A homeopátiáról bővebben

Nagy homeopátiás szerek – nagyszerű megoldások -Nux vomica

Szálljunk ki a mókuskerékből!

A farkasmaszlag délkelet-ázsiai örökzöld növény, ami a Loganiaceae családba tartozik, így rokon néhány, a homeopátiában jól ismert szer alapanyagával, mint a GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium) és az IGNATIA AMARA​ (Ignatia).  Kerek, zöld, később narancsszínű magja sztrichnint tartalmaz, ami rendkívül mérgező, görcsöket okoz, ezért a modern orvoslásban nincs alkalmazása. Termése a Nux vomica, más néven hánytató dió, ami igen kifejező, ugyanis a belőle készült homeopátiás szert lakodalmas szerként is emlegetik. 

A NUX VOMICA​ a mai kor emberének fontos szere, amire túl sok inger, és az ebből fakadó túlpörgés jellemző, és az, hogy folyamatosan stimulusban kell lenni, hogy ezt bírni lehessen. Menedzserszerként is emlegetik, hiszen életmódjuk nagyon jól lefedi ezt az állapotot. Ha jól van, akkor egy igényes, aktív, céltudatos, önálló, érzelemgazdag személy, aki jó viccmesélő hírében áll. Nagy az ambíciója, teljesítménycentrikus, ő akar lenni a legjobb, így könnyen munkamániás, versengő lesz. Sok a munka, sok a pörgés, s hogy bírja tempóval, kávéra vágyik. Sietős, nem akarja az időt vesztegetni. Felpörög, este emiatt nem tud elaludni, nyugtalanul alszik, zakatol az agya, túl sok a gondolat is, ami éberen tartja, s akkor alszik el, amikor kelnie kellene. Reggel aztán fáradtan, fejfájással ébred, feszült, türelmetlen, kötekedő, és kezdődik minden elölről, a kávé, a munka, a pörgés végeláthatatlanul. Ez a befejezetlenség érzés egy görcsös állapot, képtelen nyugton lenni, amitől aztán kiüti magát. Ha a kávé kell ahhoz, hogy dolgozni tudjon, az alkohol is kell, hogy lazítani tudjon. Hétvégén jöhet a buli, az alkohol, megint túlzásba esve, aminek aztán másnaposság a vége. A mai világban sokan kerülhetnek ilyen állapotba, azoknak az embereknek is erre a szerre van szükségük, akik ülő életmódot, szellemi tevékenységet folytatnak, folyamatos stresszhatásnak vannak kitéve, és a legkisebb stressztől is ingerültté válnak. A Nux vomica állapot kiváltó oka sokszor a beteljesületlen ambíció, az ebből fakadó csalódásérzés, ha nem az ő elképzelései szerint alakulnak a dolgok. A bizonyítási vágy mélyén állhat az apa, akinek a szerepe igen fontos számára. 

A görcsösség és túlzás mentális szinten megjelenhet abban is, hogy túlérzékenyen reagál a környezetében előforduló egyenetlenségekre. Fontos számára a rend, a tisztaság, nagyon pedáns, kínosan pontosan és ugyanúgy hajtja végre a dolgokat, s ha mások másként teszik, ingerült lesz. Megköveteli, hogy a környezete hozzá igazodjon. Túlérzékeny minden külső hatásra, a zajra, a fényre, a szagokra, az érintésre is. Ahogy látszódik is, a NUX VOMICA​ állapotot mindenben a túlzások jellemzik. Érzelmileg labilis és impulzív, így könnyen nyúl az élvezeti szerek után, ami függőségig fokozódhat. A NUX VOMICA​ állapot a túlhajszolt életviteltől csak rosszabb, így bármivel is estünk túlzásba, evéssel, ivással, pörgéssel, munkával, ez a szer segíteni fog. 

Fizikai szinten a NUX VOMICA​ esszenciája a valamire való késztetés, az eredmény nélküli inger, a befejezetlenség érzés, akárcsak a munkában. Egész nap hányingere van, vagy székrekedése, de nem tud megkönnyebbülni. Egész nap tartja magát, aztán amikor végre otthon van, akkor sem sikerül, vagy ha kicsit mégis, akkor is marad. Amellett, hogy enyhíti a stimulánsok iránti vágyat, nagyon jól alkalmazható az ezek következtében kialakuló emésztőszervi problémákban, másnaposságban, refluxban, hányingerben, székrekedésben, de hólyaghurutban is, ahol szintén az eredménytelen inger lesz a kulcstünete. Jó szere a megfázásnak és a szénanáthának, ahol a reggeli görcsös, végeláthatatlan tüsszögőrohamra lesz hasznos segítség. A különféle görcsös állapotok, izomrángás, akaratlan mozgás esetén is jusson eszünkbe. Nagyon fázós, szabad levegőn, a hidegtől, huzattól, valamint reggel rosszabb az állapota.

(Szerk: E. Zs.)

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Aranyér e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Gyomorpanaszok, reflux e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024