Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Hangszálgyulladás, rekedtség, homeopátia

A hangszálgyulladást leggyakrabban a gége gyulladása, fertőzése okozza.

 • Hangszálgyulladás, rekedtség, homeopátia

  Hangszálgyulladás, rekedtség, homeopátia

Tanároknál, előadóknál, énekeseknél azonban gyakori a hangszálak túlerőltetése, idegi kifáradás, kimerültség miatt fellépő rekedtség, mely fő tünete a hangszálak gyulladásának.

Ritkán hangszál polip vagy tumor is oka lehet a rekedtségnek, ezért tartósabb ideig fennálló hangszín változásnál fontos az orvosi kivizsgálás.

A rekedtség, mely a hangszín megváltozásával jár, mélyebb, halkabb és reszelősebbé válik a hang, afóniáig is  fokozódhat, amikor már nincs hangja a betegnek csak suttogni tud.

Kezelésénél jól használható a komplex tabletta, mely összetételénél fogva mind a gyulladásos eredetű, mind a túlerőltetésből eredő hangszálgyulladást gyógyítja.

Gyulladásos eredetű hangszál gyulladás esetén alkalmazható homeopátiás szerek:

ARUM TRIPHYLLUM​ 5 CH napi 2x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

A hangszín elcsuklik, gyakran fátyolos, rekedt. Garat-, légcső gyulladással társulhat.

RHUS TOXICODENDRON​15 CH napi 2x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

A rekedtség a beszéd elején erős, majd a hangszálak bemozgatására, a beszéd folytatására avul. Nedves időben történő megfázás, torokgyulladás kiválthatja.

CAUSTICUM​15 CH napi 2x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

Vírusos megfázás miatt fellépő gége-, és hangszálgyulladás, mely a hangszalagok bénulásával is járhat. Beszéd, megerőltetés súlyosbítja az állapotot. Legkifejezettebben reggel fáj a gége. Pár korty hideg víz enyhíti a fájdalmat. Délutánra javulnak a tünetek.

PHOSPHORUS​9 CH napi 2x5 szem

A rekedtség estére fokozódik és az éjszaka első felében rosszabbodik. A torok nagyon fáj, a beteg nem tud beszélni. Hideg vizet kíván inni a beteg a torokfájdalom ellenére. A nyaka köré sálat szeret tenni, kívülről jól esik a meleg.

 

Túlerőltetés okozta rekedtség

ARNICA MONTANA​15 CH napi 2-3x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

Előadók, énekesek, tanárok, színészek esetében a hangos, sok beszéd kapcsán a hangszalagok túlzott kifáradása és mikrobevérzése miatt fellépő rekedtség, ami akár suttogásig fokozódhat.

Megelőzésre is használható, fellépés, előadás előtt kell bevenni a szert.

ARGENTUM NITRICUM​ 15 CH napi 12x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

Énekesek, előadók torokgyulladásánál. A rekedtség, afónia mellett fájdalom, sebes érzése van a betegnek a gégéjében. A rekedtség fokozódik köhögésre, beszédre. Köhögéskor sűrű, viszkózus nyák távozik.

 

Homeopátiás szerek stressz, kimerültség, idegi kifáradás esetén

ACIDUM PHOSPHORICUM​ (foszforsav)15 CH napi 1-2x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

Túlterhelés, vagy érzelmi feszültség miatt legyengült egyéneknél, a fellépő rekedtséget és a kimerültséget is csökkenti.

KALIUM PHOSPHORICUM​ (kálium foszfát) 15 CH napi 1-2x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető).

Túlterhelést követően fellépő kimerültség, mely ingerlékenységgel és rekedtséggel társul, csökkenti  az idegi tüneteket és javítja a hangszínt is.

IGNATIA AMARA​ (szentignácbab) 15 CH napi 2x5 szem (9 CH is lehet, ha az elérhető)

Erősebb érzelmi történés kiválthat ingerlékenységet, erős, gyakori sóhajtozást, ásítozást álmosság nélkül, a torokban gombóc érzést, rekedtséget. Paradox módon a tünetek figyelemelterelésre elmúlnak, megszűnnek.


Dr. Zarándi Ildikó, belgyógyász, homeopátiás orvos


Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba: 

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024