Változó kor

Hőhullámok hullámvasútján

Az 52 éves Éva arról panaszkodik, hogy egyszer csak a legváratlanabb időpontokban és helyzetekben hőségérzet tör rá. Ilyenkor kipirul, izzadni kezd. Ezek néhány másodperctől 1-2 percig tartanak, és van, hogy naponta többször rátörnek. Éva tünetei a változókornak tudhatóak be.

 • Hőhullám, a stressztől is rosszabb lehet

  Hőhullám, a stressztől is rosszabb lehet

A változásokat a nők 50 százaléka tapasztalja 49-51 éves koráig. 55 évesen  a nők 90 százaléka már a menopauzában van.. 

 

Ezt az időszakot, a változókort, több tünet is kíséri. A rendszertelenné váló menzesz mellett az egyik  jellemző tünet lehet a nőkre ezidőtájt váratlanul rátörő hőhullám. A hőhullámok többnyire hirtelen, erős hőségérzést és kipirulást okoznak előbb az arcon, majd onnan továbbterjednek a hajas fejbőr, a nyak, a mellkas és a felkarok területére. Ilyenkor rövid időre megemelkedik a testhőmérséklet, akár 7 fokkal is, szaporává válhat a pulzus, megemelkedhet a vérnyomás. A hőhullámot igen gyakran intenzív verítékezésköveti. Van, akiknél hideg borzongással zárul a hőhullám, míg mások kimerültségről, fáradtságról panaszkodnak.A hőhullámok többnyire csak néhány másodpercig,vagy 1-2 percig tartanak. Rendszertelen időközönként jelentkeznek, és egyes esetekben 24 óra alatt akár több tucatszor is ismétlődhetnek.


A hőhullámokat az erek nem megfelelő összehúzódása-elernyedése okozza. A stressz rontja a tüneteket, a mozgás csökkenti a hőhullámok gyakoriságát. Az ösztrogénszint csökkenése miatt az agy által termelt, vérben keringő boldogsághormonok mennyisége csökken, a noradrenaliné nő, és a magas noradrenalin felelős a hőhullámokért. Ha mozgással növeljük a boldogsághormonok mennyiségét, a folyamat megfordul. Ha valaki túlsúlyos, jobban szenvedhet, ennek teljesen fizikai oka is van - a jó szigetelés miatt lassabban hűl le a test.


A kávé és az alkohol, vagy a nagyon fűszeres (tüzes) ételek ronthatják, vagy előidézik a hőhullámokat. A dohányzó nőknél gyakrabban jelentkezik a probléma. Erre mostanában keresnek tudományos magyarázatot, a feltételezés az, hogy a dohányzás megbontja a férfi-női hormonegyensúlyt a női szervezetben a férfihormonok javára.


A megoldás a hűvös nyugalom?

Figyeljük meg, mi idézi elő a hőhullámokat. Esetleg egy pohár bortól, vagy egy stresszesebb munkahelyi helyzettől rosszabb? Melyik napszakban?

 • Viseljünk pamutból készült ruhát, és aludjunk könnyen lerúgható takaróval.
 • Tekerjük le a termosztátot, és takarjuk be a férjünket (hacsak nem szenved ő is hőhullámoktól, ami a férfiaknál is a változó kor jele)
 • Ha a stressztől rosszabb, a jóga, vagy bármilyen befelé fordulást segítő meditáció segíthet.
 • Egy rózsavizes arcspriccelő gyors enyhülést hoz vészhelyzetben. 
 • Az uborkás limonádé is hűsít. Az uborkán kívül hűsítő étel még például az összes zöld leveles zöldség, a dinnye, az alma, a citrusfélék is.
 • Igyunk sok, jó  minőségű tiszta vizet!

Az egyéni tünetek alapján választhatunk homeopátiás szert is.

Bevált szerek hőhullámra: (ajánlott potencia 15-30 CH). Állandóan tapasztalható problémára napi 1-2  alkalommal 5 golyót szedjünk.

LACHESIS MUTUS​: hőhullámok erős kipirulással, izzadással, melegség-érzettel. A kipirulás jellemzően az arcon, a nyakon,a mellkason jelentkezik. Melegvérű, a nyakát szabadon hagyja, nem bír elviselni a nyakán sem ruhát, sem ékszert.Ingerlékeny. A vérnyomás ingadozik. Jellemzője, hogy a fejtető fáj. Evéstől és friss levegőn javul a panasz. 

ACONITUM NAPELLUS​: esti hőhullámok. Idegességgel, esetleg pánikrohamokkal.Legrosszabb éjfél előtt, és meleg, túlfűtött szobában. A mozgás, az izzadás és a friss levegő javítja az állapotot.

SANGUINARIA CANADENSIS​: a hőhullámok az arcon orcapírként jelentkeznek, a fülek is pirosak. Többszöri hőhullám éjjel. Szapora szívverés(tachycardia) is felléphet. 

BELLADONNA​: a hőhullám főleg a délutáni órákban, az arc nagyon kipirul,az arcon bő verejtékezés indul el, nagy cseppekben. Javul, ha fekszik, hideg borogatástól ROMLIK az állapot.  

AMYLUM NITROSUM ​: éjjeli hőhullám, hidegrázás követi. 

Olvass többet a hőhullámról és a többi változó kori tünetről, természetes kezelésükről és további homeopátiás szerekről letölthető e-könyvünkben! 

 

 

 

 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024