A homeopátiáról bővebben

Hígítások és potenciák

Hahnemann a homeopátiás szerek elkészítésére vonatkozóan pontos irányelveket fogalmazott meg.

 • Hígítások és potenciák

  Hígítások és potenciák

Elengedhetetlennek tartotta a mérések és az eljárások szigorú, tudományos ellenőrzését. Ő dolgozta ki azt a potenciálás néven ismertté vált egyedi eljárást.

Hahnemann hígításai

Hahnemann kísérleteinek kezdetén viszonylag nagy dózisokkal dolgozott, aminek következtében előfordult, hogy a beteg állapota átmenetileg súlyosbodott. Ezt primér rosszabbodásnak nevezte el. Annak érdekében, hogy ezt a legalacsonyabb szinten tartsa, áttért a fokozatos hígításokra.

Ugyanakkor arra is felfigyelt, hogy paradox módon az egymást követő hígítások során a gyógyszer hatása is növekedett. Ezt követően már nem is hígításnak, hanem potenciálásnak vagy dinamizálásnak nevezte el az eljárást. (potencia = képesség, hatásosság) 

A hahnemanni gyógymód egyben különleges gyógyszergyártási módszer kifejlesztését is jelenti, melynek szabályai a mai napig érvényesek. A kiindulási anyagok minőségét, előállításának módját, körülményeit a gyógyszerkönyvek szabályozzák. Az eredeti anyagok tulajdonságai határozzák meg a feldolgozás módját, a további hígítások kialakítását. Az őstinktúra jelölése – ahogy a Materia medicában is találkozik vele az olvasó – TM (tinctura mater).

Az őstinktúra

Számos homeopátiás szer kiinduló anyaga az ún.őstinktúra igen aktív vagy éppen mérgező anyagot tartalmaz. A sorozatos hígítások eredményeként jutnak el végül a gyógyításban használt potenciákhoz.  Az őstinktúrákat (ősoldatokat) ritkán alkalmazzák közvetlen terápiára, viszont a különböző hígítású homeopátiás készítmények kiindulási anyagául szolgálnak.

A leggyakoribb hígítások

A leggyakoribb hígítások a decimális, azaz a tízes, a százas (centezimális) és az LM rendszerben készülnek.

tízes, decimális hígítás: (az arány 1:10, jele D, DH, X)

százas, centezimális hígítás: (1:100, jele C, CH)

LM rendszerben (az arány: 1:50 000, jele LM)

A hígítások mértéke határozza meg a dinamizálás mértékét, vagyis azt, hogy minden hígítási lépcsőnél ütve rázást végeznek a szerrel.

A D és C potenciáknál a lépésenként végzett dinamizálás (ütve rázás) tízszeres,,  az LM potenciánál százszoros.

Hahnemann a tízes és százas potenciák készítésénél kifejezetten a több edény módszer alkalmazását írja elő. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hígítás számára új edényt alkalmaznak, amelybe a mindenkori hígítandó potenciát és az oldószert pontosan belemérik.

A másik eljárás az ún. egyedényes eljárás, mely Korsakoff nevéhez fűződik.

D POTENCIÁK

Leggyakrabban használatos potenciák: D2, D4, D6, D12, D30, D200.

C POTENCIÁK

A leggyakrabban használatos „C” potenciák: 5 CH, 9 CH, 15 CH, 30 CH, 200 CH.

LM POTENCIÁK

LM 1-től LM 30-ig használatosak, az eljárás 1:50 000 arányú hígítással történik.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024