Bőrpanaszok, herpesz, övsömör, ekcéma, ótvar, szemölcs, akne

A ragályos betegség, amely minden szülő rémálma

Ótvaros a gyermekem?

Az ótvar (impetigo) leggyakrabban a 2-5 éves gyermekeket érintő, baktériumfertőzéssel (Streptococcus és Staphylococcusaurea) terjedő bőrbetegség. A Streptococcus fertőzés kis hólyagocskákkal, a Staphylococcus baktériumok által okozott fertőzés pedig borsó nagyságú hólyagos bőrelváltozásokkal jár.

Fájdalmas, viszkető hólyagos kiütések, vörös és pörkösödő sebek alakulnak ki a gyermek testén, melyekből váladék szivárog - különösen az arcon, - így az édesanyák is szeretnének gyors és hatékony segítséggel túljutni ezen a problémán, látva a gyermek szenvedését.

Az ótvar egy másik formája az ecthyma, amely a bőr mélyebb rétegeit érinti. Ez olyan gyulladással jár, hogy akár fekélyek kialakulását is okozhatja a bőrön.

Ritkán, de előfordulhatnak szövődmények is (főleg immunhiányos állapotokban pl. diabétesz), így a vakarás következtében sebek alakulhatnak ki vagy a bőr mélyebb rétegeit érintő cellulitis is megjelenhet, ill. létfontosságú szervek (szív, vese) is megfertőződhetnek, ha a baktériumok a vérárammal eljutnak ezekbe a szervekbe.

Az impetigo fertőzésre a nyár és kora ősz a kockázatosabb időszakok. A bőrkontaktussal járó sportok, így a futball és a birkózás nagyobb fertőzésveszélyt rejt magában, mint más sporttevékenységek. A játszótér, játszóházi rendezvények, óvodai és iskolai közösségek is ideális terepként szolgálnak az impetigót okozó baktériumok számára. Ha a bőrön van egy kis sérülés, seb, kiütés vagy rovarcsípés, azon keresztül tud a baktérium behatolni a szervezetbe és tüneteket okozni.

Ha a gyermek közösségében előfordul a betegségben érintett személy (akár felnőtt is), akkor távol kell tartani a gyermeket a betegtől, továbbá fontos az alapos személyi higiénia, a ruhák, az ágynemű és a törülköző gyakori mosása valamint a rendszeres, alapos kézmosás. Ezek az óvintézkedések fokozottabban fontosak, ha már megjelentek a gyermek testén a tünetek. Ilyenkor nagyon fontos a napi többszöri vizes-szappanos lemosás, a fokozott higiénia, az érintett bőrfelület fertőtlenítése.

A körmöket érdemes rövidre vágni, hogy a baktériumok ne kerülhessenek át a köröm közvetítésével más bőrfelületre, ha elvakarná a gyermek a sebeit. 

Amennyiben a gyermek állapota néhány nap alatt nem javul, ha a hólyagok sokasodnak a testen vagy a gyereknek láza van, forduljunk azonnal orvoshoz. 

Megjegyzendő, hogy az impetigo tüneteinek elnyomó (szupresszív hatású gyógyszerekkel, kenőcsökkel történő) kezelése idővel neurológiai tüneteket idézhet elő.

Alapvetően kijelenthetjük, hogy az ótvar nem tekinthető veszélyes fertőzésnek és az esetek többségében rövid időn belül spontán gyógyul, heges sebek nélkül. Mindazonáltal érdemes a betegség különböző fázisaiban a tüneteknek megfelelő homeopátiás gyógyszert alkalmazni a gyorsabb és szenvedésmentes gyógyulás érdekében. Tekintsük át a szóba jöhető homeopátiás szerek listáját:

ANTIMONIUM CRUDUM

Hólyagos, varas és/vagy váladékozó kiütések. Sárga, vastag varr, sárgás váladékozás jellemző rá. Általában az arcon, a száj körül vagy a hajas fejbőrön, esetleg az orrlyukak, a szemek és a fülek környékén jelennek meg a bőrelváltozások. Mogorva, falánk gyermekek esetén gondoljunk erre a szerre.

MEZEREUM

Opálos fényű apró, hólyagos, fájdalmas kiütések alakulnak ki. Fehéres vagy barnás színű kérges var fedi a bőrt. Barnás-sárga színű gennyes váladékozás jellemző erre az állapotra.

GRAPHITES

Opálos fényű hólyagos kiütések vannak jelen. Sárga vagy barna színű, sűrű, ragadós, gennyes, viszkózus, mézre emlékeztető állagú váladék szivárog a kiütésekből. Aranysárgától a sárgásbarnáig változó színű a vastagon varras rész. Az érintett területek lehetnek a hajlatok, a kisujj előtti barázdák, az arc (szemhéjak, a száj körüli rész) valamint a hajas fejbőr.

CICUTA VIROSA

Ilyenkor nem viszketnek a kiütések. Citromsárga színű váladék ürül a vastag, sárga, pörkös bőrkiütésekből, melyek kérge leesik és élénk, piros, puha lesz alatta a megújuló bőr. Ebben az állapotban az áll és az orcák, esetleg a fejbőr és a felső ajkak az érintett bőrfelületek. 

RHUS TOXICODENDRON

Apró, áttetsző, vörös bőrfelületen jelentkező, gyorsan gennyesedő, viszkető érzettel járó (vakarásra enyhülő) hólyagocskák vannak jelen.

DULCAMARA

Szétterjedő, pörkösödő, majd nedvessé váló, váladékozó hólyagocskák alakulnak ki. Nedves, hideg időben a beteg rosszabbul van, mégis hideghatásra enyhül a viszketése.

VIOLA TRICOLOR

Elsősorban akkor indokolt a használata, ha az arcon jelennek meg a vastag, sárga kérges bőrtünetek. A betegnek ekcémára hajlamos a bőre. Éjszaka erősebb a bőrviszketés, amely égő érzettel jár.

ARSENICUM ALBUM

Ez a homeopátiás gyógyszer a száraz, durva, pikkelyes, piszkosnak tűnő, összezsugorodott bőrön jelentkező impetigo esetén alkalmazható.  Száraz, durva, pikkelyes, hidegre és vakarásra rosszabbodó tüneteket eredményező papulák jelennek meg a bőrön. Melegre javulnak a tünetek. Az érintett rész erősen ég, viszket és duzzadt.

HEPAR SULFUR

Érzékeny bőrön jelentkező impetigo esetén gondoljunk rá. A beteg fázékony, de meleg a teste. Hólyagos, szúró érzettel járó kiütések jellemzik, melyek érintésre nagyon érzékenyek és fekélyesedésre hajlamosak. Ha már fekélyes a bőr, akkor azok égnek, szúrnak, és könnyen véreznek. Érett sajtszagú a váladék. Kellemetlen szagú verejtékezés is megjelenhet. A fejbőrön nedves hegek és gennyes pattanások alakulnak ki. A nyaki mirigyek duzzadtak.

MERCURIUS SOLUBILIS

Ebben az állapotban az arcon és a szájban sárgás hegek jelennek meg, bűzös váladékkal. A fejbőr elszarusodott. A bőrfelület folyamatosan nedves.

STREPTOCOCCINUM

A tünetek kezdeti szakaszában apró hólyagocskák jelennek meg.

STAPHYLOCOCCINUM

A tünetek kezdeti szakaszában nagyméretű hólyagok jelennek meg.


Protokollszerűen az alábbi szereket érdemes alkalmazni:

A betegség azon fázisában, amikor hólyagos a bőr, akkor az ANTIMONIUM CRUDUM​ és HEPAR SULFUR​ golyócskákat érdemes segítségül hívni, melyek segítenek eltüntetni a gennyes hólyagokat, valamint azok terjedését is képesek csökkenteni.

Ha fájdalmasak a bőrkiütések, akkor a MEZEREUM​ homeopátiás gyógyszert használjuk.

A viszketés csökkentése érdekében a STAPHYSAGRIA​ szer vethető be hatékonyan.

Immunerősítésre az ECHINACEA (Echinacea angustifolia)​ golyócskákat alkalmazzuk, melyből alacsony potenciában (5 CH) minden második héten napi 1x5 golyócskát adagoljunk, ősztől tavaszig.


A fentiekben ismertetett homeopátiás gyógyszereket 9, 15 vagy 30 CH potenciában (hatáserősségben) érdemes alkalmazni. Ha erős intenzitással járnak a tünetek, a 30 CH a megfelelő potencia. 

Adagolás: Az 5 és 9 CH potenciájú szereket napi 2-3 alkalommal adagoljuk. A 30 CH potenciát 2-3 naponta egyszer alkalmazhatjuk. Mihelyt javulni kezdenek a tünetek, ritkítsuk az alkalmazott szer adagolását, majd álljunk le vele. Ha a tünetek újra jelentkeznek, újrakezdhetjük az adott szer alkalmazását. Amennyiben új tünetek jelennek meg, másik fázisba érkezik a betegség, az épp jelenlévő tüneteknek megfelelő szert alkalmazzuk, amely kiválasztásában a fenti összefoglaló lehet segítségünkre vagy homeopata szakember.

(1 adag a fentiekben említett szerekből 5 golyócska, nyelv alatt elszopogatva vagy kevés vízben elkeverve, feloldva, majd elkortyolgatva étkezések közt vagy lefekvés előtt.)

Érdemes homeopata szakemberhez fordulni a tüneteinkkel, hogy az állapotunknak, helyzetünknek megfelelően a számunkra legmegfelelőbb szert tudjuk használni. Amennyiben folyamatban lévő egyéb kezelésünk van, feltétlen egyeztessük az adott szer alkalmazhatóságának lehetőségét kezelőorvosunkkal, homeopatánkkal.


Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter


Forrás:

https://www.linkedin.com/pulse/homoeopathy-impetigo-dr-ks-gopi/  

https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/impetigo.html

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/impetigo

Gerhard Köhler: A homeopátia tankönyve (Második rész) (Hippokrates – Hungary Kiadó)

Dr Farokh J. Master: Skin – Homeopathic Approach to Dermatology (B. Jain Publishers (P) Ltd.)

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024