Köhögés

Köhögésre homeopátia!

Ha a régi cukorkareklám mintájára fogalmazzuk meg, mi a köhögés szerepe a szervezetben, egyszerűen ennyi: a köhögés az alsóbb légutak kéményseprője.

 • Köhögésre homeopátia!

  Köhögésre homeopátia!

A légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekező reflex. Az idegen anyagot kb.1000 km/óra sebességgel űzi ki a  hörgőkből.

A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár sokszor nagyon kellemetlen, mégis hasznos jelenség. Sokféle formában mutatkozhat. A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, de van, amikor kifejezetten káros, hiszen a váladék nem tud a légutakból kiürülni.

Megkülönböztetünk száraz, hurutos, mély és felületes köhögést. Mostanában sokan köhécselnek napokig, szárazon, fájdalmasan. Fontos, hogy ha nem javul az állapot, mutassuk meg orvosnak a torkunkat, mert a köhögésnek sokféle oka lehet. Intő jel az is, ha valaki fullad, vért köp, vagy indokolatlanul rossz a közérzete.

Milyen homeopátiás szer segíthet száraz köhögés esetén?

ACONITUM NAPELLUS​ segíthet egy hideg napon, vagy érzelmi trauma után jelentkező köhögésen. Az inger állandó és fájdalmas. Jellemző, hogy meleg szobába érve kezdődik.

BELLADONNA​ a megfelelő szer, ha a torokban csiklandozó az intenzív köhögési inger, és fejfájás kíséri.

A lefelé húzódó fájdalmas, száraz köhögés, szájszárazsággal, javulhat a BRYONIA​-ától. Jellemző, hogy a beteg a mellkasára szorított kézzel köhög, és pihenésre, egyedüllétre vágyik.

Különös tünet, ha egy rekedt, köhögő beteg tea helyett hideg vizet kíván, gondoljunk ilyenkor a PHOSPHORUS​-ra. Nevetésre is rosszabbodik.

Hideg vízre javul a COCCUS CACTI​ állapot is. Erős rohamoknál ajánlott, ahol a gége viszket és piros az arc. Csalóka a neve, nem kaktusz növényből, hanem egy bíbortetű nevű állatból készül. 

Csengő köhögésnél a rézből készült CUPRUM METALLICUM​, ugatónál a SPONGIA ​a, mélyről jövő, fémesnél a CAUSTICUM​ segíthet. A Causticumnál sokszor jellemző még az is, hogy köhögésnél elcseppen a vizelet is.

Ha nincs ötletünk, az alábbi hármasfogatot bármikor kipróbálhatjuk:

DROSERA​ 15 CH (itt az öklendezés gyakori kísérőtünet)

SPONGIA ​ 9 CH

CUPRUM METALLICUM​ 9 CH

Szedhetőek egyszerre, napi 1-3x5 szemmel.

Ha hurutos a köhögés, a homeopátiás bogyók mellett ne feledkezzünk el a természetes módszerekről sem. Fontos a gyakori ivás, hiszen ez oldja a váladékot. Segíthet a kálcium-tabletta, és a gyógyteák közül a bodza, amelyik nem zavarja a homeopátiás szerek hatását. A Salvus vizes inhalálás is nagyon jó nyákoldó. A tejtermékek és a keményítő fokozzák a váladék mennyiségét. A keleti ízek rajongói kipróbálhatják a mézes gyömbérteát is. Egy centis gyömbért reszeljünk le és főzzük fél liter vízben 20 percig. Fogyasszuk mézzel. Jó hatású mellkasi pangás esetén.

Nedves köhögésre az IPECA​ az egyik gyakori szer, főleg kicsiknél. A felköhögött váladék gyakran hányást okoz, és furcsa ellentmondás, hogy a hányás mellett is tiszta a nyelv. A hörgőket kiválóan tisztítja.

ANTIMONIUM TARTARICUM​ tüneteknél nagy mennyiségű, szörcsögő, nehezen felszakadó, sűrű váladék van a légutakban. A lélegzetvétel is hangos a nyáktól. Fekvő helyzetben rosszabbodik az állapot, de a beteg nagyon aluszékony.

Van olyan is, hogy nappal hurutos, éjjel száraz, ingerlő a köhögés. Két szerre ez különösen jellemző. Az egyik a PULSATILLA PRATENSIS​, itt kulcstünet, hogy szabad levegőn csökken a köhögés, és extrém módon nem akar inni az ember.

A MERCURIUS SOLUBILIS​ állapotot nyálcsorgás, és egy fura nyelvtünet jellemzi. A petyhüdt nyelven látszik a fog lenyomata. Ilyenkor tényleg betegnek érezzük magunkat, rossz ízű a száj, kellemetlen a lehelet.

Ha nincs jellemző tünetünk, köhögésre mindig kéznél van a köhögés komplex szirup, ahol a gyakori szereket egy készítménybe rakták össze. Érdekesség, hogy a szirupot nem kell lenyelni, ha nem szeretjük az édes ízét, elég a szájban tartani, és kiköpni. Kicsiknek vízben oldva is adható.

 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Köhögés, hörghurut homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024