GYIK- gyakori kérdések

Miért modern a homeopátia?

Egy tavalyi felmérés szerint a magyarok 52%-a választ szívesen alternatív megoldást a hagyományos orvosi kezelés mellett.

 • Miért modern a homeopátia?

  Miért modern a homeopátia?

A megoldások között előkelő helyen áll a homeopátia. Ez a 200 éve sikeres gyógymód a világon jelenleg a második leggyakrabban alkalmazott önálló ága az orvostudománynak, a hagyományos kínai medicina után. Az Európai Unióban 45-50.000 homeopata orvos működik és a világon 500 millió ember használ homeopátiás gyógyszereket. Indiában több mint 100 millió ember egészsége függ egyedül a homeopátiás kezeléstől! Itt a homeopátia a hagyományos orvoslással azonos megítélés alá esik, 300 000 homeopátiát használó orvos dolgozik. Minden kórház használhatja a homeopátiát a terápiában, és működik 230 homeopátiás kórház is, 10,851 ággyal. 

Európa lakosságának legalább harmada használ homeopátiás gyógyszereket, a francia és német háziorvosok 30-70%-a rendel pácienseinek homeopátiás készítményeket.

Európában a homeopátiát 6 országban a TB is támogatja. Svájcban a kormány elemzést adott ki a komplementer gyógymódok helyzetéről, hatékonyságáról az országban. Az elemzés igen kedvezően értékeli a homeopátiát. A tanulmány a vizsgálatok alapján a homeopátiás kezelést egyszerre hatékony és költség-hatékony módszernek tartja.

A modern szemléletű egészségtudatos ember szívesen illeszti be ezt a rugalmasan alkalmazható, természetes anyagokat használó, egyénre szabott gyógymódot az egészségmegőrzés eszköztárába.

Mi a titka a homeopátia sikerének?

A homeopátiát legtöbben olyankor választjuk, amikor pl. egy vírusfertőzés, megfázás még nem igényel komolyabb gyógyszeres kezelést, vagy egy krónikus probléma (pl. allergia) enyhítésére inkább alternatív gyógymódot, vagy a hagyományos és alternatív módszer kombinációját alkalmaznánk. Néha nem találunk egy panaszra (pl. kisbabák kólikája) egyéb megfelelő gyógymódot, ilyenkor is jó választás a homeopátia.  A homeopátiás gyógyszerek előnye, hogy együtt használhatók egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel is. Vannak olyan élethelyzetek, amikor különösen fontos a „kockázatok és mellékhatások” ismerete, például egy csecsemő, kisgyermek, várandós édesanya vagy sok gyógyszert szedő idős, krónikus beteg kezelésénél. A homeopátia tapasztalt felhasználó, orvos vagy gyógyszerész kezében egy kiváló terápiás megoldás akár önmagában, akár kiegészítő gyógymódként is.

A homeopátia bizonyított!

A homeopátiás gyógyszerek és a gyógymód igazi bizonyítéka az elégedett, gyógyult beteg! Naponta többmillió homeopátiás orvos-beteg találkozó történik a világon, és a gyógymód tapasztalatait esetleírások, szakkönyvek, szakcikkek ezrei dokumentálják. Felmerült az igény az orvostársadalom, elsősorban nem a homeopátiával foglalkozó orvosok részéről, hogy szükség van a homeopátia hatásának tudományos vizsgálatára is. És bár időnként józan ésszel nem indokolhatóak azok az indulatok, amelyek ezt a kívánságot kifejezésre juttatják, az igény jogos. Így nagyon hasznos és fontos kutatási láz kezdődött az elmúlt években, ami látványosan sok, a homeopátia hatását igazoló pozitív kutatási eredményt hozott és rengeteg tapasztalatot.

A kérdés tehát nem az, miért szedjünk homeopátiás szereket, hanem az, miért ne? Hiszen itt egy biztonságos, kipróbált gyógymód, ami sok helyzetben bővítheti a gyógyulási lehetőségeinket.


Forrás: GFK 2014

Dr. Gábor Fruzsina: Homeopátia a természet és társadalomtudományok tükrében

Smallwood C. The Role of Complementary and Alternative Medicine in the NHS. FreshMinds, October 2005

BMJ Evidence Centre: http://clinicalevidence.com/ceweb/about/knowledge.jsp

National policy on Traditional Medicine and Regulation of Herbal Medicines. Report of a WHO global survey. WHO 2005 Dr Xiaorui Zhang http://www.who.int ISBN 92 4 159323 7 http://www.who.int/medicines/areas/traditional/congress/beijing_declaration/en/index.html

 

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024