Menstruáció, menzesz

Erős vérzéssel járó menstruáció

A tinédzserkor és az ún. preklimax (azaz a klimax előtti néhány év) menzeszproblémái néha elég hasonlóak.

 • Erős vérzéssel járó menstruáció

  Erős vérzéssel járó menstruáció

Általános panasz a nagymennyiségű, bőséges vérzés. Az ok mindkét életkorban általában az, hogy nem minden ciklus alatt történik peteérés, ezért a hormonok aránya felborul. Nézzük röviden, mi is a folyamat lényege.

A petefészkek termelik a női ivarsejteket, és az ösztrogén és progeszteron hormonokat. Születéstől nyugalomban vannak, majd az agyalapi mirigyben termelődő hormonok (FSH és LH) hatására indul meg a hormon és ivarsejt-termelés. A ciklus első 12 napjában az ösztrogén hormonok mennyisége nő, ami az ovulációhoz, azaz egy tüsző éréséhez és kiszabadulásához vezet. Az ösztrogén hormonok mennyisége a menstruáció alatt a legkevesebb. A peteérés után visszamaradt tüszőben kialakuló új sejtek termelik a sárgatest hormonokat. A progeszteron hormon szerepe a méh nyálkahártyájának előkészítése a petesejt befogadására. Ha elmarad a peteérés (ami a nem elegendő mennyiségű ösztrogén következménye) nincs kiegyensúlyozó hatású tüszőhormon, és a méh nyálkahártyája az ösztrogén túlsúly miatt vastagabb, eltávolítása nehezebb, erős vérzéssel jár.

A hormonok bonyolult visszacsatolási rendszerben működnek.

A hormoningadozások nagyon jól kezelhetők homeopátiás, hormonokból hígított szerekkel. Érdemes homeopata orvos tanácsát kérni, hogy milyen készítményekkel tudjuk az egyensúlyt helyreállítani. Ez nem hagyományos hormonpótlás, hanem a szabályozó rendszer optimalizálása. Egyénre szabott, ún. alkati kezelés, melyet homeopata orvos rendel a beteg testi-lelki tüneteinek összességére, sokat segít a pubertás és klimax idején is.

Gyakori erős vérzés esetén forduljunk orvoshoz, mert más ok (mióma, endometriózis) is lehet a panaszok mögött.

Gyógytea, gyógynövény

A palástfű tea progeszteronserkentő hatású,(régi magyar neve boldogasszony palástja), a 15.naptól kezdve igyuk naponta.

Természetes progeszteronserkentő gyógynövény a barátcserje. (Vitex agnus castus). Szedhető tinktúra formájában, vagy alacsony homeopátiás hígításban a ciklus 10. napjától.

Az erős vérzés napján nagyon jót tesz egy vastabletta, vagy céklakapszula és bioflavonoidok. Természetes vasforrás a búzafűlé is.

Homeopátiás szerei

A vérzés erősségétől és a ciklus hosszától függően válasszunk potenciát. Legtöbbször a 9 CH, 15 CH,  30 CH potencia javasolt, napi 3-4 alkalommal.

ARNICA MONTANA​ - Vérzéscsillapító hatású, általános szer

SABINA​ - Erős vérzésnél

IPECA​ - Nagyon erős vérzés, hányinger, élénkpiros vér

FERRUM METALLICUM​ -Sápadt arc, nagymennyiségű, löketszerűen ürülő sötét vér.

CROCUS - Sötét, darabos vér, gyengeség, mintha mozogna valami a méhében...

VERATRUM ALBUM ​ - Görcsök, ájulásérzet, nagyon erős vérzés.


Egyszerű otthoni keverék, ha nincs időnk szert választani:

ARNICA MONTANA​ - SABINA​ - FERRUM PHOSPHORICUM​ (15 CH)

5-5 golyó mindegyikből egy pohár vízbe, félóránként igyunk egy kortyot, javulásig! 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Menstruációs problémák homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024