Dohányzás, alkohol, szenvedélybetegségek, másnaposság

Dohányzásról leszoktatás homeopátiás segítséggel 1.

Sokan vannak úgy a dohányzással, hogy már számtalan alkalommal megpróbáltak megszabadulni ettől a káros szenvedélyüktől, de még ha sikerült is megtenniük, idővel visszaszoktak rá.

Miért olyan addiktív a cigaretta? A cigaretta a dohány (Nicotiana tabacum) növényből készül, amely a nikotin alkaloidát is tartalmazza, amely fogyasztásakor kezdetben élénkséget, izgatottságot, a figyelem fokozódását, fokozott koncentrációt vált ki, egyben étvágycsökkentő hatású is. A későbbiekben nyomottabb állapot jelentkezik, amely újabb cigaretta gyújtására készteti a dohányost. A nikotinmolekula hatására az agyban dopamin szabadul fel, amely jutalmazó hatással bír, kellemes közérzetet biztosít, és a kokain- és heroinfüggőséghez hasonlóan függővé tesz.  

Sokan azért nem szeretnék abbahagyni a dohányzást, mert szinte ez az egy indok arra, hogy egy szigorú munkarendből kiszakadjanak pár percre (erre tipikus példa az egészségügy, a vendéglátás, a kiskereskedelem, valamint az irodai dolgozók világa) és így tudják elviselni a hosszú munkanapokat, túlórákat.

Mások azért félnek letenni a cigarettát, mert azt figyelték meg az ismeretségükben, hogy aki ezt teszi, az mértéktelenül kezd el enni, és könnyen elhízik. Ennek a pótcselekvésnek az oka, hogy a cigarettára szokásra való fogékonyságunk elsősorban a kora gyermekkorban gyökeredzik. A háttérben az orális pszichoszexuális fejlődési szakaszban (születéstől egy éves korig) való elakadás állhat, amikor ideális körülmények közt a csecsemő a szopás és a harapás által élheti meg az élvezeteket, „bekebelezheti a világot”, hozzájuthat az édes anyatejhez, ill. ismerkedhet az édesanyjával és a környezetében lévő mikrovilággal. Ha ez nem így történik, és rossz választ ad a környezet az orális szakaszban, akkor fixáció történik, orális személyiségkarakter alakulhat ki. Ez akkor is így történik, ha túl korai az elválasztás, az esetben egy örök hiány és frusztráció, félelem rögzülhet a gyermek sejtjeibe, lelkébe, aki veszélynek élte meg az anyai test melegének és megnyugtató illatának hiányát, valamint a táplálás és saját szükségletei kielégítésének időszakiságát és korlátozottságát. Patológiás esetben ebben az időszakban alakul ki a függőségekre való fogékonyság (cigaretta, alkohol, drogok, étel, csokoládé, szerencsejáték, stb.) is. A kis adag slukkokkal valójában egy olyan nagymértékű halálfélelmet „darabol fel” kis félelmekre a dohányos, melyet egy korai életszakaszában már megélt és így próbál tudattalanul feloldani. 

Ha eldobjuk a cigarettát és helyette evéssel tompítjuk a cigaretta iránti igényünket, az esetben az agyunkban endorfin termelődik. Amikor csokoládét vagy fagylaltot, süteményt, cukros péksüteményt fogyasztunk a kimaradt cigarettamennyiség helyett, az ideiglenes nyugalommal és megelégedettséggel fog eltelíteni minket, de mivel ez sok esetben ugyanolyan rendszeres tevékenységgé válhat, mint ahány alkalommal rágyújtottunk egy cigarettára, ez a plusz kalóriabevitel könnyen extra kilók gyors felszedéséhez vezethet és a ruhaméretünk és önképünk is számunkra előnytelen irányba változhat.

Ha mindezt szeretnénk elkerülni, ragadjuk meg a problémát a gyökerénél! Szerencsére a homeopátiának erre is vannak megoldásai. Amennyiben az egyéni tünetképnek megfelelő homeopátiás gyógyszert választjuk ki, az esetben nem csak a tünetekre keresünk enyhítő részmegoldásokat, hanem maga a testünk-lelkünk teljes állapota fog kedvezően változni a kezelés hatására. Elképzelhető, hogy több szerre vagy több potenciára (hatáserősségre) lesz szükségünk egy kezelési folyamat során, így ha biztosak szeretnénk lenni a sikerben, forduljunk homeopata szakemberhez, ill. vegyük figyelembe az életmódunk ritmusát, az élethelyzetünket, a fennálló egyéb betegségeket is, ha belevágunk egy hasonló életmódváltásba. Orvosi kivizsgálást is vegyünk igénybe adott esetben. A tartós sikert és az eredményes kezelést minden esetben az egyéni sajátosságokat és tüneteket figyelembe vevő személyre szabott kezelés fogja tudni garantálni. 

Ha szeretnénk megszabadulni a cigarettától, akkor az alábbi szerek lehetnek  segítségünkre a leszokásban:

NUX VOMICA​5 CH: segít a testben felgyülemlett méreganyagok kiválasztásában. Ez a hatóanyag különösen alkalmas stresszes, felgyorsult „menedzseréletet élő” személyek kezelésére, akik az életet nagy versenynek tekintik, sok-sok  ambíciójuk van és állandó versenyfutásban állnak az idővel. Sok kávét és egyéb stimulánst fogyasztanak (bor, sör, pálinka). Sokat esznek. Sokszor ingerlékeny, lobbanékony természetűek. Sokat köhöghetnek.

ARGENTUM NITRICUM​ 9 CH: segít annak megelőzésében, hogy a dohányos édességgel kárpótolja magát a cigaretta elhagyása után. Olyanoknak különösen alkalmas, akik ideges, nyugtalan természetűek, állandóan sietnek valahova. A dohányfüggőknek rendkívül hasznos homeopátiás gyógyszer.

CALADIUM SEGUINUM 5 CH: általánosan segít a dohányzás szokásától megszabadulni. Idegrendszeri zavarokkal küszködhet, amely a túl sok elfogyasztott dohánytermék következménye. Szellemileg kimerült. Dohányzás helyett hajlamos lehet nassolni. 

LOBELIA INFLATA 5 CH: a dohányzással szemben érzett vágy csillapítása érdekében alkalmazható. Tágabb értelemben a hosszútávon folytatott dohányzás káros hatásait segít közömbösíteni, így a memóriaproblémákat, a krákogást, köhögést és a szexualitással összefüggő panaszokat. Gyakori köhögés jelentkezhet. Fél, hogy megfullad, amikor légszomja van.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ CH: segít az idegesség csillapításában és a hangulatváltozás csökkentésében, amennyiben szorongásos állapotok állnak fenn. 

TABACUM​ 5 CH: segít a nikotinéhség legyőzésében. Az elvonástól esetlegesen jelentkező mellkasi szorongást, félelmet, pánik érzetet csökkenti . Nem képes az elmélyült munkára vagy tanulásra. Izgatottság állapota, majd apátia követheti egymást. Köhögés.

A fenti szerek adagolására vonatkozó tudnivalók:

A Lobelia (5 CH) szert minden olyan esetben érdemes adagolni, amikor a dohányzás iránti vágy jelentkezne.

A NUX VOMICA​ (5 CH), ARGENTUM NITRICUM​ (9 CH), GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (9 CH) szereket annak függvényében alkalmazzuk napi 2-3 alkalommal, hogy milyen régóta áll fenn a dohányzás, mint szokás és naponta hány cigarettát szívtunk el. Minél hosszabb ideje dohányzunk vagy minél több szál cigit szívtunk naponta, annál gyakoribb lehet a napi adagok száma, de az szerfajtánként ne haladja meg a 3-3 adagot/nap. Mihelyt a tüneteink enyhülnek, ritkítsuk az adagok számát napi kétszeri, majd egyszeri adagolásra, mielőtt leállnánk a kezeléssel, amikor elértük a kitűzött célt.

Nagyon erős nikotinfüggőség esetén kombinálhatjuk a homeopátiás kezelést fitoterápiás megoldásokkal, amellyel a kihagyott nikotinmennyiséget tudjuk közömbösíteni. A kezelés időtartama a tartós eredmény érdekében legalább 3 hónapig tartson ez esetben.

A dohányosoknak mindig C és E vitaminhiány van a szervezetükben, így érdemes olyan táplálékkiegészítőket fogyasztani párhuzamosan a leszokással, amely ezekben a vitaminokban gazdag, így segítve a szervezetünk biokémiai folyamatait a regenerálódásban.

A gyógyszereket megvásárolhatja a gyógyszertárakban. A homeopátiás szereket forgalmazó patikák listáját itt találja meg.


Forrás:

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás Gyógyszertan (Remedium Kiadó, 1996)

https://www.soin-et-nature.com/en/1618-kit-for-homeopathic-stop-smoking-tobacco-boiron.html

http://s-scrutton.co.uk/Why_Homeopathy/illness-s-z/smoking.html?fbclid=IwAR2szMhfhbMPLaHqjmgKl5hlkbYyWlg13l79QGRLxrWN5b8_sFTdnSdT1Qw

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/nikotinfuggoseg


Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024