E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Allergia e-könyv

Napjainkban az allergia leggyakoribb megjelenési formája a szénanátha néven ismert tünetegyüttes. Lassan nincs olyan család, ahol valaki ne szenvedne ettől a kellemetlen betegségtől.

letöltöm

  Az allergia, mint fogalom

  Mi is az allergia?

  Az allergia tulajdonképpen az immunrendszer tévedése. A környezet ártalmatlan anyagaira (pl. virágpor) a szervezet úgy reagál, mintha veszélyesek lennének, és ellenanyagok termelését indítja be ellenük. Az allergiás hajlam öröklődik. A genetikai örökség és a környezet együttes hatása alakítja ki később az allergiás betegséget.

  Az allergiás náthát okozó allergén anyagokat az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

  Szezonális allergiát okozó allergének

  • kora tavaszi időszakban: virágzó fák pollenjei,
  • tavasz vége, nyár eleje: pázsitfűfélék,
  • nyári-őszi időszak: parlagfű, üröm, libatop, útifű, és különböző gombaspórák.

  Egész évben tartó, folyamatos, vagy visszatérő allergiás nátha, melyet házon

  • belüli allergének váltanak ki, pl.:
  • atkás házipor,
  • háziállatok szőre, testnedvei,
  • csótány ürüléke.


  Foglalkozással kapcsolatos allergiát okozó anyagok:

  • laboratóriumi állatok,
  • liszt,
  • latex, antibiotikumok, gyógyszerek,
  • festékek.

  Az allergiás szénanátha

  Napjainkban az allergia leggyakoribb megjelenési formája a szénanátha néven ismert tünetegyüttes. Lassan nincs olyan család, ahol valaki ne szenvedne ettől a kellemetlen betegségtől. A szénanáthát, vagy allergiás náthát a nyálkahártyára kerülő idegen anyagok (virágpor, atkás házipor, állatszőr, stb.) váltják ki. Jellegzetesen orrdugulással, tüsszögéssel, könnyezéssel, szemviszketéssel jár. Az allergia következtében csökken a beteg szaglása, köhögés, nehézlégzés léphet fel. A tünetek a hét több napján fennállnak. Magyarországon minden ötödik ember szenved szénanáthás tünetektől. A szénanátha lehet időszakos, egy bizonyos növény virágzási idejéhez kötött. Ilyen például a leggyakrabban előforduló parlagfű-allergia. Ez a fajta allergia ritka 6 éves kor alatt. A szezonális allergiánál a tünetek súlyosságát a levegőben szálló pollen mennyisége határozza meg. Esős időben a tünetek enyhülnek, meleg, szeles napon fokozódnak.

  Fontos tudni, hogy a virágporok és egyes ételek között keresztallergia is fennállhat. Parlagfűre érzékenyeknél a dinnye vagy banán fogyasztása okozhat keresztreakciót. Szerencsés esetben a tünetek enyhék, de néha olyan súlyosakká válhatnak, hogy zavarják az alvást, állandó rossz közérzetet okoznak, esetleg nehézlégzés is kialakulhat.

  Az allergiás nátha diagnózisát gondos orvosi vizsgálatnak kell megelőznie!


  Túlélési tanácsok allergiásoknak

  • A levegő pollentartalma reggel 10 óra előtt a legmagasabb. Ilyenkor érdemes az ablakokat zárva tartani. Szellőztessünk éjszaka, illetve használjunk pollenszűrős szúnyoghálót.
  • Szeles, száraz, meleg időben nagyobb a levegőben keringő pollenek mennyisége.
  • A szabadban takarjuk le a hajunkat, és viseljünk napszemüveget! A napszemüveg csökkenti a kötőhártyára jutó pollen mennyiségét.
  • A barlangok levegője pollen és csíramentes, töltsünk egy pár órát barlangtúrával!
  • A pollenre érzékeny emberek gyakran allergiásak gyógynövényekre is, kerüljük a gyógyteák fogyasztását!
  • Kerüljünk minden ismert irritáló anyagot (dohányfüst, kipufogógáz)!
  • A kerti munka (fűnyírás, gereblyézés, stb.) felkavarja a polleneket. Kertészkedés közben viseljünk pollenszűrő maszkot!
  • Allergiás időszakban érdemes naponta többször zuhanyozni, és gyakran hajat mosni!
  • A legtöbb autó pollenszűrős, menet közben tartsuk zárva az ablakokat!
  • Erős orrtünetek esetén, ha nincs kéznél gyógyszer, gyors segítségként mossuk ki tiszta vízzel, vagy fiziológiás sóoldattal az orrüreget.
  • Allergiás időszakban a ruhákat inkább házon belül szárítsuk!
  • Allergiás betegeknek nyáron a legjobb választás, ha tengerpartra mennek nyaralni. Nádasok mellett, nagyobb tavaknál a tünetek erősödhetnek.

   

  Keresztallergiák

  Fontos tudni, hogy a virágporok és egyes ételek között keresztallergia is fennállhat.

  A túlérzékeny, allergiás betegeknél ezek az ételek torokviszketést, szájdagadást okozhatnak. A tünetek csak nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása után jelentkeznek, a főtt, vagy konzerv étel nem okoz problémát. Valószínűleg ilyen esetekben az allergiát kiváltó pollen egy kicsiny fehérjeszakasza megegyezik a keresztallergiát okozó növény egy fehérjeszakaszával.

  Keresztallergia létezik ételek között is.

  Keresztallergiás pollen- étel között

  Pollen: Nyírfa

  Étel: Alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, mandula, kivi, mogyoró, zeller, sárgarépa, burgonya, paradicsom, kesudó

  Pollen: Égerfa

  Étel: Mandula, alma, zeller, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte

  Pollen: Fű

  Étel: Sárgadinnye, görögdinnye, narancs, borsó, burgonya, fehérrépa, mogyoró, paradicsom, bab, avokádó, gabonák

  Pollen: Parlagfű

  Étel: Görögdinnye, sárgadinnye, banán, cukkini, uborka

  Pollen: Üröm

  Étel: Zeller, sárgarépa, napraforgómag, méz, petrezselyem, koriander, élesztő, kömény

  Keresztallergiás étel - étel között

  Étel:Tojás

  Étel: Csirke

  Étel:Tehéntej

  Étel:Tejtermékek, tápszer, kecsketej

  Étel:Dió

  Étel: Más olajos magvak

  Étel: Hagyma

  Étel: Spárga

  Étel: Tőkehal

  Étel: Lazac, lepényhal, tonhal

  Étel:Barack

  Étel: Szilva, cseresznye

  Étel: Alma

  Étel: Körte

  Az allergia homeopátiás kezelése

  A homeopátia 200 éve használja természetes alapanyagokból készült, hígított gyógyszereit. A szerek olyan információkat továbbítanak, melyek segítségével a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai indulnak be. Ultramolekulárisak, azaz szabadon „közlekednek” a szervezetben, sejtfalakon, membránokon át, és a belső elválasztású mirigyeken keresztül hangolják finoman az immunrendszert. Nem kerülnek be az emésztőrendszerbe, a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel.

  Az allergiát homeopátiás megközelítésben többféle módon lehet kezelni. A homeopátiás terápia különlegessége, hogy a betegséget nem diagnózisként, hanem egyénre jellemző tünetek összességeként kezeli. Logikus, hiszen egy náthát sem élünk meg azonosan. Az allergia is számos különböző formában létezik. Van, aki tüsszög, más viszkető kiütésektől szenved, akad, akinek eldugul az orra, viszket a szájpadlása, és még sorolhatnánk. Szezonban lehet az egyéni tünetekre homeopátiás szert választani, orvosi tanács vagy könyvek alapján. Például egy vizes, orrot maró náthát tüsszögéssel és nem irritáló könnyezéssel a homeopátia a hagymából (allium cepa) hígított szerrel gyógyítja. Gondoljunk bele, mit tapasztalunk otthon, hagymavágás közben?

  A lényeg egyszerű. Azt az anyagot vesszük be homeopátiás hígításban, ami hígítatlan formában előidézné a hasonló tüneteket. A szénanátha krónikus betegség. Gyógyítása tünetmentes időszakban jól megválasztott alkati szerrel történik. Az alkati szert a homeopata orvos a beteg érzelmi, fizikai és általános tüneteinek összességére állapítja meg. A szénanátha akut tünetei azonban házilag is enyhíthetők tüneti szerekkel. A homeopátiás szerek a beteget tünetmentessé teszik. Végleges megoldást azonban az alkati kezelés jelent.

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A gyógyszerek többnyire golyócskák, vagy tabletták formájában kerülnek forgalomba. Nyelv alá téve kell elszopogatni őket, a száj nyálkahártyájáról szívódik fel a hatóanyag, ezért a szer bevétele előtti és utáni fél órában enni, inni, fogat mosni, dohányozni nem tanácsos. A mentol, kámfor és egyéb aromás anyagok, illóolajok használatát (külsőleg is) kerülni kell, mert ezek ellensúlyozhatják a gyógyszerek hatását. Csecsemőknek a gyógyszerek kevés vízben feloldva kortyonként itatva, vagy műanyag kanállal adagolva is beadhatók. Egy adag 5 golyócska, illetve egy tabletta.

  A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől (mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott tárolni. A könyvben szereplő homeopátiás hatóanyagokból készült gyógyszerek patikában vásárolhatók meg. A homeopátiás gyógyszerek neve mellett a tubuson vagy az üvegen fel van tüntetve egy szám, és egy betű is, amely a hígítás mértékét jelzi. Otthoni használatra a 9 CH, C9, 15 CH, C15, közepes hígítások javasoltak általában. Amennyiben más hígítás szükséges, azt külön jelezzük az adott témakörnél.

  A 9-15 CH-s hígítás napi 2-3 alkalommal szedhető. Az egyszeri adag 5 golyó. Erős allergiás tüneteknél a szerek szedhetők félóránként, a tünet enyhülésekor ritkítani kell az adagolást napi 2-3 alkalomra.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele, adagolási javaslat

  D2-D6, 5 CH, C5 ....3-4x5 golyó naponta

  D12, 9 CH, C9, D12, 15 CH, C15...... 2-3x5 golyó naponta

  D30, 30 CH, C30......... 1-2x5 golyó naponta

  Magas hígítások..........200 CH, D200, LM, C200, M

  Csak orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyéni.

  Komplex szerek az allergia kezelésében

  A komplex szerek olyan homeopátiás gyógyszerkészítmények, melyeket orvosok állítottak össze egy-egy betegségtípus kezelésére. Tartalmaz több, az adott betegségre gyakran alkalmazott szert, így megkönnyíti a jó szerválasztást.


  Elsősegély javaslatok allergiásoknak

  Van, amikor nem jut idő, hogy az ember a könyvet böngéssze, vajon mi lenne a legmegfelelőbb szer a heves tünetekre? Az alábbiakban néhány egyszerű megoldást kínálunk, ami gyors segítség lehet. A szereket 15 CH, C15 erősségben, félóránként váltva szedjük be, a tünetek javulásáig. 6 adagnál (6x5 golyó) lehetőleg ne vegyünk be többet egy nap alatt. A HISTAMINUM általánosan javasolható, sürgős esetben, válasszuk a 30CH, C30 hígítást!

  Erős szemtünetek esetén

  APIS MELLIFICA​, EUPHRASIA OFFICINALIS​ (EUPHRASIA), BELLADONNA

  Rovarcsípés esetén

  APIS MELLIFICA

  Szúnyogcsípésnél: LEDUM PALUSTRE

  Pókcsípésnél: TARENTULA HISPANA​ (TARENTULA)

  Medúzacsípésnél: URTICA URENS

   

  Szénanáthás rohamnál

  Könnyezés és átlátszó orrváladék: ALLIUM CEPA​, EUPHRASIA OFFICINALIS

  Viszketés: SABADILLA

  Piros orr és szem: KALIUM IODATUM

  Ételallergiánál

  ha beduzzad a gége, vagy az ajkak:

  APIS MELLIFICA​, HISTAMINUM

  Romlott étel fogyasztása után kialakuló bőrkiütések esetén:

  ANTIMONIUM CRUDUM​, ARSENICUM ALBUM​, HISTAMINUM

  Allergiás bőrkiütések enyhítésére

  APIS MELLIFICA​, RHUS TOXICODENDRON​, CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA

  Allergiás asztmás roham

  Allergiás eredetű asztmás roham enyhítésére:

  Orvosi felügyelet és a hagyományos gyógyszerek mellett!

  ARSENICUM ALBUM​, ACONITUM NAPELLUS​ (ACONITUM), HISTAMINUM

  Ha ismerjük, hogy milyen növény okoz allergiás panaszokat, előre felkészíthetjük immunrendszerünket a pollenek támadására. Rengeteg ismert, allergiát okozó növényből készül homeopátiás szer. Ha ezt szezon előtt kúraszerűen szedjük, az allergiás reakció sokkal elviselhetőbb formában jelentkezik, és könnyen tünetmentessé tehető az egyénnek megfelelő tüneti homeopátiás szerrel.

  Szezon előtti megelőzés parlagfű és pollenallergiásoknak

  A virágzás előtt 4 héttel elkezdhető a szerek szedése, napi rendszerességgel.

  Megelőzésre a 30 CH, C30 potencia javasolt. Emellett homeopátiás orvos által meghatározott alkati kezelés is ajánlott. A homeopátiás orvosok listáját megtalálhatja itt.

  Parlagfűre érzékenyeknek

  AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​ (AMBROSIA) páros napokon

  APIS MELLIFICA​ (APIS) páratlan napokon

  HISTAMINUM​ minden este lefekvés előtt

  Virágpor allergiára

  POLLENS​ páros napokon

  APIS MELLIFICA​ páratlan napokon

  HISTAMINUM​ minden este lefekvés előtt

  Fitoterápia: Fekete ribizke rügykivonat, napi 3x10 csepp

  Monokomponensű készítmények

  az allergia kezelésében, szerek tünet szerinti csoportosítása

  A szerek heveny allergia esetén 9 CH-s, vagy 15 CH-s hígításban javasoltak. Napi 2-3x5 golyócskát kell elszopogatni. Ha a tünetek javulnak, a szedést ritkítani kell.

  Orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás

  ALLIUM CEPA​ – vöröshagyma

  • heves tüsszögés
  • maró, vizes, híg orrfolyás, sebes orr
  • orrviszketés
  • nem maró könnyezés, fényérzékeny, gyulladt szem
  • rekedt köhögés
  Javulás: szabad levegőn n hideg folyadék, hideg levegő

  Rosszabbodás: meleg szoba, este

   

  SABADILLA​ – tetűmag , hunyor

  • orrviszketés
  • bőséges, nem maró orrfolyás, néha az orr eldugul
  • görcsös tüsszögés
  • szájpad viszketés, nyelvével vakarja a szájpadot
  • homloktáji fejfájás
  • szagokra érzékenység

  Javulás: meleg minden formája

  Rosszabbodás: hideg, szabad levegő,  terhelés, szagok


  NUX VOMICA​ – hánytató dió

  • ébredéskor sorozatos tüsszögés
  • kevés, nem maró váladék
  • éjszaka orrdugulás, száraz nyálkahártyák
  • huzatra a tüsszögés fokozódik

  Javulás: meleg, mozgás, nedves idő

  Rosszabbodás: huzat, illatok, hőmérséklet-csökkenés

   

  ARSENICUM ALBUM​ – fehér arzén

  • vizes, égő fájdalommal járó nátha
  • maró váladék
  • orrgyöki dugulás
  • tüsszentést csiklandó érzés előzi meg
  • köhögés, nehézlégzés
  • fázósság

  Javulás: meleg italok, meleg borogatás, fekvés

  Rosszabbodás: hideg ,reggel, éjszaka

  ARSENICUM IODATUM​ – arzén -trioxid

  Tünetei hasonlítanak az Arsenicum album-nál leírtakhoz, de nem fázós a beteg.

  • éjszakai izzadás
  • tüsszögés hevesebb, mint az Arsenicum Albumnál
  • fülkürt dugulás
  • rekedt köhögés

  Javulás: evés

  LUFFA OPERCULATA​ – szivacstök

  bőséges vizes orrfolyás, nappal váltakozik dugulással

  • fejfájás
  • szomjúságérzet és görcsös köhögés, asztma
  • gyakran száraz torokfájás, hurutos melléküreg gyulladás
  • elősegíti a váladék ürülését

  Javulás: hideg levegő, este, ecetszag!

  Rosszabbodás: reggel, mozgástól, fülledt helyiségben

  ARUM TRIPHYLLUM​ – indián retek

  • nátha és orrdugulás
  • orr, száj, légcső érzékenysége
  • rekedt hang
  • orrviszketés, berepedezett ajkak
  • orrpiszkálás, pörkök az orrban

  Javulás: melegtől, étkezés után

  Rosszabbodás: hidegtől és nedvességtől, lefekvéstől

  STICTA PULMONARIA​ – tüdőmoha

  • nyomás az orrgyökben reggel
  • orrdugulás
  • kevés váladék, nem fújja az orrát
  • éjszakai tüsszögés

  Javulás: szabadban

  Rosszabbodás: éjjel, mozgástól, hőmérséklet-változástól

  KALIUM IODATUM​ – kálium jodid

  • maró, híg váladék, de lehet gennyes is
  • duzzadt szemhéj, csípős könny
  • állandó orrfolyás
  • teltség- és dugulásérzet
  • vörös orr, gyulladt orrbelső
  • homloktáji fejfájás

  Javulás: hideg levegőn ,mozgásra

  Rosszabbodás: meleg, éjjel, érintésre

  DULCAMARA​ – ebszőlő

  • vérbőség az orrban
  • kiadós vizes váladékozás
  • nehézlégzés
  • hideg, csapadékos levegőn az orr bedugul
  • kötőhártya gyulladás sűrűbb, sárga váladékozással

  Javulás: kellemes, száraz időben, meleg

  Rosszabbodás: hideg, nedves időben, párás éjszaka, frissen vágott fű illatától

  Szemtünetek

  EUPHRASIA OFFICINALIS​ – szemvidító fű

  • nem maró, vizes nátha és tüsszögés, főleg reggel
  • maró szemkönnyezés, szúró-égő fájdalommal
  • a szem vörös és viszket, gyakori köhögés
  • fényérzékenység
  • hunyorgás

  Javulás: szabadban n sötétben n fekve n hunyorogva

  Rosszabbodás: fény,  meleg, szobában

  AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​ – parlagfű

  • tüsszögés
  • híg, vizes orrfolyás
  • szemhéj-irritáció, könnyezés
  • tűrhetetlen szemhéjviszketés
  • asztmatikus panaszok

  Lsd. még lejjebb, az általánosan használható szerek alatt.

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatila) – kökörcsin

  • nappal és szabad levegőn, nem maró orrfolyás
  • éjszaka és zárt térben orrdugulás
  • vérbő, belövellt kötőhártya
  • égő, viszkető szem

  Javulás: szabadban, hideg vizes lemosás, hideg fürdő

  Rosszabbodás: este, meleg szobában

  APIS MELLIFICA​ –mézelő méh

  • jellemzője az ödéma
  • duzzadt, táskás szem és orrnyálkahártya
  • álmosság
  • szomjúság hiánya

  Javulás: hideg borogatás, hideg fürdő ,mozgás

  Rosszabbodás: meleg, délután, érintésre , forró italoktól

  Az Apis a rovarcsípések és a duzzadással járó bőr és légúti allergiák kiváló szere. Sürgős esetben a 30 CH-s hígítás 15 percenként adható, három-négy alkalommal.

  ÁLTALÁNOSAN HASZNÁLHATÓ SZEREK

  HISTAMINUM

  Hisztaminból készített homeopátiás gyógyszer, mely a szervezetben lejátszódó allergiás mechanizmusokat csökkenti. Az allergiás szezon előtt megelőzésképpen szedhető.

  POLLENS

  Nyolcféle virágpor homeopátiás hígítása, melynek tünetmentes időszakban deszenzibilizáló hatása van.

  AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA

  A parlagfű homeopátiás hígítása, tünetmentes időszakban deszenzibilizáló hatás érhető el vele.

  Megelőzésképpen a fenti szerek szedése az allergiaszezon előtt egy hónappal elkezdhető.

  Virágpor allergia esetén a Pollens, parlagfűérzékenységnél az Ambrosia javasolt, 15 CH-s hígításban, kétnaponta 1x5 golyó. A Histaminum általánosan szedhető, 30 CH-s hígításban, hetente 1x5 golyó, a szezon előtt és alatt is.  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024