Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Amit tudnunk kell a gyakori táplálékallergiákról

A táplálékallergiák egyre többször kerülnek diagnosztizálásra. Sokszor sok idő teli el a diagnózisig, mert a tünetek nagyon változatosak lehetnek, sokszor nem típusosak.

 • Amit tudnunk kell a gyakori táplálékallergiákról

  Amit tudnunk kell a gyakori táplálékallergiákról

Ha a szülőknek van allergiás betegsége, akkor egyik szülő esetén kb. 30%, mindkét szülő érintettsége esetén több mint 60% az esélye, hogy a gyermek is beteg lesz.

A lisztérzékenység, coeliakia lényege a különböző gabonafélékben – búza, rozs, árpa, zab – levő fehérje, a gliadinnal szembeni allergia. A gliadin ellen termelődő antitestek hatására elpusztul a bélbolyhok nyálkahártyája, ahol a tápanyagok felszívódása zajlik, a felszívó felület csökken.

A tünetek a liszttartalmú ételek bevezetése után kezdődnek, késő csecsemő vagy kisded korban: a fejlődés megáll, a baba súlya nem emelkedik, a gyermek étvágytalan és rosszkedvű. Széklete bűzös, nagytömegű, hasa elődomborodó, puffadt, ez feltűnő a sovány testalkat mellett. Komoly tápanyaghiány alakulhat ki, akár a csontosodás is zavart szenved, ez röntgennel is kimutatható. A diagnózis vérvizsgálat (ellenanyag szint, vashiány, vérfehérjék – immunglobulinok csökkent szintje,  szervi működési zavarok) ÉS bélbiopszia.

Mai tudásunk szerint a betegség nem gyógyítható, a terápiát jelentő teljes lisztmentes diéta egy életre szól.


Tejallergia, tejfehérje allergia

A tejfehérje (kazein) allergiát nem szabad összekeverni a tejcukor érzékenységgel (laktóz intoleranciával), mert kezelésük, diétájuk eltér.

A tüneteket a tejben található egyik fehérje, a kazein okozza, az ezt  tartalmazó élelmiszerek: húsipari termékek, sütő-, édesipari termékek, gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben lehet tej mint alap-, vagy adalék-, vagy szennyezőanyag.

A tejallergia tünetek már szoptatás alatt jelentkezhetnek, az anyatejen átjutó tejfehérje miatt. A tünetek kólika, puffadás, bukás – hányás, hasmenés, véres széket, nem megfelelő gyarapodás lehetnek, vagy akár bőrtünetek is (ekcéma, piros száraz érzékeny bőr).

Tápszerrel táplált babák is lehetnek allergiásak a tejre, a tápszer, még a hypoallergén is, tehéntejből készül.


Gyermekkorban a jellemző tünetek

fogyasztás után azonnal jelentkező nagyon súlyos tünetek: gége-ödéma, anafilaxiás sokk

légúti tünetek: allergiás nátha, asztma, orrfolyás, stridor, visszatérő légúti fertőzések, középfülgyulladás

bőrtünetek:  bőrviszketés, csalánkiütés, ekcéma

gyomor- bélrendszeri tünetek: puffadás, hányás, hasmenés, véres széklet, gyomorégés, vérhányás, bélgyulladás, reflux


A terápia a tejfehérjét tartalmazó ételek étrendből való kiiktatásával jár. Ellentétben a coeliákiával, a tejérzékenységet általában óvodás, iskolás korra kinövik a gyermekek.

Ha a diétát nem tartják pontosan, felléphetnek a fenti tünetek. Emellett jelentkezhet hosszú távon kalciumhiány, így csontritkulás, hisz a leggazdagabb kalciumforrások a tejtermékek. A megfelelő kálciumot egyéb ételekből kell pótolni.


Tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia)

A tejcukor a tejben megtalálható cukorféleség, a vékonybélben szívódik fel bontás után, amely a laktáz enzim segítségével a bélbolyhokban történik. A laktáz enzim hiányozhat, szintje csökkent lehet veleszületetten, emellett az élet folyamán aktivitása normálisan is csökken.

Bizonyos betegségek, amelyek a vékonybél nyálkahártyájának károsodását, pusztulását okozzák, másodlagosan okozhatnak laktóz-intoleranciát: pld a gyulladásos bélbetegségek, a lisztérzékenység, valamint az akut bélfertőzések.

Csecsemő és gyermekkorban leggyakrabban bélfertőzések után (rotavírus!) vagy nagyobb hasi műtétek után alakulhat ki a betegség, de ez átmeneti, meggyógyul.

A táplálási tanácsokat, ajánlásokat (gyermekorvos, védőnő, dietetikus) érdemes megfogadni, betartani, hogy az esetleges allergia kockázatát minimálisra csökkentsük. A bio élelmiszerek, bébiételek szintén segítenek a kockázat csökkentésében.

A diéta nem mellőzhető. A kialakult tüneteket lehet kezelni akár hagyományos, akár homeopátiás kezeléssel, de a terápia alapelve minden esetben ugyanaz: az allergiát okozó étel teljes kiiktatása.


Dr. Németh Zsuzsanna
Gyermekgyógyász, homeopátiás orvos

 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024