Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

A szénanátha tüneteinek kezelése homeopátiával

A szénanátha leggyakoribb tünetei közé tartozik a vizes orrfolyás, az orrviszketés, a tüsszögés és az orrdugulás.

Gyakran kísérik a kórképet szemtünetek, így szemviszketés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás (szemkörnyéki ödéma formájában). Az allergiás tüneteket súlyosbíthatja több társbetegség, így kísérheti asztma vagy atópiás dermatitis (ekcéma) is.

Előfordul, hogy fáradtsággal, fejfájással, a koncentrálóképesség csökkenésével járnak a tünetek. Vannak, akik a kellemetlen nátha következtében ingerlékennyé és depresszióssá válnak, emiatt éjszaka sem tudnak nyugodtan pihenni. 

A panaszok súlyossága egyénenként, esetenként változhat, a legenyhébb tünetektől egészen már a munkaképességet is gátló súlyos megnyilvánulási formákig terjedhet.

A szénanáthából való teljes és tartós gyógyulás több szezon alatt érhető el, melyekre legalkalmasabbak a méregtelenítő kúrák és egyéni, testreszabott, ún. „alkati” homeopátiás kezelés. 


Hogyan csillapíthatóak az allergiás tünetek?

 • Az allergia tüneteit csökkentheti, ha tartózkodunk szezonban a húsfélék, a méz és a tejtermékek fogyasztásától.
 • Használjunk tengervizes orrspray-t és mossuk át az orrunkat naponta többször sós vízzel (Salvus víz)! 
 • Cseréljünk gyakran ruhát és ágyneműt (azokat ne szárítsuk ilyenkor a szabadban, ahol ráragadnak a pollenek). 
 • Mossunk gyakran hajat és járjunk rendszeresen só-kamrába, vagy ionizáljuk a levegőt sólámpával vagy sós víz párologtatásával.
 • Ha nyaralást tervezünk, válasszuk a tengerparti vagy hegyvidéki régiókat és kerüljük a pollenszennyezett, szmogos levegőjű területeket.
 • Figyeljünk oda a keresztallergénekre! A tavaszi fű- fafélék pollenjeire allergiások szezonban kerüljék a bab, lencse, zöldborsó, cseresznye, barack és szilva fogyasztását.
 • Akik az üröm pollenjére allergiásak, ne fogyasszanak a fekete üröm virágzása idején sárgarépát, petrezselymet, banánt, dinnyeféléket, zellert, napraforgót és borpárlatokat!
 • A legtöbben a parlagfű virágzásakor érintettek az allergiában, így akkor kerüljék a pollenekkel erősen szennyezett területeket és ne fogyasszanak ilyenkor görög- és sárgadinnyét, banánt, cukkinit, uborkát és mákot!


Az allergiától szenvedők kedvéért csokorba szedtük azokat a homeopátiás monokomponensű (tubusos kiszerelésű, patikában kapható) szereket, melyek szezonban, az allergia fellángolásakor is lefedik a leggyakoribb tüneteket. Íme:

ALLIUM CEPA​: maró, vizes orrváladék. Tüsszögés. Erős könnyezés. Fényérzékeny szem. Zárt térben, melegben erősödnek a tünetek.

ATROPA BELLADONNA​: hirtelen, nagy intenzitással megjelenő, heveny tünetek. Kivörösödött, gyulladt bőrfelület. Száraz nyálkahártyák.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​: kimerült, nagyon legyengült állapot. Heves tüsszögési rohamok. Maró, vizes, bőségesen ürülő orrváladék.

KALIUM BICHROMICUM​: orrmelléküreg-gyulladás. Orrdugulás sárgászöld, tapadós, nehezen kifújható orrváladékkal.

PULSATILLA PRATENSIS​: sárgászöld, nem maró, sűrű, ragacsos orrváladék. Bedugult orr. A beteg nem érez szagokat. Este és zárt szobában romlanak a tünetek. Sokszor nyitott szájjal alszik, ilyenkor kiszárad a szája. Szabad levegőn, hűvös időben enyhülnek a tünetei. 

SABADILLA​: görcsös, erőteljes tüsszögési rohamok. Orrdugulás. Bedugult fül érzete. Égő, kivörösödött szemek. Szájpadlás viszketése. Hideg levegőre erősödő tünetek.


Forrás:

Dr. Borbély – dr. Deák – dr. Hídvégi – dr. Katona – dr. Molnár – dr. Papp – dr. Sal – dr. Sebő – dr. Tóth: A homeopátia kézikönyve (Puedlo Kiadó)

Allergia – A szénanátha homeopátiás kezelése (CEDH Hungária Homeopátiás Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet) kiadvány

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás Gyógyszertan (Remedium Kiadó, 1996)


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024