Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

Gombás bőrbetegségek, szemölcsök, homeopátia

A láb gombás megbetegedését bárhol el lehet „kapni”, ez nem az uszodák és a strandok kiváltsága.

 • Gombás bőrbetegségek, szemölcsök, homeopátia

  Gombás bőrbetegségek, szemölcsök, homeopátia

Azt a tényt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a túl klóros víz önmagában is okozhat érzékenységet. Száríthatja a bőrt, megteremtve a további fertőzések lehetőségét.


A betegek visszajelzései alapján a következő homeopátiás szerek jöhetnek számításba:

A kiszáradt bőr kezelésére, ha a klóros víztől viszketővé, szárazzá válik a bőr, enyhén korpázóan hámlik, és a meleg javít az állapoton, akkor az ARSENICUM ALBUM​ 15 CH szedése javallott. Természetesen tisztázni kell, hogy valóban van-e a betegnek klórallergiája, vagy csak a körülmények együttes hatása okozza a tüneteket. Tudomásul kell vennünk ugyanis azt a tényt, hogy a bőr önálló szervként is működik, és nem biztos, hogy a kezdeti bőrelváltozások valamelyik belső szerv betegségét jelzik.

A bőrszárazság okozta viszketést enyhíti a STAPHYSAGRIA​9 CH, mely szerből naponta kétszer 5 golyócskát ajánlott szedni.

A fertőtlenítő szerek ellenére is előfordul, hogy a strandolás után kellemetlen tünetek lépnek fel. A IV. és V. ujj köze hajlamos a leghamarabb a gombás megbetegedésre. A bőr fehéren elszíneződik, esetenként kissé meg is vastagodik, hámlik. Gyakori a berepedés. A berepedezett, hámló bőrre jó hatású a naponta szedett ARSENICUM IODATUM​ 9 CH. Előfordulhat, hogy a kezdeti javulás után a folyamat megáll. Ilyenkor magasabb hígítást kell alkalmazni (naponta kétszer 15 CH).

Külső kezelés, lábáztatás

Külső enyhe fertőtlenítő kezelést is ajánlott alkalmazni. Az egyik legjobb módszer a hetente 2 alkalommal történő, 10-20 percig tartó lábáztatás. Ezt kellemes meleg vízbe öntött 1-2 kanál ecettel végezzük (körömgombára is jó). Ez a kezelés akkor is megfelelő, ha a gomba a többi ujjra, talpra, esetleg a lábfejre is átterjedt.

Lábgomba kezelésére alkalmas a teafaolajos ecsetelés is. Fontos, hogy a teafaolajat gyógyszertári minőségben szerezzük be (a füstölőkbe való nem jó!).

A másik „mumus”, főleg gyermekeknél a köznyelvben csak „uszodaszemölcsként” emlegetett elváltozás. Az uszodákban a szemölcsöket okozó vírusfertőzés lehetősége valóban nagyobb, mint más közösségekben. A víz igen jó közvetítő ebben az esetben, ez magyarázza a gyakoribb fertőzést. Szerencsére azonban ezt a bajt jól kézben tudjuk tartani homeopátiával. Az uszodaszemölcs leggyakoribb szere a DULCAMARA​. 9 CH-ban naponta 3-szor kell szedni, hosszú ideig.

Szemölcsök a talpon és a körmök szélénél

A homeopátia a következő szerekkel segíthet: A talpon lévő szemölcsök, amelyek szinte nem is fájnak, kemény tetejűek, sokszor többszörösek, akár csoportokba is rendeződhetnek, jól reagálnak az ANTIMONIUM CRUDUM​ 9 CH-ra. Ajánlott naponta kétszer szedni.

A kerek, egyedülálló, kemény szemölcsök esetében a CALCIUM CARBONICUM​ 9 CH naponta kétszer adagolva hoz eredményt.

A körömszéli szemölcsök jól reagálnak a GRAPHITES​ 9 CH kétszer 5 szemes adagjára.

Ha a köröm alatt, az orrhegyen vagy az ajkakon találunk szemölcsöt, a CAUSTICUM​ 9 CH a választandó szer.

A szemölcsök akármelyikénél a kiválasztott homeopatikumhoz társítani kell a THUJA OCCIDENTALIS ​15 CH-t, melyet hetente egyszer-kétszer ajánlott bevenni.

Nem szabad elfelejteni – esetenként előfordul –, hogy akár több hónapon keresztül is szedni kell a homeopátiás szert. Az is gyakori, hogy önmagában nem elegendő a tünetek alapján megválasztott, úgynevezett tüneti szer. A teljes gyógyuláshoz ezekben az esetben alkati kezelésre is szükség van.


Az egyéni alkatnak megfelelő homeopátiás szer kiválasztása gondos odafigyelést igényel, ezért bízzuk mindig tapasztalt homeopata orvosra. Makacs esetben a gyógyulás még így is hosszabb időt vesz igénybe.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024