Köhögés

Mikor csillapítsuk a köhögést?

Egy gyermekgyógyász gondolatai a köhögéscsillapítás kapcsán

Értsük meg jobban, mikor, miért köhögünk és mikor, mit érdemes segítségként választani! Gyermekgyógyászként és homeopataként az egyik legnagyobb kihívást a köhögő betegek ellátása jelenti. A köhögést kiváltó okot, a csillapítás vagy nem csillapítás közötti határt megtalálni, bizony nem egyszerű feladat.

Mi is az a köhögés?

A köhögés nem maga a betegség, hanem egy tünet, melyet számos kiváltó ok, betegség idézhet elő. Leggyakrabban légúti fertőzéseknél lép fel, beleértve a torok, a garat és a gégegyulladásokat is, de okozhatják légúti szűkület, arcüreggyulladás, idegen anyagok, légszennyezés, vegyi anyagok, belgyógyászati betegségek, mint a szívbetegségek, a tüdőembólia, daganatok. Nem hagyható ki a dohányzás sem, mely irritáló és tüdőt károsító hatásánál fogva a felnőttkori köhögés egyik leggyakoribb oka. Számos gyógyszer mellékhatása lehet a köhögés, és nem ritkán pszichés tényező vagy reflux van a háttérben.

Maga a köhögés folyamata egy rövid, mély belégzés után, zárt hangrés mellett végzett erőltetett kilégzés, amikor is a légutakban megnövekedett nyomás hirtelen megnyitja a hangrést, és a nagy erővel kiáramló levegő magával sodorja a légutakat izgató anyagot, a felesleges váladékot. Ez a folyamat egy bonyolult reflex eredménye.

A reflex során a légutakban elhelyezkedő receptorok érzékelik a belső környezet megváltozását, a kémiai és fizikai ingerek jelenlétét (por, nyálka stb.) és jelzést küldenek az agyban elhelyezkedő „köhögési központok”-nak. A köhögést csillapító szerek egyik csoportja ezt a bejövő jelzést gátolja meg. A központból a tüdőbe, a légcső, a hangrés és a rekesz felé visszamenő idegi rostok kiváltják a köhögés összetett folyamatát. Egyes gyógyszerek a központ ingerelhetőségét csökkentik, míg mások a visszamenő rostok jelzéseit gátolják.

A köhögésben használt gyógyszerek másik csoportja (köptetők),  a kórosan felszaporodott váladék elfolyósítását végzik, hogy ezáltal az könnyebben kiürülhessen. Ebből következik, ha váladékoldó szert adunk, nem jó a köhögés reflex ívébe beavatkozni (köhögést csillapítani). 


Mivel a köhögés egy hasznos, védekező mechanizmusa a szervezetünknek, meggondolandó, mikor csillapítsuk. Amikor a beteget már nagyon gyötri, pihenésében gátolja, persze, hogy be kell avatkoznunk. Segíteni kell a száraz, fullasztó ingerköhögésnél is. A felső légúti betegségeknél inkább a váladékoldást javasolják. Gyakran javaslom ezt a betegeimnek nappalra és csak éjszakára ajánlom a csillapítást, elfojtást. 

A köhögő kisgyermek gyakran hány, hamar kimerül, náluk még fontosabb a megfelelő gyógyszer kiválasztása. Sajnos a legtöbb forgalomban lévő köhögésre adható szer, szirup korhatárhoz kötött, így pont a legérintettebb korosztálynak, a kisdedeknek nem tudjuk adni. Ilyenkor próbálkozhatunk a nagymamáink házi praktikáival, a különböző mellkasi pakolásokkal, inhalálással esetleg gyógyteákkal, fürdőkkel. Igen hasznos és évszázadok óta bevált (nálam évtizedek óta) a homeopátiás kezelés, a homeopátiás gyógyszerek használata. Számtalan szerből választhatunk a különböző megjelenésű köhögésekre, figyelembe véve a páciens aktuális állapotát is (ezek az ún. monoszerek, melyek egyetlen kiindulási anyagból készülnek). A megfelelő monokomponensű szer kiválasztása még egy rutinos homeopatának is nagy kihívás. Éppen ezért jó ilyenkor a homeopátiás komplexekhez nyúlni, melyekben a leggyakrabban használt monoszereket egyesítették, lefedve a különböző típusú köhögéseket. A komplexekben lévő kiindulási anyagokat több százszorosára hígítják fel a gyógyszerkészítés során (nem kihagyva az ütverázást), hogy a végeredmény egy hatékony, köhögésre adható szer legyen, káros hatás nélkül. De nem csak a köhögésre hatnak ezek a komplexek, hanem a kiváltó betegség (hurut például) leküzdésére is serkentik a szervezetet. 

Az egyik ilyen komplex a Drosetux Neo, melyet a gyakorlatomban igen sokszor használok száraz, rohamszerű, köhögésnél, akár krupp esetében is. Nagyon nagy előnye, hogy egészen fiatal csecsemőkortól adható, amit kevés köhögésben használható gyógyszerről mondhatunk el. 

Alkalmazásánál nem kell döntést hozni a mikortól és meddig csillapítsam a köhögést kérdésében, ugyanakkor egy nagyon hatékony gyógyszer a kezünkben a kis csecsemők számára is.

Még ha olyan jól működő gyógyszerünk is van, mint a Drosetux Neo, a köhögős beteg orvosi vizsgálata szükségessé válhat, különösen a csecsemőkorban, vagy a későbbi időszakokban az elhúzódó vagy állandóan visszatérő köhögéseknél. 


dr. Sebő Zsuzsanna

gyermekgyógyász főorvos


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024