Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Edzésben az orrunk - 2. rész

Milyen homeopátiás gyógyszerek tünetei között szerepel a szaglás elvesztése?

Az, hogy a szaglás és az ízérzékelés milyen fontos, néha csak akkor tűnik fel, amikor a szaglászavar már kialakult.  

A szaglóhám az orrüreg, orrsövény felső részén helyezkedik el. A szaglóhámot nyák fedi fertőzésekkel szemben védelmet jelentő anyagokat és illatanyag kötő fehérjéket is tartalmaz. Ez az egyetlen olyan felszín a szervezetünkben, ahol az idegsejt közvetlenül érintkezik a külvilággal. Emiatt könnyen károsodik vírusok, vegyi anyagok, nikotin vagy esetleg gyógyszerek hatására. A szaglóhám felszínén illóanyag felismerő receptorok, szaglószőrök találhatók. A szaganyagmolekula a megfelelő receptorokhoz kapcsolódva elektromos kisülést okoz, ami végigfut az idegsejt rostján át a szaglóhagymán és a szaglókötegen keresztül traktuson és végül a szagok az elsődleges és a másodlagos szaglókéregben tudatosulnak. A szaglósejtek elhalnak és újra képződnek, de az újra képződés a korral lassul, ezért öregkorra a szaglásunk is gyengül. 

A szaglás és az ízérzés központjai kapcsolatban állnak a limbikus rendszerrel, amelyek felelősek a rövidtávú memóriáért, az érzelmekért (boldogság, düh, harag, szeretet) szexuális izgalomért, az éhségért, emésztésért és kiválasztásért.

SZAGLÁSZAVAROK

Anosmia-a szag jellegének hibás érzékelése, általában kellemetlen szagérzés

Phantosmia-szaganyag nélküli érzékelés

Agnosia-megtartott szagérzékelés mellett a szagfelismerés zavara

A tapasztalatok szerint a szaglás elvesztése gyakran együtt jár az íz elvesztésével.  

A homeopátiában számos gyógyszer képében jelenik meg tünetként a szagérzékelés csökkenése, megváltozása. 

Nézzünk ezek közül néhányat. Az ajánlott potencia ebben az esetben a 30 CH, 10 napig napi 2x5 golyócska.


Leggyakrabban adott szerek szagérzés elvesztésekor: 

PULSATILLA PRATENSIS​: Ha a szaglóérzékelés elvesztése az ízérzékelés tompulásával vagy megszűnésével együtt jelentkezik, akkor gondoljunk erre a homeopátiás gyógyszerre. Előfordul, hogy ilyenkor az éhségérzet is tompul vagy hiányzik. Szájszárazság van jelen. A beteg nem szomjas. Zöldes színű, bűzös szagú az orrváladék. A beteg szipog, náthás, főleg alvó állapotban. Az orrgyöknél nyomó érzet jelentkezik. A tünetei zárt térben, lakásban rosszabbak, szabad levegőn javulnak. Egyes esetekben az orrszárnyak estefelé viszketnek. Bedugul az orra (főleg a jobb orrjárat). A tünetei jellegzetessége azok változékonysága.

NATRIUM CHLORATUM​: Ezt a gyógyszert akkor alkalmazzuk, ha a szaglóérzet elvesztésén kívül egyéb allergiás tünetek is előfordultak a beteg kórtörténetében (pl. szezonális pollenallergia). Szárazak az orrjáratok, de olykor vizes, tojásfehérjeszerű orrváladék is megjelenhet. Bedugult az orrjárat, amely miatt nehéz a levegővétel. Az ízérzékelés is csökkent vagy teljesen megszűnt. A tünetek elsősorban reggel jelentkező tüsszögéssel járnak együtt, de napközben is előfordulhat tüsszögés. Állandósult a nátha. A személy legyengült, kimerült. Olyan különös érzettel is járhatnak a felsorolt tünetek, mintha egy kukac „fészkelődne” az orrjáraton belül. (Ha a Pulsatilla nem hat kellő mértékben, gondoljunk erre a szerre.)

További szerek ABC sorrendben:

ALUMINA​: Az orrgyök fájdalmával járó csökkent szagérzékelés. Kirepedt orr. Az orrszárnyak fájdalmasak és kivörösödtek, érintésre fájdalmasak. Állandósult orrfolyás, orrcsöpögés, nátha sárgás orrváladékkal. Kitágultak az orrnyálkahártyák, kiszáradtak, sebesek, piszkosak. Hidegségérzet a fejben.

ANACARDIUM ORIENTALE​: Szaglóérzet csökkenés. Gyakori tüsszögés, erős nátha, melyet felfokozott szívdobogás (palpitáció) kísér, főleg időskorban. 

CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​: Orrpolip következtében szűnik meg a szagérzékelés. Az orrgyök duzzadt. Minden időjárás változáskor megfázik. 

CALCIUM SULPHURICUM / CALCAREA SULFURICA​: Nátha megnövekedett vizeletmennyiséggel. A szaglóérzet elvesztése mellett sárgás gennyes váladékozás figyelhető meg.

HEPAR SULFUR​: Érett sajtszagú erős orrváladékozással járó szagérzékelés vesztés. Minden alkalommal újraindul az orrfolyása, amikor hideg levegőn tartózkodik.

HYOSCYAMUS NIGER​: A szagló- és ízérzékelés elvesztése. Az orrszárnyak piszkosak. Az orrgyök magasságában hirtelen rángatózni kezdenek az orrszárnyak. Görcsszerű fájdalom jelentkezik az orrgyökben és a járomcsontban. 

KALIUM BICHROMICUM​ 30 CH: Amennyiben a szagérzékelés elvesztése orrmelléküreg gyulladással együtt áll fenn, akkor lesz ez a megfelelő homeopátiás gyógyszer. Ilyenkor az orr folyton be van dugulva; sűrű, nyúlós, sárgászöld színű, ragadós az orrváladék, amely az orrgyökben halmozódik fel. Az orrtüneteket fejfájás is kísérheti. Az orrszárnyak felülete csiklandozó érzettel is járhat. Gyakori tüsszögés jelentkezik. Az orrváladék nehezen ürül.

KALIUM IODATUM​: Szaglásvesztés olyan érzettel, mintha kukacok kúsznának le és föl az orrgyökben.

MAGNESIUM MURIATICUM​: A szagló- és az ízérzékelés elvesztése nátha idején vagy azt követően. Éjszakai orrdugulás, amely miatt a betegnek szájon át kell lélegeznie. Kivörösödött, duzzadt orr. Bűzös orrfolyás.

MERCURIUS CORROSIVUS​: Torokgyulladással együtt jelentkezik a szaglóérzet elvesztése.

PHOSPHORUS​: Téves szagérzékelés, rossz szagokat érez. A nátha hol orrfolyással, hol kiszáradt orral és hol az egyik, hol a másik orrszárnyban jelentkezik. Orrpolip következtében kialakult szaglóérzékelés vesztés.

PLUMBUM METALLICUM​: Ebben az esetben az epilepszia kísérőjelensége a szagvesztés.

SILICEA​: A Silicea egy jól működő homeopátiás gyógyszer anosmia szagérzékelés hiánya esetén, ha az érintett személy krónikus légúti hurutos tünetektől szenved. Ebben az esetben a személy kórtörténetében még a szaglásuk elvesztése előtt krónikus orrfolyás volt tapasztalható sárga, bűzös orrváladékkal. Ez a megfelelő gyógyszer, ha az orrlyukak érzetre szárazak, vastag pörkök keletkeztek benne és mindez égő érzettel jár. Egyes esetekben mindezeket a tüneteket fájdalom és viszketés kíséri. Eldugult orr. Kirepedt orrszárnyak. Orrsövény perforáció.

TEUCRIUM: Krónikus hurut szagérzékelés vesztéssel. Áporodott lehelet. Orrpolip.

THUJA OCCIDENTALIS​: Allergiás nátha következtében megszűnő szaglásérzékelés. Orrmelléküreg gyulladás rossz szagú, zöldes színű orrváladékkal.


Forrás:

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan (Materia Medica Homeopathica); (Remedium Kiadó, 1996)

https://starhomeopathy.com/anosmia.php

https://www.drhomeo.com/homeopathic-treatment/anosmia-natural-homeopathic-medicines-loss-of-smell/

https://hpathy.com/cause-symptoms-treatment/anosmia/

https://ks-gopi.blogspot.com/2016/03/homoeopathic-remedies-for-anosmia.html

https://semmelweis.hu/fulorrgegeszet/betegeinknek/betegsegekrol/szaglas-es-izerzes/


Szerkesztette: 

Divinyi Péter

Kép forrása: Designed by Freepik

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024