GYIK- gyakori kérdések

Milyen a homeopátiás gyógyszer?

A hasonlóság törvényét és az individuális kezelés elvét általában elfogadják.

 • Kérdések a homeopátiáról: A homeopátiás gyógyszer

  Kérdések a homeopátiáról: A homeopátiás gyógyszer

 A homeopátia leginkább vitatott ténye maga a gyógyszer, azaz az előállítás módja. Milyen megoldandó feladat elé nézett Hahnemann, amikor tökéletesítette gyógyszerinek formulációját?


a dózist minimalizálni kell, és a beteg fogékonyságához szükséges adaptálni.a kiindulási anyag esetleg toxikus tulajdonságait megszűntetni, mellékhatás-mentessé tenni.


 Az Európai Közösség Parlamentjének definíciója szerint (1991): Hoemopátiás gyógyszer minden olyan gyógyszerészeti készítmény, amelyet az Európai Gyógyszerkönyvben vagy a megfelelő monográfia hiányában egy tagállam hivatalos gyógyszerkönyvében leírt homeopátiás készítési eljárás szerint állítottak elő. Homeopátiás készítményeket termékekből, anyagokból vagy vegyületekből a többszörös hígítás és potenciálás módszereivel kapnak.

Egy homeopátiás gyógyszer több alkotórészt is tartalmazhat.' A homeopátiás gyógyszerkönyvek közül a francia, az indiai, az amerikai és a német a legmeghatározóbb. Hahnemann gyógyszerészeti érdeme volt többek között a friss alapanyagok használata, az alkoholos tartósítás előtérbe helyezése és a dörzsölményeknél az egyenletes részecskeeloszlás biztosítása. W. Schwabe (1872) gyógyszerkönyvének átdolgozott változatai alapján készült az 1978-as Homöopatisches Arzneibuch, 1. Ausgabe (HAB 1), kiegészítve a 4. Nachtraggal (1987). Az ún. C potenciát (centezimális potencia) Hahnemann írta le, a D potencia (decimális potencia) K. Hering (1828) elvei alapján készül, az LM potenciát (50 000-szeres hígítású potencia) Hahnemann élete végén dolgozta ki.

Az alapanyagok 65%-a növényi eredetű, ebből 80% friss, általában egész növény és 20% szárított (Aconitum napellus, Rhus toxicodendron, Symphytum officinalis, Thuja occidentalis, Veratrum album). 30%-át ásványok, kémiai elemek, vegyületek, gyógyszerek képezik (aurum, kalcium, alumínium, acidum phosphororicum, foszfor, natrium chloratum, natrium sulphuricum). 5%-a állati és emberi eredetű, például állati részek, termékek, élő állatok, nozódák (Sepia, Apis, Lachesis, Vipera berus, Coccus cacti, Psorinum, Tuberculinum).

A homeopátiás gyógyszer előállításában a legmeghatározóbb elem a potenciálás, melynek során lépésenkénti hígítás és dinamizálás történik. A C potenciasorban (centezimális) az őstinktúra előírt mennyiségét (hatóanyag- és alkoholtartalomtól függően 2,3 vagy 10 rész) 98%-os vagy 67%-os etanololdattal (előirattól függően) kiegészítik 100 részre, majd tízszer ütve rázzák. Az így elkészült C1 potencia 1 részét 99 rész 43%-os etanollal hígítják és 10-szer ütve rázzák, így kapják a C2 potenciát. A C200 potenciát 200, egymást követő lépés után kapják. A D potenciasor esetében a hígítási arány 1:10, a dinamizáció 10 ütve rázással történik. Az LM potenciasornál a hígítás aránya 1:50 000, itt a potenciálás közege váltakozik, az ütve rázások száma 100. Fontos, hogy az elkezdett és adott sorból nem lehet kilépni a készítés során.
Elérhető gyógyszerformák: a dilúció, mely folyékony halmazállapotú, a globulus, azaz szacharózgolyócskák átitatva a folyékony hígítással, a trituráció kézi vagy gépi mechanikus dörzsölő keveréssel készül, a tabletta, mely komprimált trituráció (HAB), angolszász területeken dilúcióval átitatott tejcukortabletta, az injekciós oldatok, szemcseppek, külsőleges tinktúrák, kenőcsök, melyek őstinktúrából, dilúcióból, triturációból készülhetnek és végül a végbélkúpok. Az adagolás minden esetben a beteg állapotának a függvénye. 

Homeopátiás komplex készítmények homeopátiás monokomponensek keverékei, alkalmazásuk során elsősorban a testi tüneteket veszik figyelembe. A komplex szerek felhasználásának előnye, hogy a hagyományos terápiába jól beilleszthető, kevés mellékhatás és kölcsönhatás mellett. Lefedhető a tünetek viszonylag széles skálája és megvan a gyógyszerforma választásának lehetősége. 
A homeopátiás orvoslás jelentőségét jelzi az Európai Únió nyilatkozata, melyben valamennyi tagországában szót emel a homeopátia elismeréséért, szükségesnek véli a képzés általános megteremtését, valamint azt, hogy a homeopátiás gyógyítás költségeit a térségen belül a biztosítók fedezzék. 

 Ma, amikor az egészségügy gazdaságosságának kérdését behatóan vizsgálják, és amikor az egyes gyógyszerek iatrogén hatásai növekvő nyugtalanságra adnak okot, alapvető fontosságúnak tűnik számomra, hogy az orvosoknak be kell vonniuk a homeopátiát a praxisukba, és mindezt hozzáértéssel, dogmáktól mentesen.


Felhasznált irodalom:
Dr. Gábor Fruzsina Phd. A homeopátiás gyógyszer

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024