Jól vagyok!

Tudod, hogyan kell biztonságosan inhalálni?

Nagyanyáink titkai mai köntösben! Mikor jó és mikor nem a gőzölés?

A gőzölés eredményes lehet a felsőlégúti és arcüregeket érintő allergiás megbetegedés tüneteinek enyhítésében, valamint többféle bőrállapot kezelésében. Azonban sok veszélyt is hordoz, így -mint minden más házi praktikánál- használata tudatosságot és körültekintést igényel. 

A belélegzett meleg gőz egyrészt nedvesíti az arc és orrüreg járatait.Az extra nedvesség enyhítheti az irritációt az orrmelléküregekben és fellazítja a nyákot, így az orrmelléküregek tisztulása könnyebb. Másrészt a gőz belélegzése bizonyos fokú hőstresszt jelent a tüdőnek. Ennek a hő által kiváltott stressznek köszönhetően a tüdő légáteresztő képessége fokozódik, valamint növekszik a légzéstérfogat, a vitál kapacitás, a légáramlás és a kényszerkilégzési tüdőtérfogat. (Laitinen et al., 1988). A forró levegő belélegzése erősíti az immunrendszer első védelmi vonalát azáltal, hogy közvetlenül gátolja vagy letiltja a virionokat alégutakban, ahol először behatolnak, és ezen felül elősegíti a nyálkahártya-ciliáris kiürülést, amely gőz belélegzésével tovább javítható (Gujrathi et al., 2016).

A gőz inhalálás önmagában nem gyógyítja meg a felsőlégúti vírus és bakteriális fertőzéseket, de a tünetek enyhítéséhez nagyban hozzájárul.

Bőrápolásban nem csak pórustisztítás előtti felpuhításra alkalmazható a gőz. Minden olyan bőrállapot jól reagál rá, amikor a faggyú ürülése valamiért akadályozott és a bőrön sok zárt komedó, vagy faggyúciszta képződik. A meleg pára hatására a pórusok mérete átmenetileg megnő, a faggyú felpuhul, könnyebben ürül a bőr felszínére. Továbbá a gőzölés után a bőr befogadóbbá válik a további ápolásra. Nem szabad azonban túlzásokba esni. Elegendő hetente egyszer alkalmazni az arc átgözölését. Értágulatos, rosaceás, vagy erősen száraz bőrre pedig egyáltalán nem javasoljuk ezt a módszert. 

A gőzölés hatásosságát nagyban fokozza, ha a párával együtt fertőzésgátló, váladékoldó, gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is belélegzünk. Ezeket a hatásokat pedig a jól megválasztott illóolajok, vagy gyógynövény szárítmányok biztosítják. 

Mivel inhaláljuk akkor?

A szárított kamilla, levendula, körömvirág, kerti kakukkfű kiváló gyulladáscsökkentő, mind légúti, mind a bőr gyulladásos tüneteinél.

Illóolajoknál legyünk fokozottan óvatosak, mert ezek nagyon erős koncentrátumok. Kb. 1,5 liter vízhez 3-7 csepp illóolajnál többet ne adjunk.

Mivel érdemes próbálkozni?

 • Eucalyptus globulus
 • Eucalyptus radiata
 • Melaleuca alternifolia
 • Thymus vulgaris 

A felsorolásból nem véletlenül maradtak ki a borsmenta és más mentafajták. Bár felnőtteknél 1-2 csepp jó szolgálatot tehet egy keverékben, de 6 év alatti gyereknél nagyon veszélyes a borsmenta. Könnyen légzésgörcsöt okozhat. Tehát jobb inkább megjegyezni azt a szabályt, hogy borsmenta illóolajjal NEM inhalálunk!

És ha már a gyerekeknél tartunk, akkor itt az ideje, hogy a gőz inhalálás biztonságának kérdéséről is beszéljünk. 

A forró edény, forró víz, erősen illatos, forró gőz minden évben több forrázásos baleset okozója. Az inhalálás szabályait nagyon szigorúan be kell tartani és akkor a kockázatok megegyeznek bármilyen konyhai tevékenységével. 

Szóval hogyan is kell(ene) inhalálni?

Felnőttek és 10 évnél idősebb gyerekek esetében:

Felforralunk egy nagyobb edényben 1,5-2 liter vizet. Levesszük a tűzről és beleállítjuk a mosogatóba, vagy nagyobb fürdőszobai mosdótálba. Hozzáadjuk az illóolajat, majd egy törölközőt borítunk a fejünkre és felszálló illatos gőz fölé hajolunk. Nem szabad túl közel hajolni, nem cél, hogy a gőz égesse az arcot, vagy az illóolaj irritálja a szemet. Ha az edény a mosogatóban van, nem rántjuk magunkra, nem borul fel stb. 

Gőzölési idő: 5-10 perc. Ismételhető naponta max. 4 alkalommal. 

Kisgyerekek vagy babák esetében a művelet úgy néz ki, hogy: 

 1. a kisgyermek egy másik felnőtt felügyelete alatt van, vagy biztonságban a járókában, miközben felforraljuk a vizet. Gyerekek esetében vagy szárított kamillát, vagy max. 3 csepp Eucalyptus radiata illóolajat adjunk a vízhez. 
 2. Ha az inhalálással egyidőben a babát meg is fürdetjük, akkor még a forralás előtt elkészítjük a fürdővizet. Ha van segítségünk, akkor a másik felnőtt elkezdi fürdetni a gyermeket.
 3. A forró vizet beleöntjük a bedugózott mosdóba és becsukjuk a fürdőszoba ajtaját. 
 4. A fürdőszobában szálló gőz elegendő, nem kell külön a forró víz fölé hajolni a babával. Ha egyedül vagyunk a babával, akkor csak azután vesszük ki a járókából, ha már a forró vizet a mosdóba öntöttük, ahol nem éri el. 
 5. Ha nem fürdetünk, akkor a konyhában a mosogatóba állítjuk az edényt, becsukjuk az ajtót és azután visszük csak be a gyereket, hogy a gőz betöltötte a helyiséget. 


Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022001049#sec3 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024