Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Napszúrás és hőguta kezelése

Kánikulai napokon, vagy a ragyogó napsütésben fokozottan figyeljünk a napszúrás és a hőguta tüneteire.

A nyári forróság okozta kellemetlen tüneteket a köznyelv általában napszúrásként emlegeti, de mi a különbség a hőguta és napszúrás között? 

A napszúrás olyankor alakul ki, amikor hosszú ideig fedetlen fővel, erős napsugárzásnak van kitéve a nyak, tarkó és a fej. Ennek következtében az agyhártya felmelegszik. Kisgyereknél fordul elő gyakran, akiknek még a haja ritkás és nem nyújt elegendő védelmet. 

Jellemző tünetei: 

 • fejfájás
 • szédülés
 • hőemelkedés
 • hányinger, hányás
 • remegés
 • kábultság
 • fényérzékenység

A napszúrás tünetei pár nap alatt elmúlnak. A beteg maradjon sötét, hűvös szobában. Zuhanyozzon napjában többször langyos vízzel, fogyasszon sok folyadékot. Kisgyerekek és babák esetében azonban az orvosi konzultáció kihagyhatatlan. 

A hőguta, vagy ennek megelőző állapota, a hőkifáradás egy akár életveszélyes állapot is lehet. Elsődleges oka nem is annyira a külső hőmérséklet drasztikus emelkedése, hanem inkább a hőháztartás zavara. A túlzott folyadékvesztés miatt a szervezet elektrolit háztartása is megborul. Következményként izomgörcs, légzési nehézség és szerencsére ritka esetekben a keringés összeomlása is bekövetkezhet. Hőguta gyanúja esetén a beteget azonnal vigyük árnyékos, hűvös helyre. Kezdjük meg a test hűtését lemosással, borogatással és hívjunk mentőt. Ha eszméleténél van, itassuk sós-cukros-citromos vízzel.   

Mik a hőguta jellegzetes tünetei:

 • forró, száraz bőr, a verejtékezés csökkenése
 • szapora szívverés
 • vörös arc
 • magas testhőmérséklet (40 fok felett)
 • hányinger
 • zavarodottság, eszméletvesztés
 • izomgörcs, nehézlégzés

Mely homeopátiás szerek jönnek jól napszúrás és hőguta gyanúja esetén?

Hőguta gyanúja esetén, amíg orvoshoz nem kerül a beteg a következő szereket adhatjuk:

ACONITUM NAPELLUS​: "sokkos" állapotban van a beteg, nem izzad és magas a testhőmérséklete. Ilyenkor magas potenciában adjuk, 200 CH-ból 1-2 adag, vagy 30 CH negyedóránként.

CHINA RUBRA​ : a keringés stabilizálására. Remegés, teljes kimerültség, és a kiszáradás veszélye esetén. Adjuk magas, 200 CH potenciában 1-2 ismétléssel, vagy 30 CH potenciában negyedóránként.

VERATRUM ALBUM​: amikor már hidegrázás és eszméletvesztés is jelentkezik. Adjuk magas, 200 CH potenciában 1-2 ismétléssel, vagy 30 CH potenciában negyedóránként.

A napszúrást enyhítő szerek:

ACONITUM NAPELLUS​: az első napon adjunk 1-2 adagot a 200 CH potenciából, vagy 5-6 adagot a 30 CH-ból. 

BELLADONNA​: az arc erősen kipirult és forró. A beteg izzad. A pulzus gyors, de erősen tapintható, a pupillák tágak. Fényérzékeny szemek. Erős, nyilalló fejfájás, amely javul sötétben és nyugalomtól. A lábak hidegek, és citromos limonádét kíván.

BRYONIA​: Erős fejfájás, amely a legkisebb mozgástól is rosszabbodik. Csillapíthatatlan szomjúság, elsősorban vizet kíván. Mozdulatlan fekvéstől, nyugalomtól javul. 

GLONOINUM​: Az egész fej forró, lüktető fejfájás kíséri és az arc erősen izzad. Kiváló szer napszúrás, hyperaemia és az arcüregekben megváltozott nyomás miatt kialakult fejfájás kezelésére. 

NATRIUM CHLORATUM​: A fej kivörösödött, forró, émelygés, hányás jellemzi. Erős fejfájás, mint ha kis kalapácsok ütnék a fejét. A szemei előtt villózó fényeket érzékel. Szomjas, és sós ételeket kíván. 


A szereket adjuk először gyakran, 30 CH potenciában (óránként) javulást követően napi 2-3x 5 golyót a teljes gyógyulásig.


Forrás: 

https://www.helixhomeopathy.com/post/first-aid-homeopathy-for-heat-exhaustion-heatstroke-how-to-put-the-cool-back-into-a-hot-summer

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergia - napallergia e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Napszúrás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Tengeri betegség e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024