Utazás, tengeri betegség

Amikor a róka valóban nem utazik

Itt a nyár, és a tél óta tervezgetett nyári utazás.

 • Amikor a róka valóban nem utazik

  Amikor a róka valóban nem utazik

Az áhított célig az utat általában járművel tesszük meg. Legtöbben csak nevetgélünk a repülőgépen, az ülés támlájába rejtett hányózacskón, de annak, aki a tengeri, vagy utazási betegségtől szenved, az út sajnos rendkívüli megpróbáltatást is jelenthet. És sokszor tényleg előkerül a zacskó.

Milyen tünetekkel jár az utazási betegség?

Mindenki emlékszik az első elszívott cigaretta után jelentkező szédülés, sápadtság, szívdobogás érzésére. Ezek a tengeri betegség gyakori tünetei is. A test helyzetét és a mozgást a belső fül és a szem együttesen érzékeli. Egy dülöngélő hajó belsejében pl. a belső fül egyensúlyszerve (labirintusszerv) érzékeli a hullámok mozgását, de a szem nem. A két szerv eltérő jelzéseket küld az agynak, és felborul a rendszer. Csak feltevések léteznek arról, hogy a két érzékszerv, és a testben lévő egyéb mozgásérzékelő receptorok közül melyik játszik szerepet leginkább a tengeri betegség kialakulásában. Az, hogy világtalanok is lehetnek rosszul mozgó járművön arra utal, hogy a belső fül a felelős leginkább. Mások viszont már egy hajó képétől is öklendeznek. A vita máig nyitott tudományos körökben is.

Az érdekesség kedvéért vegyük sorra, milyen szervek vesznek részt a mozgás érzékelésében

 • a belső fül a mozgást, a gyorsulást és a gravitációt jelzi,
 • a szem a test térbeli helyzetét (pl. fejjel lefelé) és a mozgás irányát,
 • a talpon és egyéb helyeken lévő nyomásérzékelő receptorok azt, hogy melyik testrész érintkezik a talajjal/felülettel
 • az izmok receptorai érzékelik, hogy melyik testrész mozog
 • és az agy jól-rosszul értelmezi ezeket a jeleket.

Tippek az utazás betegség leküzdésére

A szemet rövid ideig be lehet csapni, ilyenkor segíthet, ha egy fix pontot, vagy a horizontot nézzük. Így a szem is követi a jármű mozgását. Gyerekkel utazva érdemes „Ki lát először” játékot játszani, ez eltereli a kicsik figyelmét, és kifelé néznek az autóból. Autóban általában jobb az első ülésen ülni, és a legrosszabb, amit tehetünk, az olvasás menet közben. A friss levegő jól eshet, érdemes felmenni a hajó fedélzetére, vagy letekerni a kocsi ablakát. Egy rövid pihenő hamar visszaállítja a megzavart érzékelést, főleg gyermekeknél. Annyi útmenti játszótér van már, pár perc szaladgálás után el lehet ismét indulni. Útközben, ha a gyermek rosszullétre panaszkodik, sápadt, egy keksz enyhítheti a gyomorpanaszokat. Fontos persze a nyugodt vezetés is, a gyakori fékezések csak rontják a helyzetet. A szénsavas ásványvíz felnőtteknél nagyon jó a háborgó gyomorra, de mindenki maga tudja, mi csillapítja a rosszullétét. Hányás után mindenképpen fontos a folyadék pótlása. Talán ez az a pillanat, amikor adhatunk egy korty kólát a kicsiknek is. Valamiért a kóla+ropi a legjobban bevált háziszer kombináció a hányásra. Mindig érdemes úgy elindulni, hogy legyen valami a gyomrunkban, mert ha ki is kell adnunk később,…. jobb, ha van mit. 

Egy átszédelgett, esetleg hányással töltött utazás után megérkezni sem olyan öröm. És ki akarná az első estéjét egy hotelban tölteni, rehidratáló folyadékot szopogatva és kekszet rágva bor és ínyencfalatok helyett?

 A kicsik különösen érzékenyek, és akinek már érkezett nem várt áldás a nyakába a hátsó ülésről, tudja, hogy ezt a problémát komolyan illik venni. Érdekes, hogy csecsemők ritkán lesznek rosszul mozgó járműben, ez inkább a totyogók, óvisok és kisiskolások problémája. Sajnos az utazási rosszullétre kapható hagyományos gyógyszerek gyakran bódító hatásúak, és ezért különösen gyermekeknek nem is szívesen adjuk be. Az érzékszervek által közvetített ellentmondó jelek bizonyos ingerületátvivő kémiai anyagok (ezek az agy és a központi idegrendszer „postásai”) termelődését befolyásolják az agyban. A gyógyszerek általában ezeket gátolják. De azért a megoldás nem csupán a hányózacskó. A homeopátia egy sor olyan szert ismer, amely az egyéni tünetek alapján enyhíti az utazási rosszullétet. Mert mint minden külső ingerre, erre is különbözőképpen reagál a szervezetünk.

Aki úgy érzi magát, mint az első cigi után, annak a homeopátia a hasonlóság törvénye alapján gyakran dohány növényből, Tabacumból készült szert rendel a tünetek enyhítésére. Vannak olyanok is, akik hányás után rögtön éhesek, de a szédülést csak fekve viselik el, ők a Petroleum alapanyagú golyót válasszák. Aki épp ellenkezőleg, az étel látványára is rosszul lesz, a COCCULUS INDICUS​​-ból készült szertől várhat javulást. A másnaposságra emlékeztető tünetek a hánytatódióból, NUX VOMICA​-ból készült szerre reagálnak legjobban. Ez utóbbi természetesen az ital okozta másnaposságra is jó. A repülő váratlan le-föl emelkedésénél, ha a gyomrunk hirtelen a torkunkba ugrik, a BORAX alapanyagú golyó vált be, ez megelőzésképpen is szedhető.

Létezik több, jól bevált szert tartalmazó komplex készítmény is, mely bódító mellékhatások nélkül adható kisgyermekeknek és időseknek egyaránt. A komplex tabletták megelőzésként is szedhetők.

Utazzunk gondtalanul, és hagyjuk otthon a rókát!


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Hasmenés, hányás, hányinger homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Émelygés és hányás e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Gyomorpanaszok, reflux e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024