Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Atópiás dermatitisz

A csecsemők és a gyermekek gyakori bőrgyógyászati megbetegedése.

 • Atópiás dermatitisz

  Atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz veleszületett hajlamon alapulhat. Elhúzódó, krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt. A bőrtünetek erősségét befolyásolja a stressz is, és egyéb külső környezeti tényezők, mint pl., táplálék-, vagy egyéb allergének...


Az atopiás alkat

Az ún. „atopiás alkat” azt jelenti, hogy a szervezet védekezőrendszerének labilitása következtében a gyermek viszketéssel, bőrgyulladással reagál különböző külső ingerekre. Az immunrendszer bizonyos esetekben kórosan túlműködik – ez az allergiás hajlam –, más esetekben nem reagál elég gyorsan és hatékonyan, ez a magyarázata az atópiásoknál gyakori másodlagos bőrfertőzéseknek.

Az atópiás alkat önmagában nem betegség, de megnyilvánulhat több betegség formájában, így az atópiás dermatitiszben, krónikus hörghurutban, asztmában. Az atópiás betegségek egymással társulhatnak is.

Az atópiás gyermek családjában a szülőknél, nagyszülőknél gyakran találunk allergiás betegségeket (szénanátha asztmával, fém- vagy vegyszerérzékenység.)

A gyermekek 40-70 %-nál kimutatható az étel okozta túlérzékenység is. A magas IgE koncentrációval rendelkezőknél még nagyobb arányban, 50-90 százalékban felelősek ezek az allergének a tünetekért.

Erős allergizáló tulajdonságú anyagokat tartalmazó ételekre (pl. tehéntej, tojásfehérje, hal, búza, szója) már csecsemőkorban is kifejlődhet túlérzékenység, ezért ezeket célszerű kerülni a gyermek legalább egyéves koráig.


Az atópiás dermatitisz tünetei

A tünetek már a csecsemőkorban kezdődhetnek, általában a 2-3. hónap során. Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján 3 fő formát lehet elkülöníteni: a csecsemőkori, a kisded- ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát.

A korai bőrjelenségek általában az arcon jelentkeznek viszkető, hámló, illetve nedvedző vörös foltok formájában. A bőrszárazság és a viszketés állandó tünete a betegségnek.

Az újszülött, illetve a fiatal csecsemő lehetőleg anyatejet kapjon, és az anya lehetőleg kevés tejterméket fogyasszon. Azok az élelmiszerek, gyümölcsök, amelyek a bőrt irritálják, az arc és a száj körüli bőrterület gyulladását okozhatják (citrom, narancs, paradicsom).

Gyakori a tej- és a tojásérzékenység.

Kisgyermekkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet.

A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemző tünetek.

A tünetek fellángolása esetén nem ajánlatos a napozás, ronthatja a bőr állapotát. A krónikusan fennálló, de nehezen szűnő bőrtünetek viszont javulhatnak a mértékletes napozás hatására. Különösen jót tesz ilyenkor egy nyári nyaralás, utazás, nemcsak a lelki tényezők, a környezetváltozás, hanem a napsugár jótékony hatása miatt is.

Az ekcémás gyermek gyakran álmatlan, nyugtalan, nyűgös az állandó viszketés miatt. Fontos ezért a bőrápolás lefekvés előtt. Az ekcémás gyermek párnája ne legyen tollal töltve, lehetőleg mosható legyen. Az ágynemű huzatát gyakran cseréljük, és ne tartalmazzon sok műszálat.


Az atópiás dermatitisz elkülönítendő az egyéb dermatitiszektől: például seborrhoeás, fertőzéses ekcematoid dermatitiszektől és a psoriasistól.

Homeopátiás kezeléssel nagyon jól gyógyíthatóak a tünetek és a betegséghajlam is. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a hosszú távú kezelés is mellékhatás-mentes, nincs hozzászokás és nem alakul ki allergia a homeopátiás gyógyszerekre. Nagyon fontos az alkati szer meghatározása és szedése, ez csökkenti az atópiás betegséghajlamot, így megelőzhető, hogy a bőrtünetek után a légúti, akár az asztmás tünetek fellépjenek.

A bőrgyulladás kezelésére a BELLADONNA​ 9 CH, csalánfolt szerű megjelenésnél az APIS MELLIFICA​ 15 CH szedése javasolt. A bőr szárazságát jól csökkenti az ARSENICUM ALBUM​ 9 CH, a gyakori, vándorló bőrviszketés ellen a STAPHYSAGRIA​15 CH jó. Ha véresre vakarja a gyermek az érintett területeket, akkor a LYCOPODIUM CLAVATUM​ 9 CH szedése javasolható. Ezek általánosan javasolható tüneti szerek, a megoldást az alkati kezelés jelenti.

A tüneti szereket napi 1-2 alkalommal érdemes szedni.

Dr. Zarándi Ildikó

belgyógyász, homeopátiás orvos

 

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024