Köhögés

Száraz köhögés – holisztikusan

Akkor köhögünk szárazan, nyálka felköhögése nélkül, amikor a légutak gyulladtak.

 • Száraz köhögés – holisztikusan

  Száraz köhögés – holisztikusan

Ezt okozhatja egy arcüregből a garaton csorgó váladék, vírusfertőzés, egy este füstös helyen, és még számos más dolog is. Ha sokáig tart, 2-3 hétnél tovább, feltétlenül ki kell vizsgálni mi áll a háttérben. Néha ez lehet gyógyszer mellékhatás is, pl. egyes vérnyomáscsökkentőké. Az éjszakai száraz köhögést okozhatja reflux is.

Háziszerek köhögésre

Meleg, mézes citromos limonádé, legalább 3x naponta. A szűnni nem akaró ingerköhögésre nyugtató hatású, ha friss gyömbért rágcsálunk, egy csipet sóval megszórva. Ha ez nem kivitelezhető, akkor reszeljük le a gyömbért, és adjunk hozzá meleg vizet. Teaként ihatjuk, mézzel.

A szőlőlé mézzel szintén enyhíti a rohamokat, főleg lefekvés előtt.

Felszakad a köhögés a következő keveréktől:

1 csésze tejet melegítsünk pár percen keresztül a teáskanálnyi  kurkumával és egy csipet sóval (hát, az íze nem egy kulináris élmény) A kurkuma természetes antiszeptikus szer, talán ezért is esznek belőle annyit Indiában.

A szoba levegőjét tartsuk párásan, ha nincs párologtató, egy tiszta, vizes törülköző is megteszi a fűtőtesten. A gyulladt légutaknak kimondottan jót tesz a séta a ködben, ha nem túl hideg az idő.


A köhögés homeopátiás szereit már tárgyaltuk a gége és légcsőhurut kapcsán

A száraz köhögésnél, ha nincs időnk, adható a következő kombináció: 5 golyócska mindegyikből naponta 2-3x5 szem: 

DROSERA​ 15 CH

SPONGIA ​ 9 CH

CUPRUM METALLICUM​ 9 CH


Egyéb fontos homeopátiás szerek száraz köhögésre

ACONITUM NAPELLUS​: a köhögés hirtelen, sokszor éjjel kezdődik, hirtelen lehűlés, hideg szél, vagy érzelmi megrázkódtatás hatására. 

BELLADONNA​: ez a fajta köhögés is hirtelen indul, és jellemzője a viszkető érzés a torokban. Annyira erőteljes rohamokban jön, hogy a beteg feje szét akar robbanni. Az arc vörös és meleg.  

BRYONIA​: ilyenkor a köhögés nagyon gyorsan megy lefelé, és fájdalmas. A beteg nyomja a mellkasát köhögés közben. Gyakran jár emésztési panaszokkal, a száj száraz és a beteg szomjas. Csak feküdni szeretne, és nem túl kedves. 

CHAMOMILLA VULGARIS​: ha valaki dühbe gurul, és utána kezd el köhögni (főleg gyerekek, egy kiadós hiszti után) a Chamomilla jó szolgálatot tehet. A köhögés este 9 körül nagyon erőteljes. 

FERRUM PHOSPHORICUM​: rövid, csiklandozó, kezdődő köhögés esetén. Olyankor adjuk, ha nincsenek más szerre jellemző tünetek, és a tünetek fokozatosan alakulnak ki. 

NUX VOMICA​: a köhögés szét akarja vetni a mellkast, és gyakran egy nagy büfögéssel végződik. Majdnem mindig fejfájás is kíséri. Rosszabb reggel. A beteg fázik. 

PHOSPHORUS​: a köhögés mellett a beteg nagyon gyorsan bereked. Hideg vizet akar inni, ami ha megmelegszik a gyomorban, émelygést okoz.     

RUMEX CRISPUS​: irritáló, szakadozott köhögés. Az is kiváltja, ha valaki a torkához ér. Kis mennyiségű, habos váladékot köhög fel. A mellkas bal oldala fáj.  

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024