Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Euphrasia

(szemvidítófű). Az Euphrasia tudományos neve a görög mitológiából származik, Euphrosine az egyik gráciaként a szépség, kellem, vidámság megtestesítője.

 • Euphrasia

  Euphrasia

 Görög neve ellenére azonban gyógyereje nem volt ismert az ókorban, nem ismerték jótékony hatását az arab orvosok sem.

A szemvidítófű 10-30 cm magas, kecses gyógynövény egyenetlen szélű levélkékkel, virágai párosak, kétajkúak, fehér, sárga és liláskék rajzolatúak. Az alhavasi és havasi sovány rétek növénye. A mészben szegény, szilikáttartalmú, savanyú kémhatású, sovány, humuszos talajon él. Életerejével képes a környezetében levő réti füveket elnyomni, ez magyarázhatja egyik német népi nevét, a „szénatolvajt” is.

Európában elsőként egy mantuai orvos, Matthaeus Sylvaticus említette meg a szemvidító terápiás hatásait a 14. század elején, majd évszázadokkal később I. Erzsébet idejében, Angliában vált teaként és kesernyés sörként különösen kedveltté.

A nagy füveskönyvek ezután már részletesen foglalkoztak a növénnyel, annak értékességét az a hit is erősítette, miszerint a „bíborszínű és sárga foltok és csíkok, amelyek a szemvidító virágján láthatók, nagyon hasonlítanak a szem különböző elváltozásaihoz (pl. szemvérzéshez), amelyek gyógyítására a növény jól használható”.

Az Euphrasia gyógynövényként általános gyulladás-csökkentő hatással bír, különösen a szemek kötőhártyáján és a bőr felszínén. Az is bizonyítást nyert, hogy allergiás érzékenység esetén, pl. szénanátha vagy ekcémás hajlam előfordulásakor eredményesen alkalmazható szer.
A homeopátiás gyógyszert a virágzó növényből készítik. Ez lehet az oka, hogy a szer jó hatással van a virágzó növényekkel szembeni túlérzékenység és a szénanátha kezelésében. Az Euphrasia a nyálkahártyára hat a legerősebben, különösen a szem, a szemhéj és a felső légutak nyálkahártyájára.

Az Euphrasia jótékony hatású a bőségesen és gyakran könnyező beteg számára, főleg ha allergia a panaszok oka. A gyermek szeme ilyenkor piros, duzzadt, és a gyakori viszketés miatt sokszor pislog, vakarja és dörzsölgeti a szemét.

A szem fényérzékeny lehet és a szemtüneket gyakran kísérheti híg, de nem irritáló orrfolyás. A szemtünetek mellett fejfájás is jelentkezhet. A gyermek fázóssá válhat, és még az ágyban is nehezen tud átmelegedni.

Sok esetben a maró könnyezés miatt a szempillák alvás után összeragadnak, ekkor az Euphrasia javít az állapoton.

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024