Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Last minute tippek allergiára

Hogyan éljük túl az parlagfűszezont?

Nem túlzás kijelenteni: még mindig tombol az allergiaszezon. A parlagfűtől szenvedők számára a nyár vége igazi kínzás lehet. Ha már mindent megpróbáltunk, de a helyzet nem javult, íme néhány last minute tipp és kíméletes megoldás az elkövetkező néhány, pollenben gazdag napra dr. Sebő Zsuzsanna gyerekgyógyásztól.

1. Óvatosan a provokáló anyagokkal!

Lehetőleg ne együnk azokból az élelmiszerekből, amelyek keresztreakciót válthatnak ki a parlagfű allergiával. Bár a nyár utolsó napsugarai mellett igen csábító lehet egy szelet görögdinnye, ezt mégsem javasoljuk, ahogy a sárgadinnyét sem. A kerülendő listán szerepel még a banán, a cukkini, az uborka, a mák és egyes fűszerek is. A szezonban mindenképp kerüljük ezeket, de a komoly allergiában szenvedők jól teszik, ha máskor is inkább kihagyják az uborkasalátát és a mákostésztát, és ahogy minden pollenallergia esetén, következetesen kerüljük a mézfogyasztást is. Fontos személyre szabottan tájékozódni arról, melyek azok az ételek, amelyek keresztreakciót váltanak ki, azaz ugyanolyan tüneteket provokálnak, mint az az anyag, amire allergiásak vagyunk (pedig valójában ezekre az ételekre nincs is allergiánk).

2. Sós víz ereje

Ebben az időszakban az orrunkat naponta többször érdemes átöblíteni enyhén sós vízzel, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk. 

3. Áldásos hajmosás

Az esti tisztálkodásnál ne csak zuhanyozzunk és ruhát cseréljünk, hanem a hajunkat is alaposan zuhanyozzuk ki. Természetesen nem kell minden nap sampont használni, de a megtapadt polleneket mindenképpen száműzzük tiszta vízzel.

4. A ruhák kezelése 

Pollenallergiások ruháit, ágyneműjét, törülközőit tilos a szabadban szárítani, mert a szálló pollenek tömege tapadhat meg rajtuk. A mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd. 

5. Tiszta gyógymód

Az allergia komplex homeopátiás kezelése mindenképpen egy homeopata orvos kezébe való, de néhány tüneti szert konzultáció nélkül is kipróbálhatunk, amivel könnyebbé tehetjük a mindennapokat. 

HISTAMINUM​A hisztamin jelentős szerepet játszik a szervezetben lejátszódó allergiás folyamatokért. Kóros esetben a normálist jelentősen meghaladó mennyiségben szabadul fel. A belőle készült homeopátiás szer ezt csökkenti. Az allergia minden megjelenési formájánál érdemes 15-30 CH potenciában, hetente 2-3 alkalommal, vagy akár naponta szedni.

ALLIUM CEPA​-t akkor használjunk, ha a tüneteink ahhoz hasonlítanak, mint amikor hagymát szeletelünk. Átlátszó, vizes orrfolyás, az orrcimpa kivörösödik, sok tüsszögés, orrviszketés, erős könnyezés, a szemben égő viszkető érzés jelentkezik. 

Ha az orrdugulás dominál, APIS MELLIFICA​ a választandó szer, amely hatékonyan csökkenti az orr és a melléküregek nyálkahártyájának duzzanatát. Az ilyenkor jellegzetes szemhéj duzzanatot és égő könnyezést is elviselhetőbbé teszi. Ezek a tünetek javulnak hideg borogatástól, és romlanak a meleg minden formájától.

EUPHRASIA OFFICINALIS​ ami szóba jön, ha a szemtünetek a legkínzóbbak, és ha a csípő, maró könnyezést, bőséges, víztiszta orrfolyás kíséri, és ha a szemhéjak bedagadnak a széleik összeragadnak.

KALIUM IODATUM​-ot nagyon intenzív tünetek esetén alkalmazzunk, bő, vizes váladék, szinte folyamatos orrfolyás, az orrgyök bedugulása és itt jelentkező lüktető fájdalom esetén. Ezt is bőséges könnyezés kíséri, amely kipirosítja a szemhéjakat, amelyek meg is duzzadhatnak.

SABADILLA​-t szedjünk, ha heves tüsszögés rohamok, bőséges, vizes orrfolyás váltakozik orrdugulással, valamint homloktáji fejfájás és erős szemkönnyezés kíséri ezeket a tüneteket.  Nem ritka a szájpad viszketése sem. Ezen tünetek javulnak a meleg minden formájától, és romlanak a szabad levegőn és hidegben.

NUX VOMICA​-t olyan éjszaka jelentkező orrdugulásnál alkalmazzunk, amelyet reggel tüsszögés rohamok követnek. Itt is fennáll a bőséges orrfolyás. Jellegzetes, hogy ilyenkor nagyon érzékenyen reagálunk a szagokra, illatokra, és huzatra érzékeny vagyunk.

A parlagfű alapanyagú AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​ (Ambrosia) segít csillapítani az elviselhetetlen viszketést a szemhéjon, enyhíteni a szem égését és fájdalmát, valamint szabaddá teszi a „blokkolt, eldugult“ légutakat. 

A homeopátiás tüneti gyógyszereket 5-9-15 CH hígításban adjuk, tünetek, és azok intenzitásának függvényében, akár naponta többször is.

Számos egyéb homeopátiás gyógyszer is rendelkezésünkre áll az allergiás tünetek csökkentésére, és ezekből mindig egyénre szabottan kell választani. 

Bővebbet erről az idén megjelent, „Homeopátia dióhéjban” c. könyvben olvashatunk, amely írásunk egy részének forrásául is szolgált.

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024