Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

A gyermekkor egyik leggyakoribb betegsége

Nemzetközi tapasztalatok az atópiás dermatitis kezelésében

Dr. Orosz Ágnes homeopata gyermekorvos az alábbi írásban foglalja össze az egyik leggyakoribb gyerekbetegség, az atópiás dermatitis kezelési lehetőségeit saját tapasztalatai és 

Dr. Mariarosa Chiarantano Bolognában élő homeopata bőrgyógyász nemzetközi előadás alapján. 


Az atópiás dermatitis más néven ekcéma már 1 hónapos korban kialakulhat. Az atópiás foltok megjelenési helye életkoronként változhat:

Az újszülöttek és a csecsemők fejbőrén zsíros-sárgás felrakódások jelennek meg.

Elváltozások keletkezhetnek az arcokon, a karokon és a lábakon (a könyök- és térdhajlatban).

Két éves kor felett a száraz, ekcémás bőrön nedvező felrakódások alakulhatnak ki. Gyakori lehet a felülfertőződés (ótvar).

A későbbi gyermekkorban az ekcémás elváltozások a könyök- és térdhajlaton kívül megjelennek a fülkagyló mögött, a csuklón, a bokán és a szemhéjakon.

A serdülő- és felnőttkorra jellemző a tartós bőrszárazság. Az atópiás foltok az arcon, nyakon és a háton találhatóak meg ilyenkor. A térd és a könyök továbbra is érintett. A száraz bőr megvastagszik, megkeményedik, olyan lesz, mint az elefánt bőre. A viszketés továbbra is jelen van, mint kísérő tünet

Ennek a kórképnek a bakteriális- és vírusos felülfertőződések a leggyakoribb szövődményei. A homeopátia sokat segíthet ilyenkor a megelőző kezelésben és a már kialakult betegség tüneteinek csökkentésében.

A tünetek megjelenésének ok-okozati összefüggése szerint szóba jöhet a bőrfertőződés baktériumai közül a STAPHYLOCOCCUS és a STREPTOCCUS is. Ennek megfelelően az un. bioterápiás szerek vagy nozódák hívhatóak segítségül, melyet kizárólag homeopata orvos kíséretével alkalmazzunk. Ezek a szóba jöhető szerek a STAPHYLOCOCCINUM, STREPTOCOCCINUM és a VACCINOTOXINUM.

A betegség különböző stádiumainak megfelelően adagoljuk a körültekintően kiválasztott homeopátiás szereket:

A hólyagos fázisban: RHUS TOXICODENDRON​, MEZEREUM​, ANAGALLIS ARVENSIS​ (ANAGALLIS), CANTHARIS VESICATORIA​ (CANTHARIS), CROTON TIGLIUM​.

Amikor nedvezik a bőr: GRAPHITES​, MEZEREUM​, PETROLEUM​, ANTIMONIUM CRUDUM​, VIOLA TRICOLOR​.

A száraz, hámló felületre: ARSENICUM ALBUM​, ARSENICUM IODATUM​, NATRIUM SULFURICUM​, BERBERIS VULGARIS​.

A bőr berepedezéseire: ANTIMONIUM CRUDUM​, NITRICUM ACIDUM (ACIDUM NITRICUM)​, GRAPHITES​, TUBERCULINUM.

Alkati kezelésként, melynek meghatározása homeopata szakember feladata, gyakran használjuk a következő szereket: ARSENICUM ALBUM​, CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​, LYCOPODIUM CLAVATUM​ (LYCOPODIUM), AURUM MURIATICUM NATRONATUM​, SILICEA​, SULFUR​, PSORINUM.

A megfelelő golyócskák kiválasztásához tudnunk kell mit érez a beteg, mire romlik, mire javul a bőre, és milyen tünetek kísérik még a száraz bőr megjelenését.


Az előadó ismertetett egy esetet, melyet a következő sorokban foglalok össze:

Giorgia ekcémája

2 hónapos kora óta észlelik a bőrbetegségét. Jelenleg 7 hónapos korú a csecsemő.

A helyileg alkalmazott szteroidos kezelés, a szájon át adott antibiotikumok és az antiallergiás szerek súlyosbították a tüneteket, amely a kezelés abbahagyásához vezetett.

Az orvosi vizsgálat során sárgás felrakódás volt látható a fejbőrön, nedvező területek a könyökön és a térden, valamint pelenka kiütés a fenéken.

A homeopátiás kezelés sikerre vezetett, a csecsemő bőre letisztult, a viszketés csökkent.

A tapasztalataim szerint ebben az életkorban az ekcémás bőr homeopátiás megoldására a leggyakrabban a CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​ homeopátiás gyógyszer válik be. Jelen esetben a csecsemő alkata is ez volt. Én mind alkati kezelésként nagyobb hígításban hetente, mind tüneti szerként alacsony hígításban alkalmaznám ezt a szert hasonló esetben, napi adagolással.


További kiegészítéseim a téma kapcsán:

A kezdeti gyulladásos stádiumban már tudunk ajánlani homeopátiás gyógyszereket, így az APIS MELLIFICA​ (APIS)-t, URTICA URENS​-t és a BELLADONNA​-t.

A hámló fázisban nagyon jól használható egy kis szer: a HYDROCOTILE ASIATICA​ (HYDROCOTYLE). A bőr megvastagodásával járó száraz kiütésekre adhatjuk alacsony hígításban akár több hónapig, olykor némi szünetet tartva.

És hát ne felejtkezzünk meg a viszketésről sem! Kiváló szerek állnak rendelkezésre a viszketés csökkentésére. Pl. a STAPHYSAGRIA​ amit a vándorló-viszketésre adhatunk, a MANGANUM ACETICUM​, amit az ízületi hajlatok viszketésének kezelésében használhatunk sikeresen, A DOLICHOS PRURIENS​, amit akkor javaslunk, ha az ekcémás viszkető bőr mellett székrekedés is fennáll, valamint a CISTUS CANADENSIS, ami az orcákra és a kézfejekre lokalizálódó igen erős viszketésnél adhatunk csecsemőknek.

Kiegészítő javaslatom a mindennapos megfelelő hidratáló-zsírpótló bőrápolás.


Szerző: Dr. Orosz Ágnes gyermekorvos, homeopata


Forrás

A cikk alapjául szolgáló előadás Dr. Mariarosa Chiarantano római CEDH (Nemzetközi Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet) X. Világkongresszusán hangzott el 2022. októberében, Rómában. 

Kép forrása: getty images

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024