Orr-fül-gége, torok, nátha, arcüreg

Edzésben az orrunk - 1. rész

Szagolj minél többet, mert így sokat megtudsz önmagadról és világról.

Igen ám, de mi van, ha valamiért nem érzel szagokat? Mitől lehet ez? 

A szaglás részleges, vagy teljes elvesztése többféle okból következhet be. A legegyszerűbb ok, ha valami miatt az illatmolekulák útja akadályozott, pl. nátha, vagy orrpolip miatt. Sajnos azonban vírusfertőzések gyakori mellékhatásaként, - sőt COVID-19 esetén markáns tüneteként - vagy műtétek során is sérülhet a szaglóhám. Komolyabb fejsérülések után is előfordulhat, hogy átmenetileg, vagy teljesen elveszíti valaki a szaglását. Ritkán ugyan, de az is megeshet, hogy valaki veleszületetten nem érez szagokat. 

A szaglás elvesztése együtt jár az ízlelés csökkenésével, vagy elvesztésével. A mindennapi életünket veszélyessé és örömtelenné tudja tenni ez az állapot és gyakran depresszióhoz is vezet. Gondoljunk bele, hogy napi szinten mennyire megnehezíti az életet, ha pl. nem érezzük a gáz, füst, romlott hús szagát, vagy nem tudjuk élvezni az ételeket, italokat, a természet illatait. 

Anosmia (szaglásvesztés) vagy hyposmia (csökkent szaglás) esetén az aromaterápia alkalmazási lehetőségei is eltérnek a megszokottól. A fizikai tüneteket a bőrön át, vagy a légzéssel bejutó aromás molekulák eredményesen képesek kezelni, attól függetlenül, hogy a páciens nem érzi az adott keverék illatát. A pszichés hatás viszont rövid távon sajnos elmarad, mivel a szagláson keresztül a limbikus rendszert nem érik el az illat üzenetek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az aromaterápia a szaglás visszaszerzésében jó szövetséges lehet. 

 Az 1970-80-as években Charles Wysocki biológus a Monell Chemical Senses Center munkatársa komoly kutatásokat végzett az emberi és állati szagló szervrendszer működésének témájában. Az ő eredményei igazolták, hogy a szaglás fejleszthető és -ha nem is minden esetben- visszaállítható, ha elszántan „újra tanítjuk” az orrunkat. 

Hogyan kezdjünk hozzá? 

Nem kell nagyon komplikált dolgokra gondolni. Válasszunk öt illóolajat, vagy akár ötféle markánsan illatos, a háztartásunkban fellelhető dolgot. Tökéletes a kávé, citromhéj, fahéj, menta, almaecet.  12 héten át naponta reggel és este vegyük elő a kiválasztott illatokat és mindegyiket szagoljuk meg lassan lélegezve háromszor egymás után. A három szippantás után térjünk át a következőre. A szaglóidegek stimulálása segít regenerálni a szaglást és az idegpályák akkor is bejáratódnak, ha eleinte nem érzünk semmit. 

Készíthetünk magunknak szaglóüvegcséket vagy kis inhaláló stifteket is. Az alapanyagok beszerezhetők bio boltokban, vagy illóolajokat forgalmazó üzletekben és weboldalakon. Szükségünk lesz 5-5 ml szegfűszeg, citronella, geránium, eukaliptusz, citrom illóolajra, 20 ml jojoba olajra, 5 db 10ml-s üvegre, vagy műanyag inhaláló stiftre (mint a patikában kapható Nózi).

Ha inhaláló stifted van, akkor elegendő a belső betétre 10-15 csepp illóolajt cseppenteni és máris használhatod. Ha üvegcséket készítünk, akkor minden üvegbe kerüljön először kb. 3 ml jojoba olaj. A jojoba alaphoz adjunk üvegenként 30 cseppet az adott illóolajból. Az orrtréninghez szagolgathatjuk közvetlenül az üvegcséből, de intenzívebb lesz a hatás, ha a tenyerünkbe cseppentünk 1-2 cseppet és a két kezünket összetéve mélyen belélegezzük az illatot. Gyerekeknek inkább a stiftet javaslom, vagy a szagolgatást minden esetben a szülő felügyelje, mert a tömény illóolajoknak nem szabad érintkeznie a bőrrel. 

Végül a haladó szagolgatóknak is szeretnék egy jó mókát ajánlani. Mókának neveztem, de a dolog komoly és nagyon szép élményeket, felismeréseket hozhat. 

Maximum 6 fős társaság játszik. Ennél több résztvevőnél már elvész az intimitás és a figyelem. Készítsünk elő 10-12 különleges illatot. Ezek lehetnek akár parfümök, illóolaj keverékek, de akár fűszerkeverékek is. A lényeg, hogy az üvegcsék, vagy dobozkák legyenek egyformák és számozzuk be őket. Mindenki kap egy papírt amire előzőleg felírjuk, hogy szín, helyszín, hideg, vagy meleg, vers és zene.  A játék egyik lehetséges menete, hogy egymás után körbeadjuk az üvegcséket, mindenki beleszagol és a papírra leírja mindazt, ami eszébe jut az illatról. A szabály, hogy nem írhatsz tippet, hogy milyen illatot érzel. Nem mondhatod ki, hogy pl. fahéj. Impulzusokat várunk. Pl. nagyanyám konyhájában vagyok, ez az illat sötétbarna. A végén mindenki felolvassa, amit írt.  A feketövesek úgy is játszhatják, hogy egy-egy leírás után a többieknek ki kell találniuk, hogy melyik illatról szól a jegyzet. 

A másik módszer, hogy körbeadjuk az üveget és nem írogatunk, hanem szóban mondja ki mindenki a benyomásait. 

Baráti társaságoknál, vagy családon belül érdemes figyelni a korosztályok, nemek és érdeklődési kör szerint a jellegzetes válaszokat. Lesz, akinek mindenről dalszövegek, míg másoknak mindenről ételek jutnak majd eszébe. 

Ha gyerekek, vagy kamaszok játszanak, akkor érdemes fülelni a háttérből, mert csuda helyes és bölcs asszociációk szoktak születni. 

Írta: H.S.

 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Nátha e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024