Elsősegély, sérülések, sport, csípések, égés, napszúrás

A nyár gyógynövénye: a hegyi árnika

A nyári hónapok különleges gyógynövénye az árnika, amely a világ egyik legérzékenyebb és legnépszerűbb természetes gyógyítója.

Az árnikát a meleg nyárban szüretelik. Tökéletes megoldás a kinti programok közben szerzett apró sérülések kezelésére. A gyógynövényből készült kenőcsöt vagy gélt kék foltok és zúzódások gyógyulásának gyorsítására, izomfájdalmak enyhítésére használják. Belsőleg homeopátiás gyógyszerként az elsősegély legfontosabb szere. 

Míg a téli hónapok gyógynövénye a kamilla, a kánikulában egy gyönyörű, vadon élő növény segíthet a bajainkon: az arnica montana virágát szövetregeneráló hatása miatt évszázadok óta használják. Külön erre szakosodott szakemberek szedik tengerszint feletti 2000 méteres magasságban, előfordulása ugyanis igen ritka, ahol az ember megjelenik, onnan az árnika elköltözik. Az érzékeny gyógynövényt az Alpokban kézzel szüretelik, majd 48 órán belül gyógykészítmények formájában születik újjá.

A virágzó sárga árnika aktív hatóanyagai között megtalálhatók többek között gyulladáscsökkentő flavonoidok, szeszkviterpén laktonok, karotinoidok és illóolajok. A növényt külsőleg és belsőleg egyaránt használják a gyógyászatban: a sebészek és a traumatológusok kenőcs vagy gél formájában, külsőleg a sérült területek gyulladásának és duzzanatának enyhítésére, belsőleg pedig homeopátiás gyógyszerként a vérzékenység csökkentésére, valamint a gyógyulás gyorsítására. 

A plasztikai sebészek szintén kedvelt készítménye az árnika: a műtétek utáni külső kék foltokat gyógyítják vele, leggyakrabban pedig a sportorvoslásban alkalmazzák, ahol a sérülések után nagyon fontos, hogy a sportoló minél rövidebb időn belül újra a pályára állhasson! Ezért, ha sportolni indulunk a melegben, érdemes egy tubus árnikát az edzőcuccunk zsebébe rejteni, de a masszázsnál is rendkívül hatékony! 

A komplementergyógyászatot is alkalmazó klinikán a fogorvosok foghúzások és implantálás előtt, valamint után is sokszor adnak árnikát a betegeknek, homeopátiás gyógyszer formájában. 

Sokan nem tudják, hogy az árnikát az „üdvözlet a világon” szerének is nevezik, hiszen a születés mind a mama, mind a baba számára trauma, ezért a szülésznők kifejezetten javasolják a gyógynövényt homeopátiás formában a világrajövetel után. A csodavirág tehát egészen fiatal kortól széles spektrumban segít külső és belső fájdalmainkon.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024