Utazás, tengeri betegség

Mit tegyünk, hogy ne váljon a nyaralás rémálommá?

Hasznos tanácsok utazási betegségben szenvedőknek.

Végre itt a nyár, és a régóta áhított utazás, sokakat azonban félelemmel tölt el a hosszú órákon át tartó rosszullét, hányinger, szédülés gondolata. Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet, legyen szó akár autózásról, repülésről, vagy hajóútról. A kicsik különösen érzékenyek az utazási betegségre, azonban a csecsemők ritkábban lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, ovisok és kisiskolások problémája.


Mit tegyünk, hogy ne váljon az utazás rémálommá? Dr. Cvetkov Márta repülőorvos hasznos tanácsokkal látja el az utazási betegségben szenvedőket!

1.Csapjuk be a szemünket!

Az utazási betegség az egyensúlyszerv túlérzékenységéből adódik. A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. A két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak, és felborul a rendszer. A szemet rövid ideig be lehet csapni, ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot, vagy a horizontot nézzük, így a szem is követi a jármű mozgását. Az autóban általában jobb az első ülésen, vonaton a menetiránnyal szemben ülni, repülőgépen pedig a szárny közelében, mert ott a legkisebb a fel-le irányú mozgás.

2.Levegőt!

Felkavarodott gyomor és szédülés esetén a friss levegő jól eshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére, vagy letekerni a kocsi ablakát. A mély, lassú légzés növeli az oxigén mennyiségét a tüdőben, csökkenti a légszomjat. Ha a légzésre koncentrálunk, ez elvonja a figyelmet a zavaró körülményekről.

3.Lassítson, pihenjen, lazuljon!

Ha autóval indulunk útnak, akkor fontos a nyugodt vezetés, a gyakori fékezések csak rontják a helyzetet. Egy rövid pihenő pedig hamar visszaállítja a megzavart érzékelést. Ruházatunk legyen laza, kényelmes, réteges, így, ha a járműben melegünk van, akkor le tudunk belőle egy-egy darabot venni.

4.Keksz a megmentő

Az utazás előtt egy órával fogyasszunk kevés, könnyen emészthető és szénhidrátban gazdag élelmiszert, például gyümölcsöt, mert akár az üres, akár a túlzottan teli gyomor is fokozhatja a tüneteket. Kerülni kell az alkohol, tea és kávé fogyasztást, mert vizet von el a szervezetből. Az út során igyunk sok ásványvizet, a megfelelően hidratált szervezet közérzete is kellemesebb. Útközben, ha a gyermekünk rosszullétre panaszkodik, sápadt, egy keksz enyhítheti a gyomorpanaszait. A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de sokaknál segít egy kis rágcsálni való elfogyasztása is. Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása.

5.Ne bóduljunk el!

Sajnos az utazási rosszullétre kapható hagyományos gyógyszerek gyakran álmosító hatásúak, és ezért különösen gyermekeknek nem is szívesen adjuk be, de azért a megoldás nem csupán a hányózacskó. A homeopátia egy sor olyan szert ismer, amely az egyéni tünetek alapján, és álmosító hatás nélkül enyhítik az utazási rosszullétet. A cocculus alapanyag akkor javasolt, ha a vezető tünet a heves szédülés, melyet fáradtság érzet kísér, és a tünetek melegre enyhülnek. A tabacum abban az esetben segít, ha a hányinger sápadtsággal és szapora pulzussal jár és a tünetek friss, hűvös levegőre enyhülnek. A hajón és a repülőgépen jelentkező emelkedő-süllyedő mozgás okozta utazási betegséget pedig legjobban a borax alapanyagból készünt homeopátiás szer csillapítja.

 

+1 Tilos az olvasás!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha olvasunk menet közben.


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Hasmenés, hányás, hányinger homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Émelygés és hányás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Gyomorpanaszok, reflux e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024