Nem törvényszerű, hogy a szexuális vágy csökkenjen klimax idején. Ez olyan egyéni dolog, hogy nem lehet általánosítani. Gyakran inkább az áll a háttérben, hogy nem vagyunk már elégedettek a külsőnkkel, vagy egyszerűen annyi a feladat, hogy erre marad legkevésbé idő. Néha az ok az, hogy az ösztrogén csökkenésével a hüvely fala vékonyabbá válik, érzékeny, és kellemetlenné teszi az együttlétet. A felső hámréteg vékonyabbá válik, kevesebb glikogén áll a hüvely normál savas PH-ját biztosító Döderlein (tejsav) bacilusok rendelkezésére. Ilyenkor hüvely érzékenyebb a kórokozókra, mert megváltozik a kémhatása. Ezt otthon is ellenőrizhetjük egy egyszerű, ún. hüvely PH tesztcsíkkal. 

  A hüvelyszárazságon lehet segíteni síkosító, vagy enyhe hormontartalmú hüvelykúp, krém segítségével. Az E-vitamin is hasonló hatású. (külsőleg és belsőleg is lehet alkalmazni)

  FIGYELEM! Egyes hagyományos gyógyszerek, főleg az antidepresszánsok okozhatnak libidócsökkenést!

  Házi praktikák

  Gyógynövények

  A gyulladt, irritált nyálkahártyára nagyon jó a cickafark növényből készült ülőfürdő. 100 gr teát áztassunk hideg vízbe egy éjszakára, másnap szűrjük le, melegítsük, és adjuk hozzá az ülőfürdőhöz. Irrigálni is lehet vele.

  Tejsavas hüvelykapszula segít helyreállítani a normál PH-t.

  A klimaxnál javasolt női olaj erre a problémára is jó.

  Vágyfokozó testolaj 

  Ylang-Ylang illóolaj 15 csepp

  Jázmin illóolaj 5 csepp

  Bergamott illóolaj 20 csepp

  Citrom illóolaj 20 csepp

  Ceyloni fahéj illóolaj 3 csepp

  édesmandulaolajjal töltsük fel 100 ml-ig 

  Homeopátiás szerek

  A homeopátiás szereket szedjük igény szerint, közepes potenciában.

  SEPIA OFFICINALIS

  Ha a szex iránti érdeklődés lanyhul, fáradtak és ingerültek vagyunk, azonban egy jó erőteljes aerobic óra csodát tesz a kedélyállapotunkkal.  

  NATRIUM CHLORATUM

  Amikor elfojtott érzelmek, vagy gyász áll a háttérben.  

  CAUSTICUM

  Menstruációt követő vágycsökkenés, hüvelyszárazság és együttlét utáni hüvelyfájdalom. 

  BELLADONNA

  Égető hüvelyfájdalom és szárazság, lüktetés, együttlét után. 

  ACIDUM PHOSPHORICUM

  Ha a fáradtságtól apatikussá és érdektelenné válunk.  

  Inkontinencia – vizelettartási nehézségek

  A preklimax és a klimax gyakori problémája az inkontinencia. A hüvely, a húgycső és a hólyag nagy mennyiségben tartalmaz ösztrogén receptorokat. A hormon csökkenése hat az ezeket a szerveket ellátó erekre, a szervek nyálkahártyájára, és a záróizmokra. A záróizmok elernyednek. Inkontinencia jellegű problémákat gyógyszerek is okozhatnak. (egyes vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, nyugatók, fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, stb) A stressz is lehet kiváltó ok.

  Házi praktikák

  A Kriston-féle intimtorna, mely a gátizmokat erősíti, kiváló megoldás a vizelettartási problémákra. Kellemes mellékhatása, hogy fokozza a vérellátást, így a hüvelyszárazságra is jó. Az orgazmuskészséget is növeli.

  Érdemes egy ideig „órára pisilni”, azaz egy-két óránként kiüríteni a hólyagot. Este ne fogyasszunk sok folyadékot lefekvés előtt.

  Homeopátiás szerek

  (a homeopátiás szereket szedjük alacsony potenciában 9 CH, C9, napi 3-4 alkalommal, 4 héten át)

  CAUSTICUM

  Köhögés, nevetés, izgalom hatására elcseppenő vizelet.  

  PULSATILLA PRATENSIS

  Ülés közben, szellentéskor és séta közben elcseppenő vizelet.

  SEPIA OFFICINALIS

  Gyakran a méh előreesésével együtt járó inkontinencia. „Mintha ki akarna esni a méhe a lába között.”


  A sorozat további részei

  A menstruáció 

  Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák


  Felhasznált irodalom

  dr. Andrew Lockie: The family guide to homeopathy

  dr. Laura E. Corio: The change before the change

  Szabó Judit: Fordulópont

  www.homeomami.blog.hu

  J. Boulet, A. Demonceaux, F. Donner et Y. Lévêque, „Homeopathic Therapeutics Frameworks and Protocols“ Kiadó: CEDH


  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024