Változó kor

Hüvelyszárazság kezelése

A menopauza alatti hormonális eredetű hüvelyszárazság a nők több mint felét érinti, de a probléma a fiatalabb nőknél is gyakori. Gyakran a stressz felelős ezért, de az okok között megtalálhatjuk a mosakodáshoz használt szappanokat, a mosószereket, vagy az uszoda fertőtlenítéséhez használt vegyszereket is. Néhány konvencionális gyógyszer mellékhatása is lehet nyálkahártyaszárazság (allergia kezelésére felírt gyógyszerek, antidepresszánsok, stb.)

Nézzük az élettani hátteret

A hüvely nedvesen tartásáért a méhnyaknál elhelyezkedő mirigyek felelősek. A váladék lassan lecsorog a hüvely falán, tisztítja, és eltávolítja az elhalt sejteket. Ez a váladék enyhén savas kémhatású, és ez az, amit a nők nagy része enyhe fehéres folyásként észlel, ami teljesen normális.

Szexuális izgalom hatására egy másik mirigy, a hüvelybejáratnál található Bartholini mirigypár kezd el váladékot termelni, ami segíti a hüvely lubrikációját.

A hüvelyszárazság egyéb okai

Ha a petefészkeket és a méhet még a menopauza előtt eltávolítják, a beteg nagyon erős klimaxos tüneteket tapasztalhat, többek között hüvelyszárazságot.

Vannak olyan életszakaszok, amikor az ösztrogén mennyisége csökken, pl. szoptatás alatt.

A kemoterápia mellékhatásai között is szerepel a nyálkahártyák szárazsága.

Változó kor és hüvelyszárazság

A nők átlagosan 51 éves koruk körül kezdik tapasztalni a klimax tüneteit.  A csökkenő ösztrogénmennyiség egyik első tünete a szexuális együttlét alatt csökkenő természetes nedvesség. Az ösztrogén hiánya miatt a hüvely fala vékonyabb és kevésbé rugalmas. A vékony hüvelyfal hajlamosabb a sérülésekre, fertőzésekre is, az együttlét is fájdalmas lehet. Ez a szexuális vágy csökkenéséhez vezet. Megváltozhat a hüvelyváladék minősége, színe is, jelentkezhet égő érzés, diszkomfort is. Sokan ezt fertőzésnek gondolják, és vény nélkül kapható szerekkel kezelik, ami tovább rontja az állapotot.

A hüvelyszárazság enyhíthető

Nagyon kevesen keresnek megoldást a problémára, bár sok lehetőség van a kezelésre. Ne felejtsük el, egy nő élete harmadát menopauza után éli le, fontos a megfelelő életminőség.

Lehetőségek

 • helyi ösztrogéntartalmú krém – ezt orvos javasolja. A helyi ösztrogén regenerálja a hüvelyflórát. A nők különbözőképpen reagálnak a kezelésre, van, akinél esetleg pecsételő vérzést vagy egyéb problémát okozhat.
 • fitoösztrogén és hialuronsav tartalmú hüvelykúp – előnye, hogy nincs hormontartalmú kezelés, a hialuronsav megköti a vizet, nedvesen tartja a nyálkahártyát. 
 • természetes alapanyagú síkosítók – szexuális együttlét előtt.
 • természetes olajok – mandula, kókusz, ligetszépe olaj.
 • érdemes kerülni az illatosított szappanokat.


Homeopátiás szerek az egyéni tünetek alapján

SEPIA OFFICINALIS​ (Sepia)

 • fájdalom és vérzés együttlét után
 • menopauza után jelentkezik, hangulathullámzással és hőhullámokkal
 • olyan érzés, mintha a méhe ki akarna esni a hüvelyén
 • a nemiszervek érzékenyek az érintésre
 • nem kívánja a szexet
LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium)

 • szárazság égő érzettel
PLATINUM METALLICUM​ (Platina)
 • a nemi szervek hiperérzékenyek, állandóan kívánja a szexet, erős viszketést tapasztal. Vaginizmus (a hüvely akaratlan összehúzódása) is jelentkezhet.
ARGENTUM NITRICUM
 • fő tünete a fájdalmas szex, vérzéssel

NATRIUM CHLORATUM​ 

 • viszketés, érzékenység a hüvelyben, maró hüvelyfolyás.

BELLIS PERENNIS

 • zúzódás szerű érzet behatoláskor, abba kell hagyni az együttlétet, olyan  


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024