Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Mit tegyünk torokgyulladás, mandulagyulladás esetén?

Először is figyeljük meg, melyik oldalon jelentkezik a fájdalom, mert ez döntő tünet lehet!

 • Mit tegyünk torokgyulladás, mandulagyulladás esetén?

  Mit tegyünk torokgyulladás, mandulagyulladás esetén?

Otthoni praktikák

Igyunk sok folyadékot, borogassuk a torkot igény szerint hideg vagy meleg borogatással. Gargalizáljunk zsályateával vagy sós vízzel. Ha érzékeny a torkunk, viseljünk télen sálat! Fogyasszunk könnyű ételeket, és sok C vitamint!


HOMEOPÁTIÁS HÁZIPATIKA

A torok és mandulagyulladás szerválasztásakor figyeljük meg, melyik oldal fájdalmas, mert ez döntő tünet lehet! Nézzünk bele a torokba, figyeljük meg a színét, a nyelv állapotát. Lázas a beteg? Hideg, vagy meleg folyadékot kíván? Szomjas? Mi történt vele előzőleg? Esetleg megázott, vagy lehűlt? Ha 48 órán belül nem javul az állapot, nem megfelelő szert választottunk. Súlyos mandulagyulladás esetén orvoshoz kell fordulni! A szereket súlyos tünetek esetén óránként is lehet szedni, a tünetek javulásáig. Ha 3-4 adag nem enyhíti a panaszokat, másik szert kell választani!

ACONITUM NAPELLUS​ 15 CH, félóránként (4-5 x ismételve), majd 2x5 golyó naponta, hirtelen lehűlés után kezdődő torokgyulladás, magas lázzal. Rögtön a tünetek jelentkezése után adva hatásos.

BELLADONNA​ 9 vagy 15 CH, 2-3x5 golyó naponta, vörös torok, nehezen nyel, forróság és égő fájdalommal, málnanyelv. Sokszor jobb oldalon kezdődik a fájdalom. Izzad, citromos limonádét kíván, fényérzékeny a szeme.

APIS MELLIFICA​ 15 CH, félóránként (4-5 x ismételve), majd 2x5 golyó naponta, rózsaszín, duzzadt torok, duzzadt nyelvcsap. Hideg vizet, fagyit kíván a beteg, nem szomjas. Nehezen nyel, mintha egy halszálka lenne a torkában.

HEPAR SULFUR​ 15 vagy 30 CH, 3x5 golyó naponta, csúnya, gennyes torok, szálkaszúrás - szerű fájdalom. A mandula megnagyobbodott. Meleg italok enyhítik a fájdalmat. Érzékeny a hidegre, rosszkedvű, bosszankodik, nem bírja a fényt, az érintést és a zajt. A fájdalom a fülekbe sugárzik. 

LACHESIS MUTUS​15 CH, 3x5 golyó naponta. Duzzadt torok, a bal oldalon kezdődő, de jobbra vándorló fájdalom. Melegtől, meleg folyadéktól rosszabb, semmit nem visel el a nyakán. Száraz ételt tud nyelni, folyadékot (nyálat) nem.   

LYCOPODIUM CLAVATUM​ 9 CH, 3x5 golyó naponta. Fulladásérzet, mintha egy golyó lenne a torkában, a fájdalom jobbról balra vándorol. Melegre javul.  

MERCURIUS SOLUBILIS​ 15 CH, 3x5 golyó naponta. Lázas, gyenge, a mandulán vörös foltok vagy genny, rossz lehelet. Sok nyál képződik, a nyelv petyhüdt, fehér, megtartja a fogak nyomát. Éjjel izzad, hidegre és melegre egyaránt érzékeny.  

PHYTOLACCA​ 9 CH, 3x5 golyó naponta. Sötétvörös, a garatíven gyulladt, duzzadt torok, erős fájdalommal. Láz, fájdalmas nyelés, duzzadt nyirokcsomók. Fáj a nyelve töve, ha kiölti a nyelvét. A fájdalom a fülébe sugárzik. Meleg ital és mozgás ront a tüneteken.  

ACIDUM ARSENICOSUM ANHYDRICUM​ (Arsenicum album) 15 CH, 3x5 golyó naponta. Égető fájdalom, erős hidegrázással és fázékonysággal. Nem tud elaludni. Meleg italokat és bebugyolálást kíván. A torokfájást gyakran előzi meg nátha.

RHUS TOXICODENDRON​15 CH, 3x5 golyó naponta. A beteg nagyon nyugtalan, nem tud fekve maradni. Első nyelés után rosszabb a torokfájás, de javul további nyelésekre. Melegre javulnak a tünetek. Nedves időben történt megfázás után jelentkeznek a tünetek.  

Patikában kapható a fertőzéses eredetű gégehurut, illetve torokgyulladás miatt kialakult torokfájás kezelésében bevált  kilenc összetevőből álló homeopátiás gyógyszer, ha nem tudunk jellemző tüneteket megkülönböztetni, vagy kezdődő tüneteknél.

Forrás: St. Luke's Hospital: torokgyulladás komplementer és alternatív kezelési lehetőségei

https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000129.htm


Összegyűjtöttüka 16 alap homeopátiásszert, amelyet ajánlunk házipatikádba:

Ha maradt mégkérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024