Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

Kék-zöld vagyok már megint

Előfordult már önnel is, hogy itt-ott kék foltokat talált a lábán, karján és nem is emlékszik, hogy beütötte?

A véraláfutások mitől képződnek némelyikünk könnyebben, mint másokon?  Nem örömteli tény, de a nők könnyebben zúzódnak, mint a férfiak. Legjellemzőbb, hogy a lábakon, a fenéken és a felkaron észlelhető ez kellemetlenség.  Ennek az az oka, hogy a nők bőre vékonyabb, és a zsír és az erek elrendezése kissé más, mint a férfiak bőrében. 

A sűrű kollagénréteg a férfiaknál vastagabb, és az erek biztonságosabban ágyazódnak be. Nőknél még könnyebben zúzódik az a bőr, amely a napkárosodás következtében elvékonyodott. A bőr az életkor előrehaladtával, természetesen is veszít a kollagén és elasztin mennyiségéből és a zúzódásokra való fokozott hajlam az öregedési folyamat gyakori velejárója. Ahogy öregszünk, a bőrünkben lévő hajszálerek fala elvékonyodik, így könnyebben megpattannak. A bőr zsírtartalma is csökken, tehát a kipárnázottság is csökken. 

A zúzódásokra való fokozott hajlam családi örökség is lehet.  A nagyon világos bőrűség nem segít, mivel a zúzódások jobban észrevehetők a sápadt bőrön. Bizonyos gyógyszerek hozzájárulhatnak a zúzódások kialakulásához, például a szteroidok – gyakran például asztma vagy ízületi gyulladás kezelésére rendelt kúrák velejárója a sok véraláfutás.  Hasonlóképpen, az aszpirin (és más, a szívrohamok és a stroke megelőzésére használt gyógyszerek) megzavarhatja a véralvadási mechanizmusokat, növelve a véraláfutások kockázatát. A rendszeres és nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók hajlamosak a súlyos zúzódásokra is – az alkohol szintén vérhígító hatással bír. És persze az alkohol miatti ügyetlenség is eleve hajlamosabbá tesz a kisebb sérülésekre. 

Zúzódás akkor jelenik meg, ha megsérül egy felszíni hajszélér és a vér a felszín alatti szövetekbe szivárog. A kiszivárgott vér kékes-fekete színben jelenik meg a bőrön keresztül. A zúzódás mérete attól függ, hogy mennyi vér szivárgott ki, mielőtt a vér megalvadt, hogy megállítsa a vérzést – minél nagyobb a sérült ér, vagy minél tovább tart a véralvadás, annál nagyobb lesz a zúzódás. 

Tehát, ha a dohányzóasztalba ütöttük a lábszárunkat, mit tehetünk a zúzódások és duzzanat minimalizálása érdekében? Először is érdemes jegelni az ütés helyét 10-20 percig. Persze nem közvetlenül a bőrre helyezve a jeget. Ez lelassítja a véráramlást és minimálisra csökkenti a bőrbe szivárgó vér mennyiségét. Tartsuk a lábat emelve. Ezzel szintén enyhíteni lehet a gravitáció hatását a vér felhalmozódására a lábakban. 

Az ütést követően segít az ARNICA MONTANA​ (Arnica)  30 CH, 3 adag 30 percenként bevéve. 

A meglévő makacs kék foltok felszívódását a 9 CH potencia szedésével lehet gyorsítani, napi 2 alkalommal szedjünk 5 golyócskát.

Külsőleg érdemes árnika tartalmú gélt használni legalább 3 napig.  Az ARNICA MONTANA​ növény természetes gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal rendelkezik, amely rendkívül hatékony a zúzódásoknál, csillapítja a fájdalmat és segít megelőzni a mély elszíneződést.


  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Homeopátiás elsősegélycsomag

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024