Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Leküzdhető a legelterjedtebb allergia

Szénanátha (allergiás rhinitis) tüneteinek kezelése komplex megközelítés alapján

Az allergiás nátha heveny, szezonális formája a szénanátha. A szénanátha a legelterjedtebb az összes allergiás megbetegedés közül, előfordulási gyakorisága Európában 10-15%-os. Becslések szerint Magyarországon csaknem 2 millió beteg szenved ettől az állapottól, azaz minden ötödik embernek vannak erősebb-gyengébb szénanáthás tünetei.

Jellemző az allergiás nátha megjelenési formáira a szezonálisan (pollenszezonban) vagy egész évben fennálló tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, túlzott nyálkatermelődés, orr, torok- és szemviszketés. Gyakori a kötőhártya-gyulladás, a torokgyulladás. A szénanátha tüneteit általában a levegőben terjedő pollenek, tavasszal a fák, nyáron és ősszel a fűfélék és a gyomnövények pollenjei váltják ki.

Fontos tudni, hogy a virágporok és egyes ételek között keresztallergia is fennállhat. Parlagfűre érzékenyeknél pl. a dinnye vagy banán fogyasztása okozhat keresztreakciót.

Szénanátha kezelése hagyományosan:

 1. Allergén kerülése (pl. pollenszezonban a „fertőzött terület” elkerülése), a beteg informálása
 2. Gyógyszeres kezelés (antihisztaminok, orrspray-k, szemcseppek, stb.)
 3. Specifikus immunterápia 

Szénanátha kezelése homeopátiásan:

Homeopátiás megelőzés gyermekeknél:

 • A szülők, elsősorban az anya „alkati” kezelése
 • Az anyatejes táplálás homeopátiás segítése
 • Fertőzések kezelése szintén szelíden (antibiotikum nélkül lehetőleg, hogy bélflóra ne károsodjon )

A gyermek, aki magas rizikójú, sok a beteg a családban, részesüljön alkati kezelésben minél előbb.


Homeopátiás kezelés:

Alkati szer: szezon megkezdése előtt 2-3 hónappal ajánlott (pollen allergiánál  télen). Csökkentheti a tüneteket, hosszú távon a hajlamot.

Izopátia (az allergénből készült szer): szezon előtt 1 hónappal 15 CH-30 CH potenciában, heti 2-3 alkalommal a szénanáthát okozó növényből készült homeopátiás szer adása (pl. AMBROSIA ARTEMISIAEFOLIA​ (parlagfű), Plantago (útifű), ARTEMISIA ABROTANUM​ , üröm)

Tüneti szerek: ha az intézkedések ellenére maradt kínzó tünet a szezonban.


Homeopátiás (anti)hisztamin

HISTAMINUM​ 15-30 CH a szezon megkezdése előtt legalább 1 hónappal, heti 2-3 alkalommal (szükség esetén a szezon végéig).


Homeopátiás komplex szer:

Corylia NEO tabletta: A készítmény hat homeopátiás komponens kombinációját tartalmazza, amelyeket egyenként is használunk a szénanátha homeopátiás kezelésére. Együtt pedig úgynevezett „szinergista hatást” fejtenek ki, vagyis erősítik, támogatják egymást. Lefedik a fentiekben felsorolt tünetek mindegyikét, úgy is fogalmazhatunk, hogy szelíden segítenek mellékhatások nélkül. 

Az adagolás a tünetektől függ. Kezdetben gyakrabban, a tünetek javulásának mértéke szerint kevesebb alkalommal elszopogatunk nyelv alatt egy-egy tablettát.

Érdemes ezt a megoldást alkalmazni a hagyományos kezelésben szereplő orrspray-vel szemben, mert azok elvékonyíthatják az orrnyálkahártyát, nagy a hozzászokás veszélye. Az antihisztamin tabletták hátránya, hogy hosszabb távú használatuk megterheli a májat és a vesét, továbbá álmosságot okozhatnak. Néha rájuk is szükség lehet, de bánjunk csínján velük!

Tapasztalataim szerint a szénanátha homeopátiás kezeléssel jól kezelhető. Sok éve fennálló allergiás folyamatra is jól tudunk hatni és enyhíthetőek, kidolgozhatóak a tünetek, így javítva a beteg életminőségét.


Dr. Orosz Ágnes

gyermekorvos homeopata

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024