Utazás, tengeri betegség

Hurrá, nyaralunk! - Magyar Autóklub öt praktikus tanácsa

Már mindenki javában tervezi a nyaralását, de ez nemcsak abból áll, hogy lefoglaljuk a szállást és berakjuk a bőröndbe a fürdőruhát. Az autót is fel kell készíteni az útra, hogy ne érjen később kellemetlen meglepetés minket. Lássuk a Magyar Autóklub öt praktikus tanácsát az autósoknak.

1. FOLYADÉK

Mindig legyen az autóban folyadék, és lehetőleg tartsuk kéznél. Elég például egy üveg ásványvíz, amit főleg akkor ne felejtsünk el berakni, ha hosszabb útra indulunk. Tartós magas külső hőmérséklet esetén ugyanis gondoskodnunk kell a szükséges folyadékpótlásról, amit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig rosszullétet is okozhat.

2. GUMINYOMÁS

Ennek rendszeres ellenőrzése egyébként is fontos, de különösen azzá válik, ha hosszú útra indulunk. Ilyenkor ugyanis a kocsinak több ideig kell nagyobb súlyt cipelnie, hiszen nem csak a csomagtartó van tele, hanem az utastér is. Ugyancsak ellenőrizzük a pótkerékben lévő nyomást – lehetőleg a bepakolás előtt – ne akkor jusson eszünkbe, amikor már mindenki bőröndje rajta van. A nyomás értékei megtalálhatóak a kezelési útmutatóban, a tanksapka vagy az ajtó belső oldalán.

3. SZÉLVÉDŐ

Indulás előtt – az ablaktörlő lapátok állapotán túl – ellenőrizzük, tele van-e az ablakmosó tartály. Ha nincs, akkor pótoljuk, vagy álljunk meg az első benzinkútnál, és gondoskodjunk az utánpótlásról is. Nincs annál zavaróbb, mint amikor az autópályán elfogy az ablakmosó-folyadék, és a törlő csak a száraz ablakot dörzsöli, miközben a szélvédő egyre koszosabb lesz a nekirepülő bogarak miatt. 

4. BIZTOSÍTÁS

Ha külföldre utazunk, ügyeljünk arra, hogy legyen érvényes biztosításunk autóra és utasokra egyaránt.  Mindezek megkötését a Magyar Autóklub valamely ügyfélszolgálati pontján is megteheti. A biztosítások megkötése után az Autóklub ügyfél-szolgálati kollégája egy dokumentumot ad át Önnek, ami tartalmazza a választott biztosítás részletes szolgáltatásait, valamint egy kis kártyát is, amin a biztosítás sorszáma olvasható továbbá egy telefonszám, amit baj esetén tud hívni az ügyfél. Ha már dokumentumok, indulás előtt ellenőrizzük, hogy a nálunk lévő papírok mindegyike érvényes-e, ne a határnál derüljön ki, hogy valami lejárt, csak elkerülte a figyelmünket

5. EGÉSZSÉGÜGYI DOBOZ

Először is figyeljünk arra, hogy ott legyen az autóban, másodsorban ellenőrizzük az egészségügyi doboz lejárati idejét, valamint azt, hogy a megfelelő gyógyszerek és gyógyeszközök vannak-e benne. Az egészségügyi doboz része egy autó alapfelszerelésének, amit szerencsére keveset használunk, de éppen ezért hajlamosak is vagyunk megfeledkezni róla, pedig nagyon tud hiányozni, ha mégis szükség van rá… 


Kiegészítés a Magyar Autoklub tanácsaihoz: ne felejtsük otthon a homeopátiás elsősegély készletünket sem. 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024