Várandós naptár

A terhesség 37-38., 39-40. hete

Az utolsó hetek fő kérdése: honnan fogom tudni, hogy megindult a szülés?

 • A babavárás utolsó hetei

  A babavárás utolsó hetei

Megpróbáljuk a gyakori jeleket, befolyásoló tényezőket összefoglalni:

A szülés természetes esemény. Hatással van rá a környezet, de még mindig nem tudjuk pontosan, mi indítja meg magát a folyamatot. Az időjárási frontok alatt, a légnyomásváltozás miatt mindig sokan kezdenek el szülni. Ugyanígy hatással van a telihold és a viharok is a baba érkezésére. Vannak olyan teóriák, hogy a magzat küld egy jelet a mamának „hé, mami, kész vagyok, kezdődhet a dolog” és ennek hatására az anya agyalapi mirigye oxitocint, fájáskeltő hormont kezd termelni. Sok évig az volt a felfogás, hogy az anya teste indítja be a szülést, most a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a baba dönti ezt el. Az üzenet a kutatások szerint hormonális, vagy a magzati tüdő választ ki egy enzimet, amikor elég érett, vagy a mellékvese, és erre reagál az anya szervezete. Pontosan még nem ismert a folyamat.

Az először szülő anyának ismeretlen a szülés, sokan aggódnak, vajon időben észreveszik, felismerik a jeleket? Van egy általános szabály. Ha a kismama nyugtalan, aggódik, segítséget kér, ezt mindig komolyan kell venni, akkor is, ha nincs látható, érezhető jele a szülés megindulásának.

Érdemes azonban jó előre végiggondolni, mi lesz, ha megindul a szülés. Hogy jutsz el a kórházba, ki lesz veled, ha vannak nagyobb gyerekek, ki fog rájuk vigyázni. Az utolsó hónapban érdemes pelenkát, vagy nagyobb betétet hordani magunknál, mert egy nyákdugó, vagy magzatvízfolyás bárhol érhet minket.

Látható jelek

Nyákdugó

A nyákdugó a méhszájat védő anyag. Amikor a méhszáj elkezd lazulni, ez a kocsonyás nyák távozik a hüvelyen keresztül. Jelzi, hogy valami elkezdődött, de nem feltétlenül indul meg a szülés, akár napok is eltelhetnek. A nyák lehet nyúlós, tiszta, vagy enyhén barnás, véres is.

Enyhe friss vérzés

Pár csepp friss vér is jelezheti a tágulást, fontos azonban, hogy a vér tényleg pár csepp lehet csak! Erős vérzésnél azonnal menjünk kórházba! A pár csepp vérzés után jelentkezhetnek a húzó érzések, a deréktájon, háton, nem feltétlenül a hason.

Magzatvíz, burokrepedés

Ha a magzatvíz hirtelen (általában így történik) elmegy, indulni kell a kórházba. Általában néhány órán belül fájások is jelentkeznek. A magzatvíz egészen más, mint a vizelet. Édeskés az illata, kicsit tojásfehérje színű is lehet. Van az ún. fejvíz, ami a baba feje és a méhszáj között van, ha ez távozik, a baba feje beáll a méhszájba, és elkezdi tágítani. Ennek nem olyan nagy a mennyisége, az is lehet, hogy csak szivárog. Ahogy a baba feje beáll, eláll a csepegés.

Másik lehetőség, hogy bőséges áradat indul meg. Nem kell aggódni, a magzatvíz termelődik, tehát a baba nem lesz szárazon, de el kell indulni a kórházba. A magzatvíz elzárja a babát a külső környezettől, innentől kezdve szabad az út, vigyázni kell. Az összehúzódások kezdetéig nem szabad fürdőkádban üldögélni, ügyelni kell a hüvely tisztaságára. Jól jöhet ilyenkor pár csepp levendula és teafaolaj, fertőtlenítő hatású, a bugyira kell cseppenteni.

Fájdalom, összehúzódások

A méh rendszeres megkeményedése lehet az első jel. Akkor jelez ez szülést, ha a görcsök rendszeresek. Mint ahogy már írtuk, ez a fájdalom kisugározhat a szeméremcsont, hát, derék tájékára. Általában az a szabály, hogy akkor menjünk kórházba, ha a fájások legalább tízpercesek. A rendszertelen, gyenge fájások között egyszer csak tapasztalunk egy olyan igazi összehúzódást, ami nem enged rögtön ki, és érezhetően hatásos.

Nem szülök, pedig itt az idő. Mit tehetek?

Séta: A mozgás és a gravitáció segíti a tágulást, a méhnyak lazulását. Sétálj naponta egy órát!

Szex: Csak ha van kedved hozzá! A spermában méhnyaklazító anyagok vannak, az orgazmus (bár személyes tapasztalatom szerint ez a szex ritkán élvezet) beindíthatja a fájásokat.

Relaxálás, meditáció: Próbálj meg beszélgetni a babával, és elképzelni magadat szülés közben.

Mellbimbó stimulálás: Oxiticintermelést okoz. Langyos olívaolajba mártott kézzel dörzsölgesd a mellbimbóidat egy percig, majd hagyj 2-3 perc szünetet. Folytasd egy félórán keresztül. Ha a méhed ettől elkezd összehúzódni, azt jelenti, hogy szülésre kész. Ilyenkor be lehet venni 5-6 adag Caulophyllum / Cimicifuga kombinációt, alacsony (5 CH, C5) potenciában. Negyedóránként, felváltva. Régebben alkalmazták a ricinusolajat, mint bábakoktélt. Ezt beszéljük meg a szülésznővel! Csúnya hasmenést okoz, ez indítja be az összehúzódásokat. Egyedül nem javasolt!

Fűszeres ételek: Emésztést serkető, bélmozgató hatásuk miatt elindíthatják a fájásokat.

Homeopátiás szerek a szülőszobán

CAULOPHYLLUM​/ CIMICIFUGA RACEMOSA

A tágulási nehézségek és a fájáserősítés két leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szere a Caulophyllum és a Cimicifuga. Nem véletlen azonban, hogy mindkét szer növényi eredetű. Mi jellemzi a növényvilág szereit? A növény képtelen a helyváltoztatásra. Érzékenyen reagál külső környezetére, gyorsan alkalmazkodik, hiszen ez életben maradásának alapja. A növényi szert igénylő állapot általános jellemzője a nagyfokú érzékenység, az új dolgokhoz való gyors alkalmazkodás, az élmény intenzív átélése és a lágy, nőies érzelmi állapot. A szülés élethelyzete gyakran indikál növényi eredetű homeopátiás szereket. (CAULOPHYLLUM​, CIMICIFUGA RACEMOSA​, PULSATILLA PRATENSIS​, IGNATIA AMARA​, CHAMOMILLA VULGARIS​, stb)

Cimicifuga racemosa (poloskafű)

A Cimicifuga gyöktörzsét az indiánok különböző nőgyógyászati bajok kezelésére használták. A Cimicifuga homeopátiás képének fő témája a szabadulás, kitörés vágya egy kötött, szorult helyzetből. Ez a fogvatartottság és kitörési vágy téma megjelenik a szülés alatt is, a megnyílni nem akaró méhszáj állapotában. A Cimicifuga a szülőcsatornában elakadt szülés egyik fő szere is! A Cimicifuga állapotban lévő édesanya erősen emocionális. Rosszkedv, depresszió, pesszimizmus („nem tudom végigcsinálni”) jellemzi érzelmeit. Beszéde izgatott, egyik témáról a másikra ugrál. A mániás állapotig fokozódó balsejtelmek és az erős halálfélelem is gyakori jelenség. Úgy érzi, mintha szürke, sötét köd venné körül a testét. Nem találja a helyét.

A testi tünetek közül a vándorló, éles, a tágulást nem segítő fájások megegyeznek a Caulophyllum tüneteivel. A Cimicifuga állapot fájásai rendszertelenebbek, és áramütés- szerűek. Egészen a gerinc nyaki részéig sugározhatnak. A gerinc nyaki és háti érzékenysége mellett, a szemtől koponyatetőig sugárzó fájdalom is jelentkezhet.

Az édesanya állapotát javítja, ha szorosan takaróba bugyolálják.

Caulophyllum (kék boglárka)

A Caulophyllum gyógynövényként szintén régi indián gyógyszer, menstruációs zavarokat kezeltek vele, és a szülés könnyítésére használták. A Caulophyllum állapot jellemzője az alsó méhszakaszon jelentkező diszfunkcionális méhtevékenység, mely nem elegendő a méhnyak tágulásához. A fájdalom éles, erős. Szabályos időközönként jelentkezik. Vándorol, érezhető az ágyékban, a hólyag tájékán és a combok belső felén is. A méhnyakban tűszúrás-szerű érzet tapasztalható. Ez a fajta fájás rendkívül fárasztó, az édesanya fáradt és gyenge, gyakran a beszéd és a mozgás is nehezére esik. Állapota egy stresszes munkanap utáni fáradtságra emlékeztet. Szinte minden alkalommal remegés, izomgyengeség és idegesség kíséri. Az idegesség a kimerültség következménye, a Cimicifugával ellentétben nem kísérik emocionális reakciók. A Caulophyllumot igénylő édesanya általában rendkívül fegyelmezetten tűri a fájdalmakat. Szomjas, takarót kíván a lábára, és rosszul viseli a kávé illatát.

A Caulophyllum tünetek közé tartozhat a merev nyak, és a szemben nyomásérzést okozó fejfájás is. A fejfájás javul, ha lehajol. A Caulophyllum nagyon hatásos, ha a burokrepedés után nem elég erősek a fájások!

Fő tünetek összehasonlítása

Caulophyllum

Cimicifuga

Rendszeres görcsök

Ritkább fájdalom, görcsök, hosszabb szünet

Remegés

Chorea szerű remegés, öntudatlan, grimaszok

Fáradt, ideges, de fegyelmezett állapot

Szétesettség

Beszédképtelenség

Izgatott hadarás

Szemben nyomást okozó fejfájás

Elrepül a fejtető – típusú fejfájás

Nyakmerevség – balra ferdül

Nyakmerevség – javul ha a kezét mozgatja

Érzékeny a kávé illatára

Érzékeny a zajra


Érdekes cikk a szülőszobán használatos szerekről

Gyengéd születés: Érdekes, hogy ma, a technikai fejlődés csúcsán mennyire általános igény a minél gyengédebb születés. Ez a szülés környezetére, az anya lehetőségeire vonatkozik. A szülőszoba az a hely, ahol semmi nem kötelező! Ha úgy gondolod, nem bírod a fájdalmat, kérj segítséget. Ha kiabálni van kedved, kiabálj! Sok szülést végignézve, mindig a legnagyobb élmény az, hogy a kitolási szakaszban milyen emberfeletti összehangolódás van a kicsi és a mama között. Egy nagyon ősi ösztön, amire minden nő kódolva van, ébred fel ilyenkor.

A születés utáni egy óra az ún. aranyóra. Ilyenkor tartsd a babát magad körül, próbáld meg szoptatni, legyen köztetek testi kontaktus. Gondolj bele, a kényelmes, meleg pocakodból, ahol sötét volt, világra jön a baba, lámpa világít a szemébe, elvágják a köldökzsinórt, neki hideg vízzel lefürösztik...

Ha lehet, várjátok meg a köldökzsinór átvágásánál, hogy már ne lüktessen. A babát törölgessék meg, de ne fürdessék. Tegyétek a hasadra. Azok az illatok, amit ilyenkor érez, kódolódnak egy életre. Ha lehet, szülés után tartsd magad mellett a babát. Kilenc hónapig együtt lélegeztetek, most is szüksége van rád!

Sok boldogságot kívánunk nektek!


Összegyűjtöttük a babavárás legfontosabb homeopátiás szereit:

A teljes felkészültség jegyében összeszedtük azt is, milyen szerekre lehet szükséged szülés előtt, alatt és után.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől.

Szerkesztette: R.Sz.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Szülés homeopátiával, babaszerek

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Hólyaghurut e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024